Hightech krattenmagazijn aangestuurd door Astro WMS®

Vanwege de aanhoudende groei en wens om alle logistieke activiteiten in Nederland te centraliseren, heeft Udea enkele jaren geleden de stap genomen om een nieuw distributiecentrum te bouwen. De totaalleverancier in biologische levensmiddelen streek neer op het Foodpark in Veghel en heeft door ‘overbuurman’ Vanderlande een hightech krattenmagazijn laten bouwen. Astro WMS® van Consafe Logistics werd ‘ingevlogen’ voor de aansturing ervan. 

Udea is totaalleverancier in biologische levensmiddelen en onder meer eigenaar van de formule Ekoplaza, dé biologische supermarkt van Nederland en Marqt onder dezelfde holding valt ook Biofresh dochter groothandel in België en ook daar een tiental eigen winkels die naar Ekoplaza gaan. “Op een gegeven moment hebben we in Nederland het besluit genomen om de verschillende magazijnen samen te brengen onder één dak,” begint commercieel directeur Erik-Jan van den Brink. “De wens van een verregaande mechanisatie in het nieuwe pand werd ook al snel uitgesproken. Zo zijn we in zee gegaan met Vanderlande.” Het nieuwe distributiecentrum in Veghel is ruim 30.000 vierkante meter groot en ingericht met een 3D, op een shuttle gebaseerd geautomatiseerd opslag- en ophaalsysteem (AS/RS) met ingebouwde sorteer- en sequentiemogelijkheden. “Om dat goed te kunnen aansturen, was er een WMS benodigd. Op aanraden van Vanderlande zijn we bij Consafe Logistics terechtgekomen.”

Veilig aan de overkant

Met Consafe Logistics heeft Udea vervolgens een traject uitgestippeld om veilig aan de overkant te komen. “Consafe Logistics stelde voor om in eerste instantie de bestaande operatie in ons oude magazijn in Doornhoek, het picken op de vloer, al over te zetten op Astro WMS® om alvast wat gevoel te krijgen en ervaring op te doen met het WMS. Dat bracht wel een hogere investering met zich mee, maar in de doelstelling om veilig aan de overkant te komen, was dat absoluut een goede beslissing,” zo blikt Van den Brink terug. “Onze mensen konden zo alvast het systeem leren kennen. Eenmaal verhuisd naar het nieuwe pand, had iedereen Astro WMS® al prima onder de knie. De stap om het nieuwe geautomatiseerd opslag- en ophaalsysteem te leren kennen was weliswaar groot, maar daardoor goed te behappen. Bovendien wordt ook in het nieuwe pand nog altijd een klein percentage van artikelen op de vloer gepickt. De bedoeling is om uiteindelijk 90% door de machine te laten picken. Momenteel zitten we op 80%.”

Sturen op veel meer KPI’s

Van den Brink is tevreden over de eerste resultaten van Astro WMS®. “Onze hele operatie is min of meer getransformeerd naar een proces gestuurd magazijn. Het is een kwestie van uitvoeren wat de scanner aangeeft, niet meer en niet minder. Terwijl voorheen veelal met briefjes en kaartjes werd gewerkt met additionele opmerkingen. We merken overigens wel dat het behoorlijk wat tijd nodig heeft om echt alle processen te borgen. Maar goed werk heeft tijd nodig, zullen we maar zeggen. We zien gelukkig wel dat we langzaam stappen vooruitzetten. Bovendien kunnen we de hele operatie nu veel beter volgen en al dan niet sturen op veel meer KPI’s. En dat is zeker met het oog op de toekomst een prettige gedachte.” Van den Brink ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “Europa-breed is het aandeel biologische landbouwgrond ca 8.5 procent. In de boer-tot-bordstrategie van Eurocommissaris Frans Timmermans moet dat 25% worden. Kortom, er staat ons nog genoeg te doen de komende jaren. Bovendien willen we Astro WMS® ook verder uitrollen in de Benelux bij onze dochterbedrijven.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*