Backlinks genereren: een risico of een goed idee?

Het internet zonder hyperlinks: je kunt het je zelfs niet voorstellen. Links zijn de motor van all things online. Toch waarschuwen SEO- en Google-specialisten wel eens voor backlinks naar je webshop of website. Waar eindigen de feiten en beginnen de mythes over backlinking? In dit artikel proberen we een paar antwoorden te formuleren op veelvoorkomende vragen.

  • Heb je eigenlijk wel backlinks nodig naar je webshop of website? Welke rol spelen ze bij je SEO-strategie? 

Gregory Liènard (zaakvoerder van internetservicebedrijf iPower): Backlinks zijn het op één na belangrijkste criterium waar Google naar kijkt om je website al dan niet een hoge positie te geven in de zoekresultaten. Goede, unieke content, geoptimaliseerd voor economisch relevante keywords, blijft het belangrijkst. We schatten dat geoptimaliseerde content voor 60% bijdraagt tot een goede ranking. Voor de rest kijkt Google voornamelijk naar reputatie, en die leidt de zoekmachine af uit de links naar de desbetreffende website: de hoeveelheid links speelt een rol, de relevantie ervan ook, maar een natuurlijk linkprofiel is eveneens een noodzaak. Verder houdt Google rekening met andere parameters, zoals snelheid, anciënniteit en mobielvriendelijkheid van je website, maar content en reputatie zijn samen de grootste hap.

  • Zijn er gevaren verbonden aan het generen van backlinks? Je hoort wel eens spookverhalen over sites die worden ‘gestraft door Google’, vanwege ‘toxic backlinks’.

Gregory: In feite bestaan er geen goede of slechte links. Wel: links waar Google rekening mee houdt en links waar Google géén rekening mee houdt. Je kunt bijvoorbeeld links ‘kopen’ bij zogenaamde linkfarms: webpagina’s met weinig content, waar massa’s links op staan, met nauwelijks onderling verband. Die links kunnen je website even een betere positie bezorgen, maar zodra Google die webpagina’s heeft ontmaskerd als linkfarms, houdt de zoekmachine er geen rekening meer mee en daalt je website weer naar de oorspronkelijke positie. 

In de praktijk kan Google websites aan de ontvangende kant van links niet ‘bestraffen’. Linkfarmbouwers zijn niet gek en linken ook naar gereputeerde websites, van grote bedrijven, de overheid en Google zelf. Als ontvangende websites wel bestraft zouden worden, zou je gemakkelijk je grootste concurrent kunnen uitschakelen: je plaatst dan gewoon massa’s links naar zijn website op allerhande verdachte linkfarms, en dan zou Google die automatisch lager moeten laten ranken. Probeer het maar niet, zo werkt het voor geen meter.  

  • Dat klinkt logisch. Waar komen dan die horrorverhalen over backlinks vandaan?

Gregory: Google wíl wel dat je denkt dat er goede en slechte links bestaan. Als de zoekmachine vindt dat er te veel ‘minderwaardige’ links naar je website bestaan, krijg je daar via Google Search Console een melding over, met het advies die links te laten verwijderen of ze te markeren via Google’s ‘disavow tool’. Maar dat zal je ranking niet of nauwelijks verbeteren. Google’s boodschap is: “Let op wat je doet, we houden je in de gaten.”

Google houdt de mythe van ‘toxic backlinks’ graag in stand en wordt daarbij geholpen door het merendeel van de al dan niet zelfverklaarde SEO-specialisten. Je zou verwachten dat mensen met inzicht in en kennis over de aanpak van Google zich ervan bewust zijn dat, wie gebruikmaakt van de – vaak gratis – services van Google, niet de klant is maar het product dat verkocht wordt. En toch vinden net professionals uit de SEO-wereld dat de – vaak vage – richtlijnen van Google hogere wet zijn. Google is God niet, Google is gewoon een commercieel bedrijf zoals een ander, dat meer bezig is met winstmaximalisatie dan met ‘not being evil’ – om een intussen weggemoffelde oude slogan van het bedrijf te parafraseren. Natuurlijk wil Google relevante zoekresultaten presenteren aan zijn gebruikers, om daar zo veel mogelijk winstgevende Google Ads, YouTube-video’s, Google Shopping-links en dergelijk rond te draperen.

  • Wat zijn de verschillende manieren om backlinks te genereren?

