De vele functionaliteiten van een WMS

Met voorraden van bijna 1.500 webshops verdeeld over veertien warehouses, is Monta veruit het grootste e-fulfilmentbedrijf van Nederland. Het is een sterk door IT gedreven organisatie die zijn software bij voorkeur in eigen huis ontwikkelt. Zo ook het WMS. Het draait sinds een aantal jaren niet meer alleen op alle vestigingen van Monta, maar is ook als MontaWMS beschikbaar voor derden. Vijf stellingen aan Klaas Verrips van MontaWMS.

Een WMS systeem speelt een centrale rol binnen een e-commerce organisatie

Klopt, het is één van de meest kritieke systemen in een e-commerce organisatie. Een WMS haakt in op diverse processen zoals inkoop, retouren, voorraadbeheer, winkelwagenaansturing vanuit de webshop en de personeelsplanning in het magazijn. Hiermee cover je al een groot gedeelte van de bedrijfsprocessen. Bovendien wordt via het WMS veel data gegenereerd. Je weet welke artikelen veel verkocht worden of welke artikelen weinig omloopsnelheid hebben. Via onze smart stock tool wordt vervolgens een mooi overzicht verkregen van de ‘dode voorraad’ en de ‘kostbare voorraad’ die je magazijn bezet houden. Ook kunnen we meten wat de impact is van bijvoorbeeld het gratis meesturen van productsamples op de verkoop van je producten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele value added services die een WMS kan bieden.  

Robotisering zou ieder WMS systeem moeten kunnen ondersteunen de aankomende jaren

Choose your battles, maar het is wel een must. Kosten zullen in veel gevallen voor de baten uitlopen, afhankelijk van het systeem wat geïmplementeerd wordt. We zijn er bij Monta van overtuigd dat dit de juiste richting is. Daar zetten we dus ook flink op: onze WCS-laag (warehouse control system) kan diverse robotiseringsconcepten aansturen. Uitgangspunt is wel dat mens en machine blijven samenwerken en dat bij piekbelasting je niet afhankelijk bent van de maximale output van de robot. De robot en de mens moeten dus naast elkaar kunnen werken en elkaar kunnen helpen. In periodes als Black Friday en Kerst willen wij klanten niet teleurstellen als bijvoorbeeld de maximale output van de robot wordt bereikt. Daarom is de samenwerking met mens en robot cruciaal. Denk dan aan goods to man systemen waar de orderpicker zelf ook nog kan orderpicken. Of follow-me systemen waarbij de orderpicker in een eigen zone pickt en de robot de pickkratten door het magazijn rijdt. Deze combinatie gaat de aankomende jaren nog een flinke vlucht nemen, ook binnen MontaWMS. Afhankelijk van de klant en het product kunnen we diverse type robotisering inzetten. 

B2B en B2C orderpicking worden gelijk aan elkaar

Ja en nee. B2C orders zijn vaak orders met weinig regels en weinig items, B2B orders zijn van oudsher orders met veel regels en veel items. Wij faciliteren beide processen, zodat klanten dit in één warehouse kunnen onderbrengen. Veel B2B spelers openen echter een direct B2C kanaal. Hierdoor ontstaat het scenario dat je zowel B2B als B2C orders moet picken in één warehouse. Producenten willen voeling krijgen met de B2C markt en openen op hun beurt onder eigen label een B2C shop. Onder andere ook door corona en sluiting van winkels zijn producenten en groothandels min of meer gedwongen om deze stap te maken. Daarnaast zien we een trend in B2B dat orders kleiner worden, omdat deze bijvoorbeeld via een bestelportal besteld worden in kleinere batches. De zakelijke inkoper bestelt privé ook op bol.com, de klantervaring van B2B en B2C moet daarom vrijwel identiek zijn.   

Een WMS systeem ondersteunt productieprocessen

Tot op zekere hoogte. Diverse value added services zoals het toevoegen van giftcards, couponcodes, flyers per land, enzovoort zijn wel de basis. Het draagt bij aan de klantervaring en triggert een herhaalaankoop. Maar ook het aansturen van bijvoorbeeld mengmachines of het opdrukken van logo’s bij werkkleding kan gewoon via MontaWMS worden georganiseerd. Daarmee onderscheiden we ons nadrukkelijk van andere WMS oplossingen die met deze processen overduidelijk meer moeite hebben. 

POS (point of sale) software moet onderdeel zijn van een WMS oplossing

In een showroom of winkel vinden diverse processen plaats. Van klanten die iets komen afhalen of retourneren. Of klanten die iets komen kopen, maar nog extra stuks nodig hebben uit het magazijn omdat de winkelvoorraad niet toereikend is. Of klanten die komen kijken maar de producten graag thuisbezorgd willen hebben of juist in de winkel willen ophalen. Er zijn vele scenario’s denkbaar. Deze scenario’s zijn vaak sterk afwijkend van een pickproces in een e-commercemagazijn waar maximale output per uur key is. Een integratie van het POS met je WMS is dus zo gek nog niet, waarbij het POS de voorraadstanden in het WMS real-time aanpast. Op die manier heb je in het WMS systeem een compleet overzicht van de totale magazijn- en winkelvoorraad én je voorraadbehoefte, maar laat je de systemen wel doen waar ze echt goed in zijn!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*