Custom én customizable WMS

De eerste paar maanden van het jaar draaiden we goed, totdat corona kwam. Toen gingen we nóg beter draaien. Aan het woord is Bas Lemmers, CEO bij FittinQ Fulfilment BV. Als e-commerce leverancier verzorgt FittinQ 7 dagen per week het B2C-fulfilment van Qazqa Europe BV en Lampenlicht BV. Met klanten in twaalf Europese landen is Lampenlicht één van de grootste online retailers in verlichting. In de sterke groei van deze bedrijven bleek de capaciteit van het bestaande WMS een bottleneck te zijn. Inmiddels werkt FittinQ met het WMS van Istia en behalen ze aanzienlijke tijdswinst op elke order.

De sterke groei die Lampenlicht doormaakt is niet iets van de laatste maanden. Het bedrijf heeft zich sinds de oprichting in 2007 gestaag doorontwikkeld tot Nederlandse marktleider met internationale vestigingen in Duitsland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het bestaande WMS van FittinQ bleek de toenemende capaciteit niet aan te kunnen. “Het aantal orders dat we per uur konden verwerken was gewoonweg te laag,” weet Lemmens. “Het systeem was traag en liep ook nog eens regelmatig vast. Onze medewerkers moesten soms wel acht seconden wachten voordat hun handscanner reageerde op input.”

Pick-and-pack efficiëntieslag 
Als mogelijke oplossing kwam het WMS van Istia in beeld: een logistieke oplossing voor de gehele supply chain. “Wij hadden behoefte aan een partij die mee kon groeien met de plannen die wij voor ons bedrijf hebben,” hervat Lemmers. “In januari 2020 hadden we contact met Remko Been, CEO van Istia. Samen hebben we de mogelijkheden besproken van het Istia WMS en hoe dat aansloot bij onze wensen en eisen. Op basis van dat gesprek heeft Remko een voorstel gemaakt voor een demo.”

“Naast initiële kosten en maandelijkse kosten was het belangrijk dat het systeem configurabel was, dat de implementatietijd binnen onze planning zou passen, en dat we een klik hadden met onze partner,” zegt Lemmers. “Met name de implementatietijd was cruciaal: het Istia WMS moest up-and-running zijn vóórdat onze mechanisatie live zou gaan in oktober 2020.” 

Business rules
In februari 2020 kon de implementatie van het Istia WMS beginnen – onder leiding van CIO Peter Brouwers – waarbij een go-live gezet was van 1 juli, ruim op tijd voor de go-live van de mechanisatie in oktober 2020. Lemmens: “Ik gaf al eerder aan dat ik het belangrijk vond om een klik te hebben met onze partner. Peter begreep onze situatie en kwam met een passende oplossing. Het resultaat is een custom én customizable WMS, speciaal voor FittinQ.” Custom, want het systeem is geconfigureerd op de wensen van de klant; customizable, want het systeem kan verder aangepast worden op basis van business rules. 

“Dat zijn eigenlijk spelregels waar het systeem zich aan moet houden,” legt Lemmers uit. “Het voordeel van deze methodiek is dat het configurabel is zonder programmeren. Doordat je zelf spelregels kunt aanpassen ben je ineens een stuk minder beperkt door limitaties die een systeem je oplegt. Zo wordt volume van grote orders standaard in kubieke meters gerekend; met dit WMS kun je die limiet zelf aanpassen.”

Intuïtief en responsive
“Doordat we op iedere order enkele seconden winst pakken, kunnen we dagelijks meer pakketten verzenden en komen onze producten sneller bij de klant, zegt Lemmens enthousiast. “Het WMS van Istia is intuïtief, responsive en biedt tal van mogelijkheden. Het draait stabiel wat maakt dat ik niet meer wekelijks contact heb met IT-support zoals voorheen het geval was. Het team van Istia is bovendien dedicated en meedenkend: zaken die je terug zou willen zien in je WMS kun je bij ze neerleggen. Zo willen wij meer gaan concept denken op het gebied van grote en kleine orders. Het systeem is daar al op ingericht,” besluit Lemmens.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*