Marketplaces in 2020: een must-have in je strategie

Marketplaces winnen aan belang. Een derde van alle Nederlandse online shoppers kocht in 2019 via een online marktplaats, dit jaar zal dat alleen maar toenemen. Marktplaatsen zijn bovendien het startpunt voor minimaal de helft van alle online zoektochten. Niet vreemd dat er steeds meer (gespecialiseerde) marktplaatsen bijkomen. Zo heeft Amazon aangekondigd in 2020 naar Nederland te zullen komen en start Alibaba met de bouw van een enorm logistiek centrum aan onze landsgrens.

Marketplaces nemen een steeds dominantere positie in en die verschuiving in e-commerce is niet meer te stoppen, zegt Bart Vintcent van EffectConnect. “Verkopen via marketplaces biedt dan ook veel kansen, want je bereikt een miljoenenpubliek zonder zelf grote investeringen te hoeven doen.” EffectConnect is gespecialiseerd in het realiseren van koppelingen met marketplaces door heel Europa. “Het verwerken van (order)data voor verkopen via marketplaces is een tijdrovende en foutgevoelige bezigheid, tenzij je het automatisch laat verlopen. Zo komen je orders automatisch in je webshop en worden Track&trace codes automatisch teruggekoppeld. Dat betekent extra omzet, zonder extra werk.”

Kansen benutten

Het afgelopen jaar heeft EffectConnect het aanbod aan marketplace integraties weer verder uitgebreid. “Steeds meer bekende retailers openen een online marketplace. Via onze koppelingen kunnen andere retailers kansen benutten op platformen waar ze misschien niet direct aan denken. Er komen steeds meer gespecialiseerde platformen bij. Zo is kleertjes.com recent getransformeerd naar een marketplace, zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een koppeling voor een partij die ‘overstock’ aanbiedt en koppelen we binnenkort natuurlijk met Amazon in Nederland. Zo kun je dus op een eenvoudige manier een groot publiek bereiken en zijn er talloze voorbeelden om meer omzet te realiseren via (gespecialiseerde) marketplaces. Daarbij gaan we samen met de retailer altijd uit van ‘waar ligt de behoefte en waar de kansen’, in plaats van lukraak koppelen en zien waar het schip strandt. We streven naar het bieden van koppelingen die waarde leveren.”

Primeur op Webwinkel Vakdagen

EffectConnect is net als vorig jaar ook weer aanwezig op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. “Op onze stand laten we bezoekers de mogelijkheden zien van de marketplace koppelingen en het proces erachter,” zegt Bart. “Daarnaast hebben we een heuse primeur in petto. We gaan namelijk onze nieuwe dienst groots presenteren in Utrecht.” Bart doelt op de tool EffectConnect Feeds. “Een gemiddelde webshop gebruikt vijf tot tien feeds voor allerlei doeleinden. Behalve een feed voor marketplaces zijn er feeds nodig voor onder andere affiliate marketing, display marketing, inspiratie- en shoppingkanalen (Google Shopping, Facebook, Instagram, enz.) en vergelijkingssites. Ook feeds naar leveranciers of voor het opstellen van catalogi zijn vaak benodigd. Met EffectConnect Feeds kunnen retailers op een uniforme manier data uitwisselen met alle mogelijke partijen.”

Ook de feedmanagementtool helpt retailers dus tijd te besparen door processen te automatiseren. “Groot voordeel is dat door deze verre vorm van automatisering fouten worden geminimaliseerd. Een win-win. Benieuwd naar onze nieuwste oplossingen? Bezoek ons op onze stand, naast die van bol.com, op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Alvast tot ziens.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*