IT-partner kiest voor volledig groene mono-verpakkingslijn

Met totaaloplossingen op het gebied van Networking & Security, Datacenter, Workplace & Mobility en Printing & Imaging is ARP dé zakelijke IT-partner voor veel bedrijven in Europa. Met een sterke focus op een duurzamere wereld kiest ARP vanuit hun Europese Center of Excellence in Maastricht voor een volledig groene mono-verpakkingslijn die samen met DS 80 Verpakkingsmaterialen is ontwikkeld. Een gesprek met Patrick van Vlaenderen, Supply Chain Operations Manager bij ARP, en Tom Segers, Sales Manager bij DS 80 Verpakkingsmaterialen over deze regelrechte primeur in Nederland.

ARP is al ruim dertig jaar actief op de Nederlandse markt. Afgelopen jaar heeft de organisatie, dochteronderneming van het Duitse Bechtle AG, bewust een transitie gemaakt naar een totaalaanbieder van IT-oplossingen. “In plaats van alleen het leveren van producten, richten we ons op ‘value added’ services, zoals bijvoorbeeld onze nieuwe propositie Device as a Service. Daarbij betaalt men een vaste prijs per maand voor een werkplek. Dat onderscheidt zich van een standaard leaseconstructie doordat we het onderhoud en de support van de hardware volledig uit handen nemen voor onze klanten,” zegt van Vlaenderen. “Voor de niet-Duitstalige landen gebeurt dat sinds medio 2020 vanuit het Center of Excellence in Maastricht. Van hieruit bedienen we in de toekomst tot elf landen in Europa.” 

Verpakkingsloos leveren

De transitie betekende voor het Center of Excellence in Maastricht, dat eerder al hardware leverde binnen de Benelux, een aanzienlijke uitbreiding van het verzorgingsgebied. “Hieruit is ook een andere transport- en verpakkingsbehoefte ontstaan,” schetst Van Vlaenderen. Een van de troeven van ARP is namelijk verpakkingsloos leveren. “De retailverpakking blijft bij ons achter en wordt zo milieuvriendelijk mogelijk verwerkt. Apparatuur gaat in een aangepaste verpakking naar onze klanten, met veel minder opvulmateriaal en zonder plastic. Voorheen waren we gewend om hiervoor herbruikbare verpakkingen in te zetten, die weer retour kwamen naar Maastricht. Maar met de uitbreiding naar de rest van Europa is dat niet meer schaalbaar en ook economisch niet langer haalbaar.” Reden voor ARP om de hulp van DS 80 Verpakkingsmaterialen in te schakelen.

ARP-projectbox

DS 80 Verpakkingsmaterialen heeft 2020 aangegrepen om de volledig groene verpakkingslijn verder onder de aandacht te brengen. “De verpakkingslijn bestaat uit tapes, dozen en pallets die volledig van karton zijn,” zegt Segers. “Ondanks het coronavirus, hebben een aantal klanten toch de switch gemaakt naar een volledig groene verpakking, waaronder ARP. Overigens hebben we voor ARP de groene lijn verder uitgebreid met een zogenaamde projectbox, die volledig van ‘scratch’ is ontwikkeld in samenwerking met het team van ARP Services en Nick Geels van palletontwikkelaar Revopal, producent van kartonpallets. In de projectbox kunnen meerdere apparaten of een grote kantoorprinter veilig worden verzonden. De box is volledig vervaardigd uit één soort materiaal. Alles aan de verpakking is van karton, van de pallet en het deksel tot de inserts en de tape die de box sluit.”

Gigantische afvalstroomreductie

ARP heeft met de introductie van de projectbox twee grote slagen gemaakt. “We hebben de verpakking volledig groen kunnen maken én we zijn erin geslaagd om een heel interessante business case te ontwikkelen voor het efficiënter verzenden van onze apparatuur,” benadrukt Van Vlaenderen. Als een bedrijf of (semi-)overheid bijvoorbeeld 250 desktopcomputers bestelt, worden deze in Maastricht volledig geconfigureerd. De retailverpakking van de computers, adapters, muizen, toetsenborden en beeldschermen blijven allemaal achter in Maastricht. “Wij halen alle verpakking eraf en de apparatuur gaat gebundeld in de nieuwe projectbox van DS 80 naar de klant. Dat zorgt voor een gigantische reductie van transportcapaciteit en van afvalmateriaal bij de klant; die heeft nu nog maar één afvalstroom, karton.”

Ambitieuze milieudoelstellingen

Met de ambitieuze milieudoelstellingen die ARP zichzelf heeft gesteld, blijft de firma zich voortdurend focussen op het optimaliseren van de verpakkings- en transportstromen. “Zo zijn we in samenwerking met DS 80 voor mobiele telefoons en accessoires geswitcht van traditionele dozen naar kleinere autolockdozen en enveloppen. “Dat leidt tot besparingen van wel 40% aan verpakkingsmateriaal én bovenal tot meer tevredenheid (en minder afval) bij onze klanten. Iedere maand doen we ABC-analyses op onze ‘hardlopers’ en kijken we samen met DS 80 hoe het mogelijk beter kan.” Segers vult aan: “Vijf jaar geleden moesten we klanten nog echt overtuigen om te switchen van plastic naar karton, die discussie neemt vandaag een hele andere wending. Zelfs als het 10-15% duurder is, is het geen probleem meer. Al bewijst ARP het tegendeel, want het is hen gelukt om dit te realiseren zonder een stijging in kosten.”

DS 80 Verpakkingsmaterialen is de enige verpakkingsleverancier in Nederland en België met een volledig groen verpakkingsgamma. Het herzien van verpakkingen biedt tevens de mogelijkheid om het proces erachter te optimaliseren. Dat heeft bij ARP niet alleen geleid tot de adoptie van een volledig groene mono-verpakkingslijn, maar ook tot een heuse efficiencyslag. “Het werkt dus zeker niet altijd kostenverhogend, zo kan ARP onderstrepen. Laat het een springplank zijn voor andere klanten,” besluit Segers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*