Gregory: Volgens Google: je zorgt voor zodanig goede en unieke content, dat webmasters van andere, relevante website spontaan een link naar jouw website genereren. Dat wil misschien een beetje lukken als je iets heel spectaculairs of mediagenieks verkoopt, maar als je bijvoorbeeld kantoorartikelen aan de man brengt, is dat weinig realistisch. Probeer maar eens interessante content te blijven produceren over pakweg printerpapier. Laten we de mogelijkheden eens opsommen:

Linkruil: Je biedt aan een relevante website aan om een link ernaartoe op jouw website te zetten in ruil voor een link naar de jouwe. Heel arbeidsintensief en Google houdt heel weinig rekening met over-en-weer-links. Maar het plaatst je website wel in een natuurlijk en relevant netwerk: links van jouw website naar die van je leveranciers en terug, naar die van je klanten en terug, alle beetjes helpen. Backlinkcheckers kunnen hierbij behulpzaam zijn: je kunt via die tools achterhalen welke websites naar andere belangrijke websites in jouw sector linken en daar een link vragen of een linkruil voorstellen. Het blijft wel een tijdrovend, manueel proces, natuurlijk.

Links op blogs en internetforums: Je deelt via blogs en bijdrages op forums je kennis en verstevigt je reputatie als deskundige. Je creëert een meerwaarde die lezers en deelnemers mogelijk kunnen belonen met een bezoek aan je website of, nog beter, een link op hun website. Maar op blogs en forums zijn vaak alleen nofollowlinks mogelijk – opnieuw een richtlijn van Google – die weinig waarde hebben. Voor je ranking doet het weinig.

Links via Google My Business en beoordelingssites: Het is sowieso goed om aandacht te besteden aan de content van Google My Business. Je ranking gaat er niet op vooruit, maar info over je bedrijf verschijnt wel in het My Business-deel. Als je website reviews integreert van beoordelingssites zoals TrustPilot of Kiyoh zul je wel wat extra scoren bij Google – je laat zien dat je geen angst hebt voor reviews – maar het draagt weinig bij tot je rankings. Je genereert wel vertrouwen bij mogelijke klanten.

Social media: De socialmediawebsites scoren zelf heel goed in Google: als je naar een bedrijf zoekt, vind je de LinkedIn- of Facebook-pagina ervan soms zelfs hoger terug in de zoekresultaten van Google dan de homepage van het bedrijf zelf. Dankzij alle bedrijven die op hun websites links zetten naar hun Facebook-, LinkedIn- en andere socialmediapagina’s, natuurlijk. En toch, links van socialmediaposts lijken nauwelijks iets bij te dragen tot de ranking van je website. Advertenties op social media werken vooral voor impulsaankopen, die schuiven snel naar beneden op de tijdlijn van gebruikers. Net als de gewone socialmediaposts van je bedrijf, trouwens.

Een interessante nieuwigheid is broken link building: Je zoekt op websites die relevant zijn voor je vakgebied naar broken links, links naar webpagina’s die niet meer bestaan, je meldt die aan de webmasters van die website en je stelt in de plaats van de broken link een link voor naar een relevante webpagina van je eigen website. Ook heel arbeidsintensief, maar de kans op succes is groter dan een linkruilvoorstel en het levert een link op die wel een hoge waarde heeft voor je ranking.

  • En influencers? Kunnen die bijdragen tot een betere ranking?

Gregory: Je moet al een sterke influencer zijn om veel invloed te hebben op Google, maar alle links helpen. Voor je bedrijfsimago en je omzet kunnen ze wel wat betekenen. Het hangt natuurlijk af van je product – de verkoop van printerpapier kunnen influencers nauwelijks stimuleren – en van het imago van de influencer zelf. 

  • Veel bedrijven openen een verkoopkanaal op platforms zoals Bol.com, Amazon of AliExpress. Is het een goed idee om daar backlinks voor te genereren?

Gregory: Via dergelijke verkoopkanalen bereik je wel een publiek van mensen die rechtstreeks zoeken in dergelijke online warenhuizen. Maar alle SEO-inspanningen die je doet voor je eigen verkoopkanaal erop, komt vooral ten goede aan de overkoepelende websites, de marketplaces. Alle unieke content die je op dat verkoopkanaal zet, verhoogt de waarde van de content van Bol.com, Amazon, AliExpress en dergelijke. Alle backlinks naar jouw verkoopkanaal op dergelijke marketplaces helpen vooral de ranking van de overkoepelende website. Kortom: je voedert de grootste slokoppen op het internet en maakt die alleen maar sterker. 

  • Goed, stel ik ben erin geslaagd om waardevolle backlinks naar mijn website te genereren. Kan ik daarna eindelijk op m’n lauweren rusten?

