Je webwinkel uitbreiden binnen Europa? Lokalisatie is key

De afstanden mogen dan relatief klein zijn, de verschillen tussen de Europese e-commerce markten zijn vaak groot. Om een succesvolle uitbreiding te realiseren, is het dan ook belangrijk om je webshop te lokaliseren op basis van de wensen van de lokale consumenten. Stefanie Richheimer, VP West Europa bij Mollie, een van de snelst groeiende payment service providers (PSP’s) van Europa, deelt drie tips die jou helpen je webwinkel uit te breiden binnen Europa.

Kies de juiste (mix van) betaalmethodes
Waar een specifieke betaalmethode in het ene land mainstream is, kan het zomaar zijn dat ze er in het andere land amper gebruik van maken – of zelfs nog nooit van hebben gehoord. Een van de duidelijkste voorbeelden daarvan is misschien wel iDEAL. Deze betaalmethode staat in Nederland met stip op nummer één. Logisch, want deze betaalmethode kan alleen worden gebruikt voor betalingen van en naar Nederlandse bankrekeningen. Zo is in België betaalmethode Bancontact het populairst. Voor deze betaalmethode wordt samengewerkt met twintig Belgische banken die Bancontact-kaarten uitgeven, zo kunnen Belgische consumenten de online-betaalmethode met gemak gebruiken.

Daarnaast zijn er een aantal Europese landen waar de optie om met creditcard of een bankoverschrijving te betalen niet mag ontbreken. Dat geldt bijvoorbeeld voor Frankrijk, Italië, Polen, Spanje en Zwitserland. Maar Duitsers en Oostenrijkers geven juist vaak weer de voorkeur aan een ‘koop nu, betaal later’-optie. In dit geval kan het geen kwaad om via Mollie dan ook te kiezen voor betaal-optie Klarna, een flexibele betaaloplossing om je aankoop later te betalen. Naast ‘koop nu, betaal later’ vinden er in deze landen ook veel creditcardtransacties plaats, met name als er over de grens wordt geshopt.

Stefanie Richheimer: “Als je als online merchant verzekerd wil zijn van een succesvolle uitbreiding naar een ander land, zijn er verschillende factoren die je in je achterhoofd moet houden. Het aanbieden van de juiste betaalmethodes is misschien wel de belangrijkste. Waar consumenten in het ene land juist graag met hun creditcard willen betalen, kan het zomaar zijn dat ze in het andere land liever niet hun kaartgegevens delen. Een op maat gemaakte mix van betaalopties helpt je om je conversie te verhogen. Bij Mollie ondersteunen we ondernemers om de juiste mix samen te stellen voor een soepele uitbreiding binnen Europa.”

Win vertrouwen met een website in de lokale taal
Ondanks dat veel Europese burgers redelijke kennis hebben van de Engelse taal, geven zij toch vaak de voorkeur aan een webshop in hun moedertaal. Dat geldt volgens de gids van Mollie voor bijna alle Europese consumenten, dus ook Nederland, België en Duitsland. Een lokale versie van je webshop straalt professionaliteit uit en wint het vertrouwen van je potentiële klant – dat je overigens ook verder kan versterken met een internationaal keurmerk. Breid je uit naar België of Zwitserland? Houd er dan rekening mee dat ze daar meer dan één lokale taal hebben.  

Denk ook aan de lokale gebruiken en uitdagingen
De juiste betaalmethoden en taal in kaart gebracht? Dan ben je al een heel eind. Ben je daarnaast op de hoogte van de overige lokale behoeften of gebruiken, heeft je internationale uitbreiding nog meer kans van slagen. Let hierbij op de verzending van je producten naar of in verschillende landen. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, waar veel consumenten gebruikmaken van het uitgebreide Click & Collect-netwerk. Fransen besparen graag tijd en verzendkosten door hun bestelling op te halen op een door hen gekozen locatie, zoals een locker op het treinstation. Je bij dat netwerk aansluiten, kan net het verschil maken. Daarnaast zijn er uitdagingen om rekening mee te houden, zoals grenscontroles. Zo zijn het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland geen onderdeel van de EU, waardoor je levertijden kunnen oplopen. Het zal in dat geval meestal geen optie zijn om expressverzending te beloven – tenzij je een lokale distributie-hub opent. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*