Webshop en logistiek van Reinders weer helemaal toekomstproof

Totaalleverancier Reinders-Oisterwijk, dat zo’n 12.000 producten, waaronder leermiddelen en inrichting, levert aan basisscholen en kinderopvang ging in januari in één keer over naar een nieuwe webshop, een nieuwe CRM, een nieuw ERP-systeem en Astro WMS®. Marjolijn Bertens, Teamleider Logistiek, kijkt tevreden terug op de spannende periode: ‘Het is zeker een succes, in de eerste maand hadden we nauwelijks issues.’ 

Reinders heeft in bijna 50 jaar een stabiele positie opgebouwd in de onderwijsmarkt. Marjolijn: “Ons doel is scholen zo breed mogelijk te ontzorgen. Ze kunnen via onze webshop 12.000 artikelen bestellen, waarvan we er 9.000 altijd op voorraad hebben. Daaronder natuurlijk heel veel leermiddelen maar verder gaat het van  plakstiften tot inrichting, van speeltoestellen tot softwarepakketten. De webshop, het ERP-systeem én ons WMS moeten als één geoliede machine functioneren. Het paste bij onze groeiambities om alles in één Big Bang tegelijk te implementeren. Het is zeker spannender, maar als je met betrouwbare partijen werkt en de communicatie goed regelt, win je enorm aan efficiency. We wilden het vooral heel praktisch houden, voor onszelf, maar vooral voor onze klanten. Die willen primair bezig zijn met het leerklimaat, en niet met voorraadbeheer.” Lead consultant Sander Adriaensen van Consafe Logistics: “Vier nieuwe systemen in één keer implementeren is zeker een risico. Maar doordat Reinders er intern een heel sterk team voor had vrijgemaakt, konden we heel effectief werken. De totale doorlooptijd van het project was minder dan een jaar. Wat mij betreft een best practice.”

Bewust werd gekozen voor de maand januari. Marjolijn: “Dé grote piek in ons werk ligt in juni en juli, als de zomervakantie begint en scholen hun bestellingen doen voor het nieuwe schooljaar. Januari is traditioneel een rustige maand. Het nieuwe systeem heeft de eerste maand gelijk al voor 99% goed gefunctioneerd. Bestellingen van klanten via de webshop kwamen goed binnen in het WMS, er waren nauwelijks tot geen fouten bij het picken en uitleveren van orders. Heel belangrijk in onze logistiek is ook het packen. Alles gaat bij ons in opvallend gekleurde dozen. Alle artikelen die in één doos gaan, worden automatisch gewogen en gemeten. Als de bestelling in de doos compleet is, moet het gewicht kloppen. Dat is voor 99% goed gegaan. We zijn blij met Astro WMS˚. Het pakket van Consafe Logistics is zo compleet dat je bijna geen maatwerk meer nodig hebt. Voor ons heel belangrijk dat de intelligente boxcalculatie er al standaard in zat. Het WMS werkt optimaal samen met de webshop en met het administratieve proces voor bijvoorbeeld facturen en retouren.”   

Nu het hele nieuwe systeem een aantal weken draait, merkt Marjolijn dat haar rol verandert: “Er zitten zoveel mogelijkheden voor analyse en monitoring in het systeem, dat ik veel meer kan sturen op bijvoorbeeld pieken en dalen. Alle acties op de vloer kun je volgen. We hebben echt het gevoel dat we weer helemaal toekomstproof zijn!”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*