
Getriggerd door het webinar over de vele voordelen van een WMS systeem in je warehouse en/of andere logistieke hubs? Lees dan snel verder. Volgens Ronald Schepers, Sales Director Benelux bij Hardis Group, is het niet alleen een kwestie van implementeren, maar komt er echt wel wat meer bij kijken om te komen tot een betrouwbare oplossing. Een succesvolle implementatie is afhankelijk van een aantal factoren.
Als je ervan overtuigd bent dat een WMS jou daadwerkelijk gaat helpen om de volgende stappen te zetten qua professionalisering van je interne logistiek, dan is het allereerst belangrijk om draagvlak te creëren in je organisatie, adviseert Schepers. “Er moet een bepaalde vorm van commitment komen, een team van mensen dat vrijgespeeld wordt en de implementatie mede helpt vormgeven. Informeer deze mensen vooraf uitgebreid over de mogelijkheden qua integraties, over security, over de infrastructuur, enz. Probeer al die (mogelijkheden) vooraf afgestemd te hebben, voordat je een implementatietraject ingaat.”
Drie manieren
Als de organisatie er klaar voor is en de scope is gedefinieerd, dan zijn er drie manieren om een WMS te implementeren. “De eerste is de hybride vorm van implementatie. Dat betekent op korte termijn de eerste versie neerzetten, een Minimum Viable Product (MVP), zodat je er alvast ervaring mee kan opdoen. Deze vorm van implementeren kan soms heel handig zijn om vertrouwd te raken met de applicatie om vervolgens via interactieve sessies de verschillende deelgebieden verder in te richten. De tweede vorm is een turnkey oplossing. Dat noemen wij de Express Methode, waarbij het WMS in een korte periode wordt geïmplementeerd en klaar is voor gebruik. Hierbij werkt Hardis Group in een sturende rol. Tot slot kun je kiezen voor de watervalmethode, de traditionele manier van software implementatie, waarbij het project in verschillende fases wordt opgesplitst en pas start met de volgende fase als de eerste helemaal is afgerond.”
Onderhoud
Voor alle drie methodologieën valt wat te zeggen, resumeert Schepers. “De keuze is afhankelijk van hoe je als bedrijf zelf ingericht bent of je veel of weinig software hebt draaien of je zelf veel of weinig softwarekennis in huis hebt en natuurlijk of er een enorme urgentie is om het WMS in te zetten. Vanuit die hoedanigheid selecteren we dus op welke manier we een project aanvliegen. Dat is cruciaal voor het slagen van een project. Wat we overigens zien is dat steeds meer bedrijven kiezen voor de hybride vorm. Kleinschalig starten, vertrouwd raken met de applicatie en verder uitrollen. En als je het WMS dan eenmaal hebt draaien, zal je ook moeten nadenken over het onderhoud en eventuele verbeterslagen voor de langere termijn. Ook daar biedt Hardis Group de nodige assistentie met afhankelijk van je Service Level Agreement een bereikbaarheid van 24 uur per dag en 7 dagen per week.”
Bedrijven zijn altijd heel snel geneigd in functionaliteit te praten, maar het succes van een WMS implementatie, en overigens ook alle andere software implementaties, zit hem vaak in hoe je een project in de steigers zet en hoe je het aanpakt. Hardis Group investeert heel veel in het definiëren van de scope door uitgebreide sessies met bedrijven voorafgaand aan een traject. Dat wordt gewaardeerd en resulteert in projecten ‘on scope, on planning en on budget’. Met beperkte risico’s.”
Geef als eerste een reactie