Geautomatiseerde betaaloplossing voor online marktplaatsen

PSD2 is de nieuwe Europese wet die het betalingsverkeer tussen consumenten en bedrijven reguleert. De nieuwe wet die sinds september 2019 van kracht is, heeft een belangrijke impact op online marktplaatsen. Zij zijn gedwongen ofwel een betaallicentie aan te vragen ofwel in zee te gaan met slechts één specifieke PSP met als gevolg een volledige vendor lock-in. De Amsterdamse fintech Payaut komt met een oplossing voor online marktplaatsen die ze helpt te voldoen aan PSD2 en bovendien de flexibiliteit behoudt om in zee te gaan met meerdere PSP’s.

Schaalbaarheid

Payaut staat voor Payment Automated en is opgericht in 2019. De twee founders – Gillis Haasnot en Ernst van Niekerk – hebben tientallen jaren ervaring in de paymentwereld en zagen met de komst van PSD2 een ‘gat in de markt’. “Online marktplaatsen staan door PSD2 voor een moeilijke keuze,” begint CEO Ernst van Niekerk. “Ze moeten óf een licentie als betaalinstituut verkrijgen, wat voor veel van hen niet te doen is. Of ze moeten één PSP nemen die al hun betaalstromen beheert. Daarvan zijn er bovendien slechts een handvol in Europa, PSP’s die zich specifiek richten op online marktplaatsen. Het kiezen voor zo’n PSP beperkt dan weer hun schaalbaarheid. Met Payaut kunnen wij die zorgen in één keer wegnemen.” 

Know Your Customer

Wij fungeren als schakel tussen online marktplaatsen en verkopers, zowel particulieren als bedrijven, vervolgt Van Niekerk. Payaut kan verkopers op ieder platform veilig, snel en automatisch verifiëren om te voldoen aan de benodigde ‘Know Your Customer’-vereisten van de PSD2-wetgeving. “Daarnaast zorgen we er voor dat het geld volledig geautomatiseerd in de juiste verhouding bij de juiste personen of bedrijven terecht komt door middel van SplitPayment. Groot voordeel is dat een online marktplaats op die manier vrije keuze heeft in de selectie van één of meerdere PSP’s voor de pay-in en dat tegelijk wordt voldaan aan de wetgeving, zonder een betaallicentie te hoeven aanvragen.”

Strikt handhaven

Online marktplaatsen zijn zich wel bewust van het feit dat ze uit de geldstroom moeten stappen, maar tot enkele maanden geleden vertoonden ze volgens Van Niekerk nog een afwachtende houding. “Na een periode van ‘gewenning’ sinds september 2019 heeft De Nederlandsche Bank (DNB) inmiddels aangegeven strenger te gaan handhaven. Sterker nog, een aantal marktplaatsen in Nederland heeft al een brief ontvangen van DNB waarin ze gesommeerd worden een oplossing te zoeken om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. PSD2 is een Europese wetgeving. Ook in de andere lidstaten is reeds aangekondigd dat er strikter gehandhaafd gaat worden met potentiële boetes tot gevolg. Eind dit jaar verwachten we een Europese licentie, wat maakt dat we online marktplaatsen in de meeste Europese landen kunnen bedienen.”

Een klein deel van de online marktplaatsen heeft zich reeds geconformeerd aan PSD2. “Zo heeft eBay zich volledig ingesloten bij één PSP,” weet Van Niekerk. “Dat maakt dat ze moeilijk kunnen ingaan op het aanbod van andere PSP’s, omdat ze dan 2 miljoen verkopers opnieuw om toestemming moeten vragen. Met onze oplossing blijft die flexibiliteit om te wisselen van PSP of het onboarden van meerdere PSP’s wel behouden. Een vele malen krachtigere uitgangs- en onderhandelingspositie voor online marktplaatsen.” Al verschillende online marktplaatsen maken gebruik van de oplossing van Payaut, zoals Barqo (de Nederlandse AirBnb voor boten), en Motoshare voor motoren. 

Over Payaut

Payaut is een Amsterdamse fintech die een geautomatiseerde betaaloplossing biedt voor online platforms en marktplaatsen. Met Payaut kunnen deze online marktplaatsen eenvoudig hun verkopers uitbetalen en voldoen aan de PSD2-wetgeving, terwijl ze flexibel zijn welke payment provider(s) ze gebruiken. Payaut is in 2019 opgericht door Ernst van Niekerk en Gillis Haasnoot. Pieter de Haas heeft zich bij hen gevoegd als Chief Commercial Officer. De fintech heeft in de zomer van 2019 €1 miljoen aan investering opgehaald bij Finch Capital en LocalGlobe, en staat op het punt om een nieuwe investeringsronde te sluiten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*