Logistieke ketenregie: fictie, frictie of werkelijkheid?

Zag een distributiemodel een jaar of vijftien geleden er nog redelijk straight forward uit, met rechte lijnen van A naar B, vaste afspraken en duidelijke Service Level Agreements (SLA). Vandaag met de komst van e-commerce, de combinatie van B2B en B2C en omnichannel zijn die rechte lijnen getransformeerd tot een bord spaghetti. Elke consument heeft zijn eigen SLA’s in zijn hoofd, alleen zijn ze veelal niet vastgelegd. Zo ontstaat er een hiaat tussen de service die men verwacht en wat er daadwerkelijk gebeurt. Aan het woord is Roland Slegers, CEO van DeliveryMatch. Volgens hem is anno 2020 ketenregie een must in de logistiek, een volledige visibility en sturing vanaf checkout tot aan de deurbel.

Slegers geeft maar meteen antwoord op de vraag in de kop van dit artikel. “Voor een deel is logistieke ketenregie werkelijkheid, voor een deel fictie, maar het geeft vooral veel frictie. Steeds meer partijen experimenteren met tijdvaklevering of verschillende afleveropties in de checkout, maar er zit vervolgens geen check en intelligentie achter in de keten. Het betekent dat afspraken niet nagekomen kunnen worden. Dat geeft frictie. Het aantal plug-ins van vervoerders voor webshops om die mogelijkheden te kunnen implementeren neemt toe, maar er mist vaak een link naar bijvoorbeeld de voorraadbeschikbaarheid of naar de verschillende magazijnen waar de orders vandaan moeten komen. Toch cruciaal om afspraken waar te kunnen maken.”

Onafhankelijk ketenregie platform

Retailers hebben de voorkant van de webshop vaak niet gekoppeld met de aansturing van de logistieke keten erachter, zegt Tom van Dam, COO van DeliveryMatch. “De logistiek in retail is over het algemeen zodanig ingericht dat orders direct verwerkt en verzonden worden. Een gemiste kans, want de consument hoeft lang niet altijd het bestelde artikel de volgende dag al te ontvangen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als een product niet snel geleverd kan worden, slechts 8% van de koop afziet. Verhef levering de volgende dag daarom niet tot de standaard, want dan is het vaak pleisters plakken. Zeker na het weekend of tijdens piekmomenten, zoals de gebruikelijke en ‘nieuwe’ feestdagen. Veel beter is om deze pieken af te vlakken. Maar dat vraagt wel een uitgekiende afstemming tussen systemen onderling en optimale uitwisseling van informatie.” Dat is waarin wij ons onderscheiden, vult Slegers aan. “De software van DeliveryMatch is een onafhankelijk ketenregie platform met geen enkel commercieel belang in de logistieke keten. Ons motto: de last mile begint bij de eerste klik, waarbij we al in de checkout tijdens het aankoopproces sturen op het logistieke proces.”

Wat doet het platform?

Dankzij alle koppelingen en informatie-uitwisseling toont de software van DeliveryMatch betrouwbare bezorgmogelijkheden in de checkout van de webwinkel, gebaseerd op informatie van een groot aantal parameters. Van Dam: “Dat sturen we real-time op basis van data en kan van minuut tot minuut verschillen. De software rekent voor elke order live de hele logistieke keten door voor de mogelijke, best passende en/of goedkoopste bezorgmogelijkheden. Dure pieken en dalen in orderverwerking zijn daarmee verleden tijd en dat geldt ook voor hoge transportkosten.” Slegers vult aan: “Gecombineerde orders worden door de software opgesplitst en pas in de last mile geconsolideerd om tot één complete zending te komen. Alle informatie/data van de mogelijk verschillende warehouses waar de individuele producten vandaan moeten komen, wordt door onze software voor iedere transactie opnieuw verzameld, real-time uit systemen gehaald. Vervolgens gaan ze door de ‘rekenmachine’ van DeliveryMatch om de consument een betrouwbaar aflevermoment te presenteren in de checkout en er vervolgens voor te zorgen dat de gekozen optie ook daadwerkelijk nagekomen wordt.”

Verspilling tegengaan

DeliveryMatch is wereldwijd de meest geavanceerde software voor ketenregie in de logistieke wereld. De software ‘praat’ met vrijwel alle in de markt gebruikte systemen en combineert en analyseert de data uit de verschillende bronsystemen, zoals ERP, TMS, WMS, salesplatformen, enz. “We zorgen dat alle systemen welke gekoppeld zijn aan ons platform via ons dezelfde taal spreken,” zegt Slegers. “Voor sommige klanten hebben we wel 20 systemen gekoppeld, nog eens 10 vervoerders en diverse verkoopkanalen en marketplaces.” Van Dam: “Ons platform kan inderdaad overweg met de enorme diversiteit aan verkoopkanalen in B2C, B2B of een combinatie ervan. Doordat we data betrouwbaar door de hele keten laten lopen, wordt vooral ook heel veel ‘waste’ voorkomen. Dat gaat van verspilling van (onbenutte) capaciteit in het warehouse tot verspilling van brandstof en onnodige CO2-uitstoot in de last mile.”

De consument vindt kunnen kiezen waar en wanneer bezorgd wordt en daar ook op kunnen vertrouwen steeds belangrijker. Het hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn om aan deze behoefte te voldoen. De software van DeliveryMatch biedt een unieke kans om uit te blinken in de mogelijkheden en betrouwbaarheid van de logistieke operatie en de service. Dat bezorgt de consument een goed gevoel en levert dus omzet op door conversie- en retentieverhoging, terwijl je tegelijk door het automatiseren fors bespaart op warehousehandelingen, transportkosten en CO2-uitstoot. Daarmee wordt logistieke ketenregie pas echt werkelijkheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*