Investeer in een degelijke IT architectuur!

TIG0618

Grote bedrijven zitten vaak vast in allerlei complexe en logge IT systemen en zijn nauwelijks in staat om in te spelen op veranderingen. Kleine bedrijven daarentegen investeren vaak veel te laat in een degelijke IT architectuur en focussen zich vooral op de frontend. Volgens Joost Schildwacht van TIG, al sinds 1999 actief met het bouwen van software voor het e-commerce landschap en vooral het koppelen van systemen, is een flexibele en schaalbare IT architectuur cruciaal. “De frontend vormt slechts een tijdelijke etalage en moet je over vijf jaar gewoon kunnen vervangen.”

Als een retailer niet nadenkt over zijn beleid, de software en bedrijfsprocessen, is hij  over vijf jaar niet flexibel genoeg om zich aan te passen aan de marktsituatie, meent Joost. “Hij kan dan gewoonweg het verschil niet meer maken. De hamvraag die iedere retailer zichzelf moet stellen is: hoe ziet mijn IT-landschap eruit en hoe moet het eruit zien over vijf jaar? En wat heb ik nodig om die propositie te bewerkstelligen? Wij helpen retailers met die vraagstukken en combineren in feite een stukje consultancy met een sterke technische kennis.”

Voice commerce
Joost heeft een duidelijke visie op het toekomstige e-commerce landschap. “De dominantie van de marktplaatsen zal alleen maar groter worden. Daarnaast verwacht ik dat voice commerce ook een steeds grotere rol zal spelen, vooral in B2C. Dergelijke technologieën zitten al in de nieuwste automodellen. Toch wel heel handig als je onderweg naar huis alvast een pizza kunt bestellen of je koelkast kunt aanvullen via voice. Voice zal de traditionele webwinkel zoals we die nu kennen niet volledig overnemen, maar vooral gaan aanvullen.” Is het dan zaak voor retailers om nu al iets met voice te gaan doen? “Nee, dat nog niet,” meent Joost. “Maar het is wel belangrijk om te investeren in een IT architectuur die flexibel en schaalbaar is, zodanig dat je straks –als het zover is– heel eenvoudig voice kunt implementeren.”

Weggooien
Het is volgens Joost zeer opmerkelijk dat retailers in veel gevallen grotendeels gefocust zijn op de frontend. “Probeer juist die frontend zo eenvoudig mogelijk te houden,” geeft hij als tip mee. “Zie het als een etalage naar je klant. Maak gebruik van de huidige belevingen die je kan creëren, maar maak het niet nodeloos complex. Over vijf jaar kan de wereld er zomaar anders uitzien. Dan moet je in staat zijn om zonder blikken of blozen de frontend gewoon weg te kunnen gooien en er een nieuwe voor te zetten. Op die manier ben je toekomstbestendig bezig. Belangrijk is dan wel dat er een goede IT infrastructuur achter zit, die inderdaad ook schaalbaar en flexibel is. Daar zien we nu steeds meer problemen ontstaan bij grote bedrijven die vastzitten aan complexe en logge IT systemen. Het wordt steeds lastiger voor ze om data op een goede manier te processen, laat staan dat ze er ook iets nuttigs mee kunnen doen, zoals een analyse er op loslaten.”

PIM systeem
Om de frontend ‘etalage’ te verlichten is volgens Joost een PIM systeem op den duur onvermijdelijk. Een PIM systeem richt zich op het ondersteunen van het verkoopproces door het geven van productinformatieen reguleert alle informatiestromen tussen verschillende systemen. “Wat we merken is dat retailers ofwel hun ERP systeem vervuilen met allerlei aanvullende productinformatie ofwel de e-commerce software belasten met productinformatie. Ook dat is weer verre van toekomstbestendig. Gebruik de systemen waarvoor ze bedoeld zijn en maakt het –wederom– niet nodeloos complex. Een PIM is cruciaal voor het kwalitatief verrijken van de productinformatie met teksten (in verschillende talen), foto’s, bewegend beeld, etc. Het maakt het productbeheer eenvoudiger, productiever en verbetert in 91% van de gevallen de kwaliteit van de productinformatie. Ook zorgt een PIM voor een hogere snelheid van je shop. Omdat je niet onnodig grote afbeeldingen hoeft te laden, kan je laadtijden halen van minder dan één seconde. Wij vertrouwen op Akeneo PIM vanwege het open source karakter. De software is niet leveranciersafhankelijk (in verband met koppelingen), er zit een hele community achter en hij is gratis. Er is ook een betaalde variant, maar in veel gevallen volstaat de gratis versie. Je betaalt dus alleen voor de implementatiekosten.”

TIG helpt retailers met het kiezen en koppelen van de verschillende software-oplossingen om uiteindelijk tot een flexibele en schaalbare architectuur te komen. “Door de juiste IT systemen op de juiste manier in te zetten, ben je schaalbaar naar de toekomst en flexibel genoeg om in te spelen op de laatste trends,” besluit Schildwacht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*