Wholesale opnieuw uitgevonden

Online marktplaats voor de fysieke retail

De traditionele wholesale is inefficiënt en heeft in de huidige hoedanigheid zijn langste tijd gehad. Aan het woord is Joost Brugmans, CEO van Orderchamp. Orderchamp verbindt zelfstandige retailers en merken met elkaar via een digitale marktplaats om wereldwijd relevant te blijven voor lokale consumenten. Een gesprek met Joost over het unieke concept, de win-win voor zowel retailers als merken en de primeur op de aankomende Webwinkel Vakdagen in Utrecht.

De opmars van de grote online consumenten marktplaatsen lijkt niet meer te stoppen. “Zelfstandige retailers moeten zich aanpassen om relevant te blijven,” zegt Joost. “Met Orderchamp bieden wij hen die handvatten door ze in contact te brengen met unieke merken. Grote marktplaatsen, zoals bol en Amazon, hebben de afgelopen jaren gebouwd aan een enorm productaanbod. In feite gaat het om één bak producten. Met andere woorden, verre van een mooi gecureerde samenstelling. Wij geloven in de kracht van de fysieke retail en helpen zelfstandige retailers aan een uniek aanbod, producten die niet online op de grote marktplaatsen te verkrijgen zijn. Zo blijft de lokale retail relevant.”

Inspireren

Blurring concepten, concept stores, bij het ‘nieuwe retailen’ ligt de focus meer dan ooit op het inspireren van de consument, meent Joost. “Er is echter veel inefficiëntie in het traditionele wholesale model. Denk aan de vele vertegenwoordigers en het bezoeken van, of exposeren op beurzen. Zelfstandige retailers vinden het prachtig om nieuwe bijzondere producten en merken te ontdekken, maar ze zijn best lastig te vinden. Dat geldt andersom ook voor merken die moeite hebben met het vinden van de juiste verkoopkanalen. Met Orderchamp brengen we unieke merken door middel van machine learning in contact met de juiste retailer. Omdat we data-gedreven werken, nemen we het buikgevoel weg, en zijn we een waardevolle toevoeging voor beide partijen. Neemt niet weg dat we het persoonlijk contact volledig vervangen. Integendeel. We zijn juist een toevoeging en zorgen ervoor dat we de juiste partijen aan elkaar verbinden met als doel om het verschil te kunnen maken in de lokale community en zelfstandige retailers niet vervagen in de dominantie van consumenten marketplaces.”

Omnichannel

Orderchamp heeft intussen meer dan 600 inspirerende merken aangesloten op het platform, samen goed voor meer dan 50.000 unieke producten. Aan de andere kant maken maar liefst 6.000 retailers al gebruik van de wholesale marketplace. “In de basis zijn we dus al groter dan de grootste retailketen en kunnen we met deze groep het gevecht aan tegen de grootmachten,” zegt Joost. Ondanks de focus op de fysieke retail stimuleert Orderchamp nadrukkelijk het omnichannel retailen. “Het is belangrijk dat de zelfstandig retailer de producten online toont op zijn eigen website, ook om foottraffic in de winkel te genereren. Het is echter niet toegestaan om de producten via Orderchamp te ‘feeden’ naar een consumenten marketplace. Daar wordt streng op gecontroleerd. Het mooie is bovendien dat retailers via Orderchamp producten niet in bulk hoeven in te kopen, anders dan bij de traditionele wholesale. Ook garanderen we mooie marges op de producten. Kortom, genoeg ingrediënten voor de zelfstandige retailers om te kunnen blijven floreren.”

Uitgesteld betalen

Retailers krijgen via Orderchamp gratis toegang tot een uniek productassortiment en kunnen ook direct afrekenen bij verschillende merken via één checkout. Joost: “Het is niet nodig om overal eigen accounts aan te maken. De meeste merken hanteren een minimum orderbedrag van nog geen 50 euro.

Het concept van Orderchamp slaat aan. “We stomen lekker door,” zegt Joost enthousiast. “Ons platform groeit dagelijks met nieuwe categorieën en features. Ook internationaal slaat het concept aan. Inmiddels is meer dan 35% van de transacties al afkomstig uit het buitenland. Logisch ook, want het biedt bijvoorbeeld Duitse lokale retailers de mogelijkheid om zich te onderscheiden met een uniek aanbod in hun stad of dorp. Een aanbod dat grote ketens of consumenten marktplaatsen niet kunnen bieden. De lokale retail floreert dankzij Orderchamp als nooit tevoren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*