De verzenddoos van de toekomst

cikam0616

Al meer dan zeventig jaar realiseert Cikam besparingen door het sneller en efficiënter inrichten van (productie)processen. Een recente ontwikkeling is de Cikam CMC CartonWrap, een verpakkingssysteem dat samen met DocData is ontwikkeld. De machine verpakt volledig automatisch tot 1.000 producten (orders) per uur. Dankzij het unieke verpakkingsproces is deze machine volgens Wendi Bosma van Cikam in staat de doos van de toekomst te produceren: een verzenddoos precies op de juiste maat van het product en ook nog eens volledig in kleur bedrukt.

“Consumenten irriteren zich steeds vaker aan een te grote verzendverpakking vol opvulmateriaal en uiten dat ook op sociale media,” zegt Bosma. “Een te grote verpakking is niet alleen slecht voor het milieu, het schaadt ook de reputatie van je bedrijf.” De Cikam CMC CartonWrap verpakt in een doos op maat. “Er zit geen lucht meer in de verpakking, zodat er ook geen opvulmateriaal bij hoeft. De Cikam CMC CartonWrap bespaart zo tot 50% op het kartonvolume. Dat scheelt dozen in de vrachtwagen en dus CO2. Vandaar dat de machine in aanmerking komt voor 36% investeringsaftrek uit milieusubsidie.”

Cikam CMC CartonWrap
Bosma licht de werking van de machine graag toe. “Het systeem maakt een 3D scan van de producten en snijdt vervolgens een stevige doos op maat uit fanfold karton, dat passend om het product wordt gevouwen. Daarbij is het mogelijk printers en feeders inline te zetten, waardoor het selectief insteken van brochures of het printen van gepersonaliseerde documenten mogelijk is. Tot slot wordt de doos voorzien van een adreslabel. De doos is extra stevig door de stootranden, waardoor de kwaliteit van het product gedurende het transport is gewaarborgd. En doordat er meerdere controlepunten zijn ingebouwd, ontvangt elke klant gegarandeerd de juiste artikelen.”

“De groei in omnichannel retail en de steeds latere cut-off tijden, hebben een grote impact op de inrichting van de logistieke keten achter online winkelen,” zegt Bosma. “De focus ligt daarom op het verhogen van de productiviteit, het reduceren van de transportkosten en het versnellen van de levertijden.” Automatiseren wordt een must en dit systeem is al vanaf zo’n 1.000 pakketten per dag interessant.

Packvertizing
De Cikam CMC CartonWrap produceert dozen van 600 x 350 tot brievenbusformaat. Een andere unieke feature is de mogelijkheid tot full colour bedrukking op de bovenzijde van de doos: Packvertizing. Zo kan een foto, tekst of persoonlijke boodschap op de bovenzijde van iedere verzendverpakking worden gedrukt. Ook valt te denken aan Augmented Reality, waarbij na het inscannen met een smartphone de doos virtueel tot leven komt.

DIM-Weight / Volume gewicht
Sinds vorig jaar wordt het verzendtarief in de Verenigde Staten bepaald op basis van het volume van de doos. Bosma: “In Nederland zie je nu nog dat het tarief veelal is gebaseerd op het gewicht, maar het is een kwestie van tijd en deze manier van factureren zal ook ons land bereiken. Dat stimuleert partijen om te investeren in machines die dozen op maat kunnen produceren, zoals de Cikam CMC CartonWrap.”

Het gebruik van de Cikam CMC CartonWrap resulteert in een forse productiviteitsverbetering (machinaal verpakken gaat tot 20x sneller dan handmatig) en in kostenverlaging door één voorraad plano karton, minder kartonverbruik en geen opvulmateriaal, zegt Bosma. “Na DocData hebben ook Albelli en Active Ants de machine inmiddels staan, de laatste inclusief Packvertizing. Wereldwijd staan er inmiddels tientallen. We zien dat bedrijven door de productiviteitsverbetering en kostenreductie de Cikam CMC CartonWrap vaak al binnen anderhalf jaar terugverdienen.”

Kortom, een nauw omsluitende doos, nauwelijks lucht en de mogelijkheid tot Packvertizing maakt dat de Cikam CMC CartonWrap de verzenddoos van de toekomst produceert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*