Data will blow your mind

Data en Analytics hebben een beetje een stoffig imago. 2Foqus bewijst het tegendeel en maakt Data en Analytics juist ‘hip and happening’. En dat op een geheel eigen manier met op maat gemaakte totaaloplossingen onder het motto ‘data will blow your mind’, waarbij iedereen eenvoudig zelf waarde uit data kan halen. Daar willen we natuurlijk meer van weten. Een gesprek met een van de oprichters Mikel Snijders en Angelika Klidas, eindverantwoordelijke bij 2Foqus Education.

Sinds 2012 zijn Mikel en zijn compagnon Dave Jansen al bezig met data en analytics. 2Foqus heeft in korte tijd een enorme groei doorgemaakt. “We opereren heel erg vanuit de teamgedachte,” begint Mikel. “Onze medewerkers zijn onze belangrijkste assets. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde mensen met veel kennis en ervaring, maar die ook op zijn tijd in zijn voor de nodige gezelligheid. Klanten zien ons dan ook als een echte bourgondische Brabantse organisatie. Work hard, play hard. We breken met het stoffige imago van data en analytics. Data spreekt juist tot de verbeelding.”

Vier pijlers

Veel organisaties weten niet wat de waarde is van hun data, erkent Mikel. “Wij nemen ze bij de hand en bieden ze wel de juiste inzichten op een laagdrempelige manier zodat alle lagen van een organisatie datagedreven kunnen werken. We gaan daarbij altijd uit van vier pijlers: datageletterdheid, datamanagement, analytics en educatie.” Angelika legt uit: “Datageletterdheid is bij veel organisaties een groot probleem. Het is namelijk erg belangrijk om data te begrijpen en te interpreteren om fouten te voorkomen.  Op basis van de stip aan de horizon bekijken we samen hoe data, een datastrategie en datagedreven werken hieraan een bijdrage kunnen leveren. We nemen vervolgens de organisatie bij de hand om mensen die reis te laten beleven en doormaken.” Mikel: “Op het moment dat je als organisatie weet wat data kan beteken, zal je ervoor moeten zorgen dat data gestructureerd aanwezig is. Met onze pijler datamanagement structureren we de data in één omgeving, zodat één bron van waarheid ontstaat waarop we analytics kunnen uitvoeren.” 

Het creëren van één databron heeft vele voordelen voor een organisatie. Denk aan het bewaken van datakwaliteit, het sneller ophalen van data, waardoor snellere beslissingen kunnen worden genomen en het voldoen aan de wetgeving omtrent privacygevoelige informatie. Dat laatste is in e-commerce natuurlijk erg van belang. 

Trainingen

De volgende stap is dus inderdaad analytics. “Hier komt veel creativiteit bij kijken,” zegt Mikel. “Wij hebben veel jonge consultants in dienst die met data de meest mooie inzichten naar voren kunnen halen. Dat alles gaat natuurlijk hand in hand met datageletterdheid en datamanagement. Als je niet snapt wat je ziet, kun je het ook niet lezen.” Angelika vult aan: “Daarom is onze vierde pijler Educatie zo belangrijk. We geven mensen handvatten om met de tools te leren werken. Dat doen we door middel van verschillende technische trainingen waarin ze leren hoe ze een dashboard kunnen bouwen of hoe ze data kunnen ontsluiten met technische tools. Maar ook trainingen die inzicht geven in hoe je grafieken kunt lezen. Alle trainingen hebben als doel om de eindgebruikers alle tools in handen te geven om het meeste uit de data te halen.” Mikel: “Als de vier pijlers zijn doorlopen, zal je ervaren dat ‘data will blow your mind’.”

Iedereen heeft data. Of het nu gaat om een kleine, middelgrote of grote onderneming, vervolgt Mikel. “Op het moment dat je keuzes kunt maken op basis van data, sta je heel erg sterk. Die keuzes zijn immers gebaseerd op feiten. Het kan je zelfs zomaar door onverwachte periodes of moeilijke tijden heen loodsen, zoals veel organisaties nu ondervinden met corona. Inzicht in je data maakt dat je heel kort op de bal kunt spelen en snel kunt schakelen. Juist nu in onzekere tijden kan het van levensbelang zijn. Onvoorspelbare tijden vragen om voorspelbare data.”

Wil jij van jouw bedrijfsdata een waardevolle asset maken? Neem contact op met 2Foqus via info@2foqus.nl of bezoek de website www.2foqus.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*