De meest duurzame verpakking is géén verpakking

Het meest duurzame alternatief voor verpakkingen, is géén verpakking. Dat zegt Hans Houtappels van Moonen Packaging. “Voor e-commerce is dat in veel gevallen geen optie, maar ook daarvoor geldt: gebruik zo min mogelijk verpakking en maak bij voorkeur zo weinig mogelijk gebruik van maagdelijke (virgin) grondstoffen in de verpakking. De consument accepteert een overkill aan verpakkingsmateriaal niet langer.” Houtappels legt uit hoe Moonen Packaging haar klanten adviseert te evolueren naar het gebruik van duurzame verpakkingen.

No go

Verpakkingen in e-commerce zijn belangrijk om producten veilig en beschermd te kunnen transporteren. “Deze verpakkingen belanden over het algemeen in handen van consumenten,” stelt Houtappels terecht. “De consument is zich er terdege van bewust dat verpakkingsmateriaal en zeker plastics een ‘no go’ aan het worden zijn. Een retailer die zijn producten verstuurt in een te grote doos of in verpakkingsmateriaal dat de consument ziet als belastend voor het milieu schiet zijn doel voorbij. Wij helpen onder meer retailers en fulfilmentbedrijven bij het maken van een juiste selectie verpakkingsmateriaal, al dan niet volledig gebaseerd op duurzame (lees: hernieuwbare) grondstoffen.”

Bijsluiter

Verpakken anno 2019 betekent volgens Houtappels ten eerste niet meer verpakkingsmateriaal dan nodig gebruiken en ten tweede gemaakt van grondstoffen die nauwelijks milieubelastend zijn. “Dat laatste is op verschillende manieren uit te leggen, ook aan de consument. Als je bijvoorbeeld de moeite neemt (extra investeert) in een biologisch afbreekbare verpakking, kun je dat in de bijsluiter toelichten. Leg uit wat de consument met de verpakking kan doen en dat je als bedrijf een bewuste keuze hebt gemaakt om verpakkingsmateriaal te gebruiken dat minder milieubelastend is. Zo kun je je op dat vlak ook onderscheiden van je concullega’s die daar mogelijk minder in investeren. Investeren inderdaad, want een biologisch afbreekbare verpakking is helaas nog iets duurder dan een reguliere verpakking. Toch hoeft duurzaamheid niet altijd direct duurder te zijn. Een dunnere verpakking is ook duurzaam én goedkoper!”

Ketensamenwerking is essentieel

Moonen Packaging adviseert retailers ook hoe om te gaan met verpakkingen van fabrikanten en leveranciers. Houtappels: “Je kunt je als retailer nog zo goed inzetten voor het milieu, maar als de fabrikant in het verre oosten de producten verstuurt per container in allemaal plastic zakjes, dan schiet je daar niet veel mee op. Probeer als retailer of groothandel de verpakkingsoplossing in het land van oorsprong aan te passen, zodat deze beter voldoet, en producten niet op een vervuilende manier de winkel of het magazijn bereiken. Doel is uiteindelijk om de producten met zo min mogelijk verpakkingswissels op een zo duurzame manier bij de consument te laten arriveren. Daar helpen wij onze klanten graag bij. Stappen maken op het gebied van duurzaamheid, vraagt nu eenmaal een samenwerking over de hele keten.”

Besparen

Als je als retailer of groothandel sustainability nu niet op de agenda hebt staan, word je volgens Houtappels niet meer als relevant beschouwd. “Klanten accepteren het niet meer. Vergelijk het maar met een gezinsauto die je op de markt zet met een brandstofverbruik van 1 op 5. Dan ben je kansloos. Zo is het ook met verpakkingen, investeer in duurzaamheid. Het mooie van verpakkingsmateriaal is dat voor ieder product een passende oplossing is te maken. Wij starten dan ook altijd met een blanco pagina en werken naar een oplossing die te implementeren is. Daarbij streven we altijd naar het gebruik van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Het klinkt misschien tegenstrijdig; een verpakkingsgroothandel die zich inzet voor zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Het nemen van onze verantwoordelijkheid heeft ons echter helpen groeien. Sinds onze nadruk op duurzaamheid én het helpen van klanten bij het besparen op verpakkingsmateriaal zijn we succesvoller dan voorheen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*