De volgende stap in ketenregie

Ketenregie is belangrijk om het niveau van de logistieke services te verhogen, daarmee de omzet te vergroten, de kosten te verlagen én CO2 te besparen. Als ‘ketenregisseur’ gaat DeliveryMatch wéér een stapje verder in de ketenregie. Na het kunnen calculeren van de CO2-uitstoot, transportkosten en fulfilmentkosten biedt DeliveryMatch binnenkort ook een dashboarding functionaliteit voor het real-time monitoren van alle stappen in het logistieke proces. Een belangrijke toevoeging om te komen tot een correcte en duurzame levering aan de eindconsument op het afgesproken tijdstip.

De hele logistieke keten achter webwinkels wordt met de dag complexer. Voorraden liggen ‘overal en nergens’ en het wordt steeds lastiger om correcte informatie te hebben en vervolgens vast te stellen wat, wanneer, waar vandaan verzonden moet worden. DeliveryMatch beschikt over alle benodigde dat en de functionaliteit om dit te doen. “De dashboarding functionaliteit in DeliveryMatch is bedoeld om ten eerste te controleren of alle stappen in het logistieke proces op tijd uitgevoerd worden en ten tweede heeft de software een voorspellende functie”, begint Roland Slegers van DeliveryMatch. Hij vervolgt: “Als er ergens in het logistieke proces een stap te laat wordt uitgevoerd, voorspelt de software in hoeverre dat effect heeft op het eindresultaat, namelijk het op tijd leveren. 

Stappen

De dashboarding functionaliteit in Delivery Match houdt volgens Slegers rekening met een achttal stappen in het logistieke proces. “Stap 1 is controleren of de order op tijd en correct is aangemaakt. De volgende stap is een controle op het feit of de order op tijd en correct is doorgestuurd naar één of meerdere warehouses in de keten, afhankelijk van waar het product of meerdere producten in een samengestelde zending zich bevinden. In stap 3 wordt gecheckt of het pick- en packproces van de order op tijd is afgerond en of de zending op tijd is aangemeld bij de vervoerder. Vervolgens wordt gecheckt of de zendingen in de verschillende magazijnen op tijd zijn opgehaald door de vervoerder. Dan vindt er een opsplitsing plaats: of de zending wordt direct in het netwerk geïnjecteerd of er is sprake van een linehaul in het traject (een extra hub die wordt aangedaan). In beide gevallen controleert de software of alles op tijdig het juiste netwerk heeft bereikt. De volgende stap is een controle of de zending op tijd de last mile HUB heeft verlaten en in de laatste stap wordt gecontroleerd of de order op tijd bij de consument is afgeleverd.”

Stoplicht

Het dashboard werkt volgens een stoplichtstructuur. “Als alle stappen goed doorlopen worden, staat het sein op groen. Oranje betekent een mogelijk risico in een bepaalde stap, terwijl een rood licht een gegarandeerd risico oplevert voor betreffende stap en mogelijk een tijdige levering”, zegt Slegers. “Onze software rekent op de achtergrond voortdurend de hele keten door, van magazijncapaciteit en pick-up capaciteit tot transittijden, eventuele crossdock capaciteit en last mile capaciteit. Gebruikers van onze software hoeven zich slechts te focussen op de afwijkingen; de rode en oranje lichten. Omdat afwijkingen vroegtijdig worden gesignaleerd in elke stap van het proces, kan er gericht en tijdig actie worden ondernomen door proactief te schakelen met een van de logistieke partners in het traject. Als de software constateert dat een order te laat is ‘gepickt en gepackt’, zou je andere vervoerder kunnen kiezen met een kortere transittijd en/of latere pick up tijd of in het uiterste geval de eindklant informeren door een nieuw tijdstip voor te stellen.”

De dashboarding functionaliteit in DeliveryMatch is absoluut uniek. “Geen enkel ander systeem doet ons dat na”, zegt Slegers met gepaste trots. “Deze dienst zorgt voor een veel grotere klanttevredenheid en voorkomt reparatiewerk, dus kosten.” Alle gebruikers van DeliveryMatch kunnen vanaf deze Q3 gebruikmaken van deze nieuwe dienst. “Met deze toevoeging gaan we weer een stap verder in ketenregie.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*