Van producent naar consument: alles is logistiek

Van je dagelijkse kop koffie, tot de trui in je kast of de bloemen in de vaas. Alles is logistiek. Ieder product maakt een complexe logistieke reis van grondstof tot consument. Logistiek lijkt misschien onzichtbaar, maar het is overal. Hoe zorg je ervoor dat die complexe logistieke reis een efficiënt logistiek proces wordt?

Van weiland tot kookeiland
Je denkt er waarschijnlijk niet over na als je een maaltijd bereidt, maar alle producten hebben een lange reis afgelegd. De kipfilet komt uit Nederland, de sperziebonen uit Marokko en de aardappelen uit België. Of kijk eens naar het kopje waaruit je iedere ochtend drinkt. Het kopje is gemaakt van grondstoffen die naar de fabriek zijn vervoerd. Na productie is het via de webwinkel bij jou terecht gekomen. Zelfs als je zelf groenten teelt, is het zaadje van de komkommer of courgette ooit naar je moestuin getransporteerd. Uiteindelijk is alles een keer van A naar B vervoerd, of zelfs nog verder.

Logistiek is overal
Als je goed kijkt, zie je overal logistiek. Sterker nog: logistiek vormt de onzichtbare rode draad bij elke transactie in de supply chain. De klant merkt alleen iets van de laatste stap; de bestelling en de levering. Dit maakt de andere stappen echter niet minder belangrijk. Iedere stap heeft immers effect op de volgende. Daarom is het belangrijk om de supply chain zo efficiënt mogelijk in te richten. De voordelen hiervan zijn indirect merkbaar voor de klant en voor jou als organisatie. Niet alleen door de snelheid, maar ook door kostenverlaging. Bovendien wordt de supply chain een stuk duurzamer als iedere stap in de keten wordt geoptimaliseerd.

Sneller van koetje tot toetje dankzij EDI
De grote vraag is natuurlijk: hoe optimaliseer je het logistieke proces? We nemen Roerink Food Family als voorbeeld; producent van ambachtelijke zuivelproducten. Het bedrijf begon ooit met lokale verkoop vanaf de boerderij en is nu uitgegroeid tot een internationaal familiebedrijf met verschillende bekende zuivelmerken. Sinds het bedrijf is gaan verkopen via retail, werd EDI een must. Vanwege de snelle internationale groei had Roerink behoefte aan een EDI-partner die dit groeitempo aankon. Descartes is dankzij het grote netwerk in retail en de juiste EDI-expertise de perfecte partner. De automatisering van het bestelproces heeft verschillende voordelen, zoals snellere afhandeling van orders, minder lange wachttijden voor vrachtwagens aan de docks en snellere betaling van facturen. Bovendien kan Roerink meegaan in de ontwikkelingen in de logistieke wereld door de nodige snelheid en schaalbaarheid van de oplossingen. Hierdoor staat niets de snelle groei van Roerink nog in de weg.

Efficiënte logistieke reis
Software inzetten is dé manier om het logistieke proces te optimaliseren. De softwareoplossingen van Descartes zijn ontwikkeld om transport van A naar B zo snel mogelijk en goedkoop mogelijk te laten verlopen. Of het nou per fiets, vrachtschip of vliegtuig is, niets is te ingewikkeld voor de modulaire cloud-based oplossingen. Er is altijd wel een passende oplossing om de complexe logistieke reis om te toveren naar een efficiënt logistiek proces.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*