In het spoor van de automatisatieslag

Skyscrapers

Op ambachtelijke wijze een infrastructuur installeren met alle software, database server en webserver. En dan daarop een applicatie bouwen. Volgens Frederik Denkens van Skycrapers was het tot enkele jaren geleden de klassieke manier van werken. “Toch doen vandaag de dag nog veel bedrijven het op deze manier. Skyscrapers pakt het echter helemaal anders aan. Er vindt namelijk een quasi absolute automatisatieslag plaats. Bij het bouwen van een infrastructuur komen er nauwelijks nog mensenhanden aan te pas. Daarbij vertrouwen we volledig op de cloud,” aldus Denkens.

Skyscrapers is een Belgisch bedrijf dat over heel Europa opereert. “We bieden advies en diensten omtrent weboplossingen in de publieke cloud. Hierbij werken we op basis van onder andere Amazon Web Services. Doel is om klanten te helpen en hen de voordelen van een publieke cloud te tonen. Zodanig dat ze deze maximaal kunnen benutten voor hun eigen online platform. Denk aan een schaalbare architectuur: je betaalt enkel voor hetgeen je nodig hebt en geniet een hoge beschikbaarheid,” verklaart Denkens.

Automatisch bijschalen
Wil je de voordelen maximaal benutten? Dan is het essentieel dat je op de juiste manier omgaat met de cloud. Denkens geeft graag een voorbeeld. “De publieke cloud biedt de mogelijkheid om automatisch de infrastructuur bij te schalen op basis van het aantal bezoekers. En dat is beslist handig tijdens bijvoorbeeld piekmomenten. In een korte tijdspanne van enkele uren even bijschalen, brengt slechts beperkte extra kosten met zich mee op de eindfactuur. Om dit te kunnen realiseren, moet de applicatie wel voldoen aan een aantal technische eisen. Vandaar dat we klanten adviseren, en assisteren, om zoveel mogelijk te automatiseren,” vertelt Denkens.

Kiezen uit de blokkendoos
Bij Skyscrapers werken ze uitsluitend met publieke cloudproviders, zoals Amazon Web Services. “Dat zijn leveranciers die zelf een hele blokkendoos aanbieden op een enorme schaal. Onze toegevoegde waarde is om voor een klant de juiste blokjes te kiezen, ze op een ideale manier in elkaar te steken en beheren. We hebben zelf een blueprint (een code) geschreven, waarbij alle blokjes volautomatisch worden opgebouwd in de cloud. En dat geeft heel wat voordelen en spaart bovendien enorm veel tijd uit. Vooral omdat we zaken kunnen hergebruiken en componenten, voorgeprogrammeerde zaken van een cloudprovider, samenvoegen. Het gebeurt allemaal automatisch, wat resulteert in een hogere betrouwbaarheid en grotere beschikbare omgeving voor de webwinkelier. Daarnaast is het mogelijk om veel sneller een testomgeving op te zetten en dus sneller te innoveren,” gaat Denkens verder.

Hij verduidelijkt opnieuw een en ander met een voorbeeld. “Vorig jaar kregen we de vraag om een applicatie te bouwen. Een applicatie die veel bezoekers moest aankunnen op een korte tijdspanne, bijvoorbeeld wanneer een campagne loopt. De bewuste klant werd gehost bij een klassieke hostingprovider in België die met moeite 10.000 bezoekers per uur kon verwerken. Dus adviseerden we om een eigen architectuur te bouwen op Amazon Web Services. Door aan de juiste ‘knoppen’ te draaien kan de applicatie nu makkelijk 25.000 bezoekers gelijktijdig verwerken.”

Gaat cloudbeheer een stapje te ver?
Sommigen beweren dat je de factuur bijna niet kan voorspellen. Maar hier is Denkens het niet mee eens. “Door goed na te denken en de juiste oefening te doen, kun je heel accuraat kosten voorspellen. Daarom is het ook belangrijk constant te analyseren als de infrastructuur live staat. Zo kun je immers continue de kosten optimaliseren. We begeleiden de klant niet alleen bij het puur in de lucht houden, maar helpen eveneens mee kosten te monitoren en perfectioneren. En uiteraard houden we klanten op de hoogte van nieuwe innovaties in de cloud.”

Naast infrastructuren bouwen, adviseert Skyscrapers ook hoe een applicatie op de infrastructuur terechtkomt. “We ademen de ‘DevOps’-manier van werken. DevOps staat voor Development en Operations, oftewel: zowel de applicatie als de infrastructuur moeten optimaal op elkaar afgestemd zijn. Hoe we dat doen? Door samen te werken en onze kennis maximaal over te brengen bij het development team van de klant. Samen nemen we de verantwoordelijkheid om een elegante en betrouwbare oplossing te bouwen. De grootste vaststelling in de e-commerce is dat bestaande softwarepakketten nog een beetje achterlopen om ideaal te werken in de huidige cloudomgeving. De bestaande software is nog niet aangepast om al de voordelen van de publieke cloud te benutten, maar dat is een kwestie van tijd,” meent Denkens.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*