Kan uw verpakkingsproces goedkoper, duurzamer en efficiënter?

De komende jaren zal de manier waarop we verpakken drastisch veranderen. Biobased en biologisch afbreekbare grondstoffen doen hun intrede en materiaal wordt steeds lichter en passender. Als één van de grootste verpakkingsleveranciers van de Benelux hecht Topa Verpakking veel waarde aan duurzaamheid en zet ook fors in op duurzame ontwikkelingen. Maar duurzaam verpakken gaat veel verder dan het gebruiken van gerecyclede producten. Voor Topa is duurzaam verpakken reduce, re-use, recycle, renew en replace.

Publieke opinie vraagt om duurzaamheid

Topa Verpakking heeft bijna honderd jaar ervaring op het gebied van verpakkingsontwikkeling en verpakkingsinnovatie. Volgens Mark Kamerman van Topa is duurzaamheid opzichzelfstaand een loos begrip. “Iedereen roept tegenwoordig duurzaam bezig te zijn, maar wij zien dat er toch nog onvoldoende kennis aanwezig is in de markt op het vlak  van duurzaamheid. Het heeft vaak een open einde. De vraag leeft en retailers realiseren zich dat de publieke opinie vraagt om een duurzame verpakking of in ieder geval een duurzame keten, en toch weten ze hier niet goed invulling aan te geven. Logisch ook, want wie op zoek is naar een verantwoord product, belandt in een woud van keurmerken en milieulogo’s.”

Minder verpakkingsmaterialen, minder opvulmateriaal

Als je morgen nog als een relevant bedrijf beschouwd wil worden, moet je steeds milieuvriendelijker te werk gaan, stelt Kamerman. “Wij weten dat een verpakking uiteindelijk afval wordt. Daarom maken wij gebruik van milieuvriendelijkere materialen en onderzoeken wij mogelijkheden om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te verminderen. Kijk vooral ook in de spiegel en ga na wat je zelf kan doen om op verpakkings- en opvulmateriaal te besparen. De resultaten zijn vaak verbluffend. Een grote speler in de farmaceutische industrie verminderde zijn CO2-uitstoot met 30% door een intensief samenwerkingsverband met onze verpakkingsspecialisten. Dankzij een diepgaande analyse van de zendingen, constateerden wij dat in 70% van de gevallen een kleinere verpakking ook zou volstaan. Deze hebben wij vervolgens ontwikkeld en gekwalificeerd. Hierdoor kunnen er twee keer zoveel dozen op een pallet en maar liefst drie keer zoveel in een vrachtwagen.”

Vertaling naar duurzaamheid

Elk marktsegment heeft zo zijn eigen uitdagingen. “Zo lopen er nu ook pilots met het verduurzamen van de productverpakking door deze tevens als verzendverpakking te kunnen inzetten. Amazon is daarmee aan het testen in de Verenigde Staten, niet eens ingegeven vanuit duurzaamheid, maar wel vertaald naar duurzaamheid. Zo kan je het verschil maken. Vraag je je ook wel eens af of je huidige werkmethodiek juist is? Zou het sneller, efficiënter en duurzamer kunnen, zonder in te leveren op kwaliteit? Om deze vraag te beantwoorden, kunnen wij een duurzaamheidscheck uitvoeren. En daarmee onderscheiden we ons van anderen. Topa Verpakking wordt internationaal erkend voor zijn kennis van en visie op verpakken. Ons grote assortiment, eigen productie én ons innovatie- en ontwikkelingscentrum, zorgt er voor dat wij alles in huis hebben om samen met onze klanten processen te optimaliseren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*