‘Vanuit een stabiele basis verder bouwen’

P 63 64 65 afb Gracious Studios (7)

Koopjedeal heeft ervoor gekozen om alle werkzaamheden op het gebied van design, development en marketing onder te brengen bij Gracious Studios. Oftewel te handelen naar de e-commerce best practices gezien vanuit een crossmediaal perspectief. We gaan in gesprek met Zakaria Amlal, Managing Director van Gracious Studios, over hoe zij het ‘nieuwe’ Koopjedeal hebben gepositioneerd. Bovendien geeft Amlal ook inzichten over hoe een e-tailer zijn marketingactiviteiten het best kan afstemmen en welke tools daarbij ingezet kunnen worden.

Koopjedeal is een webshop met dagaanbiedingen van de leukste producten tegen de laagste prijzen. “Koopjedeal focust zich op service en benadert de wereld van dagaanbiedingen op een andere manier dan andere dagdealaanbieders,” zegt Zakaria. “Ze doen dat niet van dag tot dag, maar meer in de zin van een lange termijn, duurzame relatie met hun klanten. Gericht op het activeren van terugkerende bezoekers. Kortom, een long tail strategy met de focus op recurring commerce.”

Inspirerende sessies
Koopjedeal heeft volgens Zakaria in de markt goede verhalen gehoord over Gracious Studios en wilde dit zelf in levenden lijve ondervinden. “Na een aantal inspirerende sessies, hebben we de mouwen opgestroopt en zijn we aan het werk gegaan. Om te proeven aan de samenwerking hebben wij een project opgezet. De resultaten van dit project waren boven verwachting en de samenwerking werd van beide kanten ervaren als aangenaam.”
In de eerste instantie wilde Koopjedeal de basis goed hebben staan, herinnert Zakaria zich. “Een goede architectuur en infrastructuur, data flawless heen en weer communiceren via API koppelingen, verbeteren van de kwaliteit van de code van de website en optimaliseren van de snelheid van de website. Alles met maar één doel: stabiliteit creëren. Om vervolgens op een stabiele basis verder te bouwen. En dat was het schrijven van een nieuwe strategie. Een strategie die anders is dan gebruikelijk in de wereld van dagaanbiedingen. Een strategie gericht op long tail, recurring commerce en met de nadruk op service. Hierbij hoorde een redesign van de website geoptimaliseerd voor alle devices, een responsive design. En de integratie van een webshop. Stapsgewijs hebben we de bouwstenen opgestapeld zodat deze konden dienen als de pilaren van een robuust bouwwerk genaamd Koopjedeal.”

Multidimensionale database
Gracious Studios gebruikt tools als Visual Website Optimizer om data adequaat op kwaliteit te beoordelen. Zakaria: “Met deze tool doen we A/B testing om het gedrag van de bezoeker te meten en de conversie te optimaliseren. Op deze manier kan verzamelde data op haar beurt ingezet worden om nieuwe testen uit te voeren. Het blijft een voortdurend proces van optimaliseren. Daarnaast wordt Magento gebruikt in combinatie met Copernica. De koppeling tussen de webshop en de marketingsoftware is een bedrijf kritische conversiebooster. De marketingsoftware maakt het mogelijk om klantinformatie te segmenteren en personaliseren door middel van een multidimensionale database. Klantinformatie kan direct ingezet worden en is relevant. Dit kan bijgestuurd worden door het welbekende RFM model. Zodat klanten gestuurd kunnen worden naar de juiste hoek, namelijk de ‘active buyers’. Dit zijn immers de meest waardevolle klanten.”

Herhaalaankoop
Doordat klantinformatie zoals order data, ordered products data en verlaten winkelwagen data direct inzetbaar is, kan de customer journey hierop afgestemd worden, vervolgt Zakaria. “Hierbij kun je denken aan marketing automation campagnes, zoals review, welkom (onboarding), winback, abandoned basket en verjaardag. Dit zijn slechts simpele voorbeelden. 10% van de totale omzet komt van de top 10 best verkochte producten. En laat nou net het gros van de top 10 best verkochte producten ingezet kunnen worden als herhaalaankoop. Denk dan aan producten als opzetborstels, scheermesjes en lenzen. Doordat data van ordered products beschikbaar is, kan er ingespeeld worden op de wensen, behoeften en benodigdheden van de klant. Bijvoorbeeld: een klant heeft een 8-pack scheermesjes gekocht. Met acht scheermesjes kun je gemiddeld twee maanden scheren. Na zeven weken wordt er een automatische e-mail verstuurd met een ludieke boodschap. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. En zo ver laten wij het niet komen. Zijn je scheermesjes bijna op? Profiteer nu nog steeds van dezelfde aanbieding.”

Gracious Studios combineert data uit verschillende systemen om tot de juiste inzichten te komen. Zakaria: “Zowel Magento als Copernica bieden niet de complete sets data aan. Er wordt iedere maand een rapportage gemaakt per kanaal om inzichten te verkrijgen over de performance van het desbetreffende kanaal. Aan de hand van de resultaten worden aanbevelingen en actiepunten opgezet om tussentijdse doelstellingen te bereiken. Deze doelstellingen dragen op haar beurt bij aan het bereiken van de totale doelstelling geformuleerd in de strategie.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*