Advanced data analytics: een cruciale volgende stap voor retail

Data en Artificial Intelligence, een ver-van-mijn-bed-show voor retail? Welnee, niet als het aan Crunch Analytics ligt. Als een van de eerste echte advanced data agency’s in de Benelux heeft het bedrijf al vele mooie usecases op zijn naam staan. Voor Beerwulf, Torfs, Schuurman Schoenen, Only for Men en vele anderen wist Crunch Analytics fantastische ‘meerwinsten’ te realiseren door met geavanceerde datatechnieken aan de slag te gaan. 

Als advanced data agency is het ons doel zoveel mogelijk business value te creëren voor onze klanten, begint Nils Roelandt, Communication & Marketing Director bij Crunch Analytics. “Zeker in de retailsector kunnen mooie resultaten worden geboekt. Heel wat klassieke bedrijfsprocessen zijn in feite een reeks van verschillende beslissingen genomen in een setting vol onzekerheid. Met data en geavanceerde technologie kunnen wij beslissingen effectiever en efficiënter maken om marges en omzet te optimaliseren.” Laurent Mainil, oprichter en CEO van Crunch Analytics, vult aan: “Gefundeerde beslissingen nemen, kan ook bijna niet meer zonder technologie. Er zijn vandaag de dag zoveel meer touchpoints dan vroeger die allemaal data genereren. Met de tools die wij bouwen, is er weer overzicht.”

Overtuigen van de meerwaarde

Voor veel retailers is data en analytics een complex gegeven. “De meerwaarde is enorm, zowel op het vlak van prijszetting, voorraadbeheer als marketing,” benadrukt Mainil. “Als retailer kan je het niet meer negeren, je zal met de technologie aan de slag moeten gaan. Anders doet je concurrent het wel. Heb je de kennis niet in huis, dan kan je een beroep doen op een externe partij, zoals wij. We zijn al vele jaren actief met data en analytics in de retailsector. Retailers zien ons als een ‘trusted advisor’ die hen bij de hand neemt richting zeer geavanceerde zaken, stap voor stap.” Roelandt geeft een voorbeeld: “We zijn met onze technologie in staat om heel accurate voorspellingen te doen in een wereld vol onzekerheden. Het zijn juist die voorspellingen die je gaat gebruiken in zowel de prijszetting (bijvoorbeeld ten opzichte van de concurrentie), voorraadbeheer (bijvoorbeeld de juiste stock op de juiste plaats) of om bepaalde marketingacties te ondernemen. Vaak beginnen we direct met één usecase om retailers te overtuigen van de meerwaarde.”

Altijd de beste prijszetting

De wereld is vandaag voor veel retailers een heel stuk complexer geworden, erkent Mainil. “Covid-19 heeft dat nog eens versneld. Er zijn ontzettend veel verschillende saleskanalen met allemaal een verschillende dynamiek in prijszetting. Het doel is om op al die kanalen de meest optimale prijszetting te realiseren. Met data en Artificial Intelligence kunnen we voorspellingen gaan maken van wat er zal gebeuren als je een bepaalde korting gaat zetten opeen product en wat dat betekent voor de omzet en verkoop. Vervolgens wordt doorgerekend wat de impact daarvan is op de marges, enz. Op basis daarvan wordt het optimale prijsniveau voorgesteld zowel qua basisprijs als qua afprijzing op een gegeven moment in de tijd. Een techniek die we al voor verschillende retailers succesvol hebben toegepast. Voor Torfs bijvoorbeeld wisten we bij de ‘uitverkoop’ aan het einde van het seizoen 30% meer omzet te realiseren en 8% meer marge bij een workload die met 95% is gedaald. Ook voor Beerwulf wisten we dankzij vergelijkbare inspanningen de omzet op een groep producten met 30% te verhogen.”

Met een kantoor in Gent, Antwerpen en Rotterdam richt Crunch Analytics zich voornamelijk op de Benelux. “De kans is heel groot dat we de komende jaren verder uitwaaien over Europa. We zijn volop aan het aanwerven en verwachten de komende jaren elk jaar onze omzet te gaan verdubbelen. Er is een enorme tractie in de markt. Retailers hebben tijdens corona de digitale huishouding op orde gezet. Nu is het de tijd om te gaan oogsten door met data en Artificial Intelligence meerwaarde te gaan creëren,” besluit Mainil. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*