Blijf relevant! Groeien zónder beperkingen

Retailers worden geconfronteerd met vele veranderingen in de markt. Het voorspelbare model van de ‘veilige’ supply chain van jaren geleden is niet meer. Klassieke leverancier-, groothandel- en retailerverhoudingen zijn er weliswaar nog steeds, maar worden aardig op de proef gesteld. Steeds meer schakels in de supply chain bedienen ook rechtstreeks de eindconsument. Aan retailers is er dus alles aangelegen om de juiste strategische keuzes te maken om in de race te blijven. Aan het woord is Michiel Bestebroer, CEO van NextChapter eCommerce die retailers helpt groeien zónder beperkingen.

NextChapter eCommerce is in de basis een e-commerce platform. “We werken niet alleen continu aan de (door)ontwikkeling van het platform, maar verzorgen ook de implementatie voor onze klanten,” legt Bestebroer uit. “Die combinatie maakt ons toch wel redelijk uniek. En dat doen we met veel plezier vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam en met een kleiner team op Mallorca. NextChapter eCommerce is tevens funded. We hebben een investeerder aan boord en zitten nu midden in de scale up fase waarbij we het platform versneld aan het doorontwikkelen zijn.”

Bedreiging

Nog even terug naar de markt. “We signaleren overduidelijk dat de traditionele supply chain heel snel aan het veranderen is,” merkt Bestebroer. “Merken, fabrikanten, groothandels, retailers, alle partijen in de supply chain hebben inmiddels wel een weg gevonden om rechtstreeks de eindconsument te bereiken. Hierdoor is een jungle van kanalen ontstaan. En dan hebben we de grootste invloed van de afgelopen jaren in het online domein nog niet eens benoemd: de algemene online marktplaatsen die een steeds dominantere positie opeisen. Natuurlijk, deze leveren omzet op, maar je bereikt er geen eigenaarschap van de nieuwe klantrelaties mee. Dit kan een doodlopende weg worden. Verkopen op een algemene marktplaats kan zeker wel, maar doe het selectief en met mate. Denk er goed over na. Je wil niet degraderen tot enkel het magazijn van een marktplaats, althans dat is niet waarom de meeste retailers ondernemer zijn geworden.”

Veelzijdig platform

Volgens Bestebroer is het belangrijk voor een retailer om de huidige strategie eens goed tegen het licht te houden. “Om in de toekomst relevant te blijven, zal je een toegevoegde waarde moeten bieden door extra services te implementeren of misschien wel door een niche marktplaats te beginnen, al dan niet als collectief in samenwerking met collega’s en gelijkgestemden om een vuist te maken in jouw domein. Omnichannel ondernemen alleen is namelijk niet meer genoeg om de race te winnen richting de toekomst. NextChapter eCommerce is als platform bij uitstek geschikt om invulling te geven aan dit soort nieuwe strategieën. Het platform is ontzettend veelzijdig, kan aan de voorkant overweg met alle online verkoopkanalen (van webshops tot marketplaces) en aan de achterkant met een oneindig aantal voorraadlocaties en vendors (verkopers).”

Operationeel, tactisch én strategisch

NextChapter eCommerce onderscheidt zich met name op het strategische en tactische niveau, zegt Bestebroer. “We werken feitelijk op drie assen. Vaak begint een samenwerking met een retailer op de operationele as. We worden gecontacteerd omdat een bestaand platform aan het einde van zijn levensduur zit of omdat een ERP systeem niet goed integreert, enz. Als SaaS platform is NextChapter eCommerce goed geëquipeerd. Alle standaard zaken die een retailer nodig heeft zijn standaard aanwezig als bewezen technologie. Vervolgens proberen we retailers op tactisch niveau verder te brengen door met ons platform schaalvoordelen te benutten, zoals het implementeren van ship from store principes: weborders leveren vanuit de winkels, om maar een voorbeeld te noemen. Tot slot zetten we ook heel sterk in op strategisch niveau: nadenken over potentieel nieuwe verdienmodellen, zoals een niche marktplaats waardoor je niet alleen verdient aan je eigen producten, maar ook aan de verkopen die een ander doet op jouw platform.”

Retailers zijn echt nog wel in staat om een vuist te maken tegen de dominantie van de online marktplaatsen en de algemene veranderingen in de markt, resumeert Bestebroer. “Het is alleen belangrijk dat ze het inzien en ermee aan de slag willen gaan. Wij staan graag voor ze klaar om ze te helpen groeien zonder beperkingen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*