Gregory: Jammer genoeg niet. Statische links, links die onveranderd op websites met onveranderlijke content blijven staan, verliezen na verloop van tijd hun waarde voor Google. Je moet aan linkbuilding blijven doen. En daarbij moet je ook je linkprofiel in de gaten houden, dat moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Natuurlijk streef je naar followlinks van zo relevant mogelijke websites, maar je hebt ook nofollowlinks nodig, én ‘naked links’ – alleen de url -, én generieke links – ‘Lees meer’, ‘Klik hier’. Alleen maar superrelevante links, bv links met enkel je belangrijkste zoekwoord, dat levert een bijzonder onnatuurlijk linkprofiel op, dat voor een zoekmachine zoals Google erg verdacht moet lijken.

In een natuurlijk linkprofiel komen en gaan links, oude verdwijnen en nieuwe komen in de plaats. Hoewel het momenteel opvalt dat links die verdwijnen tijdelijk een grotere impact hebben op de ranking dan vroeger het geval was. Mogelijk heeft dat te maken met de acties tegen samenzweringstheorieën en ‘fake news’. Die vinden plaats op social media maar ook Google doet daar wellicht inspanningen voor.

In ieder geval: backlinking vergt een blijvende inspanning. Momenteel moet de focus noodgedwongen liggen op Google, maar goede content en een goede reputatie via backlinks zullen ook belangrijk blijven als Google niet langer de markt beheerst. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Google ooit overvleugeld wordt door een ander bedrijf, maar zo dachten we ooit ook over IBM. En MySpace was ooit het socialmediaplatform bij uitstek. Google heerst in de zoekmachinewereld, maar ook Apple werkt aan een zoekmachine en dat is niet de enige concurrent. Gebruikers van de zoekmachine DuckDuckGo zijn bijvoorbeeld aangenaam verrast door het contrast met Google, waar de natuurlijke zoekresultaten intussen bijna weggedrukt worden door de producten van Google zelf. De boodschap is: je moet je SEO-inspanningen focussen op Google, maar je moet zorgen dat je ook klaar bent voor de opvolger ervan.

  • Als backlinking een arbeidsintensieve en voortdurende inspanning is, is het dan opportuun om dat uit te besteden?

Gregory: Dat kan een oplossing zijn als je er een budget voor hebt. SEO-inspanningen zitten elkaar niet in de weg maar versterken elkaar. Je kunt werken aan je content én intussen backlinks genereren, de combinatie komt je ranking zeker ten goede. Als je backlinking uitbesteedt, moet je er liefst wel meetbare resultaten van kunnen zien. Het probleem is dat niemand de resultaten van backlinks kan voorspellen. Het is een kwestie van proberen, de resultaten afwachten en bijsturen. Dat geldt trouwens ook voor contentoptimalisatie. Vandaar dat wij voor onze backlinkservice Keyboost een gratis testperiode van een maand aanbieden. Op die manier kun je als mogelijke nieuwe klant zien dat het werkt, dat je website stijgt in Google. Voor ons heeft die gratis test het voordeel dat we precies kunnen bepalen welke inspanning nodig is om die stijging voor elkaar te krijgen. Ook ons analyseprogramma voor het schrijven van geoptimaliseerde content, SEO Page Optimizer, is online ter beschikking voor één gratis analyse per dag. 

  • Hoe pakken jullie die backlinkservice dan aan?

Gregory: De hele uitleg is nogal technisch want er komt heel wat datamining en AI aan te pas. We hebben er een blogpost over, met de analogie dat het internet een reusachtige bibliotheek is. Websites zijn dan de boeken in die bibliotheek en webpagina’s zijn de bladzijden in al die boeken. Google is de alwetende bibliothecaris die alle boeken kent én die weet welke boeken naar elkaar verwijzen. Keyboost gaat op zoek naar oude boeken die niet meer uitgeleend worden maar wel nog belangrijk zijn in de ogen van bibliothecaris Google en waarvan het onderwerp nauw aansluit bij de bedrijfsactiviteit van onze klanten. Daarna passen we de inhoud van die boeken – de content van de websites – aan om die nog relevanter te maken en zorgen we voor verwijzingen – links – naar het boek – de website – van onze klanten. 

Het is in ieder geval een dynamisch systeem dat op regelmatige basis zorgt voor nieuwe, relevante links, zodat de posities in Google hoger blijven dan vóór de start van een Keyboost-campagne. Want nogmaals: backlinking vergt een blijvende inspanning. Iedereen wil een hogere ranking voor zijn website en backlinking draagt daar onmiskenbaar toe bij. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*