Vandaag bouwen aan morgen

Onder het motto ‘Building Tomorrow Today’ ontwikkelt VGP hoogwaardige logistieke en semi-industriële businessparken met oog voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Vastgoed dat doorgegeven kan worden aan de volgende generatie. Ook in Nederland is de pan-Europese ontwikkelaar intussen een gevestigde naam met VGP Park Roosendaal, waar onder andere Active Ants als huurder is gevestigd, en VGP Park Nijmegen waar onder meer Albert Heijn een distributieplatform runt voor last-mile leveringen.

VGP, opgericht in 1998 als een Belgisch familiebedrijf in Tsjechië, heeft vandaag ongeveer 300 medewerkers in dienst, is actief in dertien Europese landen en staat genoteerd op Euronext Brussel. Het familiebedrijf is niet alleen ontwikkelaar, maar ook eigenaar en beheerder van kwalitatief hoogstaand logistiek en semi-industrieel vastgoed. VGP werkt volgens een volledig geïntegreerd businessmodel met capaciteiten en uitgebreide ervaring in de hele waardeketen. De groep heeft een grondbank (in eigendom of vastgelegd) van circa 8,5 miljoen m² voor toekomstige ontwikkeling.

Nederlandse VGP Parken

In Nederland is VGP sinds 2018 actief. In april 2019 werd gestart met de constructie van de eerste fase van VGP Park Roosendaal. Deze eerste fase met circa 41.000 m2 aan verhuurbare oppervlakte is volledig verhuurd. Sinds juni vorig jaar werd ongeveer de helft van het gebouw in gebruik genomen door Active Ants, een snelgroeiend internationaal e-fulfilment bedrijf. Active Ants specialiseert zich in cross border e-commerce logistiek en heeft het nieuwe magazijn sterk geautomatiseerd en gerobotiseerd (AutoStore). Met innovatieve oplossingen op het gebied van orderpicking, inpakken en opslag heeft Active Ants een voorsprong opgebouwd in het efficiënt verwerken van e-commerce orders. Met dit nieuwe magazijn van circa 20.000 m2 kan Active Ants de groei van haar e-fulfilment activiteiten in Nederland opvangen. Op het VGP Park Roosendaal heeft VGP overigens nog een beschikbaarheid voor een built-to-suit project met een verhuurbare oppervlakte van circa 9.300 m2.

Albert Heijn Home Shop Center

Ook Ahold Delhaize koos voor VGP. VGP Park Nijmegen, in het Gelderse Oosterhout, werd de locatie voor één van haar Albert Heijn Home Shop Centers (HSC). Het nieuwe pand maakt deel uit van de eerste bouwfase van VGP Park Nijmegen. Het nieuwe HSC dat BREEAM Very Good gecertificeerd is, biedt circa 21.000 m2 aan magazijnruimte. Daarnaast voorziet het in een kantoorruimte van 2.600 m2. In het nieuwe Home Shop Center zijn circa 1.000 nieuwe mensen aan de slag die 40.000 bestellingen per week verzamelen en bezorgen bij klanten in de regio Oost-Nederland.

Lokaal verankerd

“VGP is een echt Europees bedrijf met een lokaal verankerde aanwezigheid in elk land waar we actief zijn. We volgen dezelfde aanpak en stralen hetzelfde beeld uit naar onze klanten en naar de mensen met wie we werken,” legt Geerd van Helden, Commercieel Directeur bij VGP Benelux, uit. “We onderscheiden ons door eigenaar te blijven van de gebouwen die we ontwikkelen. Wij bieden een volledig geïntegreerd model van grondverwerving, ontwikkeling, verhuur en vastgoedbeheer.”

Naast state-of-the-art technologie zijn duurzaamheid en energie-efficiëntie belangrijke parameters voor de door VGP ontwikkelde panden. Zo worden alle nieuwe gebouwen minimum BREEAM Very Good (of gelijkwaardig) gecertificeerd. 35% van de portefeuille is intussen gecertificeerd. Met VGP Renewable Energy investeert het bedrijf in groene stroom en ondersteunt de huurders om het gebruik van groene energie te optimaliseren. De totale groene stroomopwekkingscapaciteit opgewekt met zonnepanelen op de daken bedraagt 62 MWp, met nog eens 71 MWp in de pijplijn. Ook investeert VGP in toenemende mate in brownfields waarbij braakliggende industrieterreinen een nieuwe bestemming krijgen.

Geerd van Helden besluit: “Na de sterke activiteiten in de eerste jaren, zullen de ontwikkelingsactiviteiten in de komende periode op een hoog niveau blijven. We verwachten dat technologische veranderingen en e-commerce een belangrijke motor zullen blijven voor de vraag. Onze bestaande grondbank biedt een goede basis voor groei in de komende jaren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*