Covid-19 onderstreept de noodzaak van een goed ketenregie-TMS

Covid-19 heeft de problemen in de supply chain duidelijk zichtbaar gemaakt. De toegenomen volumes konden door de grote vervoerders maar moeilijk verwerkt worden met alle gevolgen van dien. De pandemie onderstreept de noodzaak van een goed transportmanagementsysteem (TMS) met multi-carrier oplossingen om eenvoudig en op basis van beschikbaarheid tussen carriers te kunnen switchen. Maar ook om samengestelde orders uit meerdere warehouses te kunnen bundelen en deze als één order af te leveren bij de klant. Een gesprek met Roland Slegers en Tom van Dam van DeliveryMatch.

De wereldwijde pandemie heeft nogal wat veroorzaakt, zegt Slegers. “Je ziet dat lokale retailers zich begin maart massaal op online zijn gaan storten om de omzet die ze zouden mislopen toch nog enigszins te compenseren. Zij verkiezen veelal lokale spelers voor de bezorging van hun pakjes die als het even kan ook nog eens zo groen mogelijk wordt uitgevoerd. Ook na de eerste lockdown is die beweging niet gestopt. Het speelveld is dus in alle opzichten aanzienlijk gegroeid, zowel aan de kant van de webshops als aan die van de vervoerders. Het spreiden van verkoopkanalen werkt nu eenmaal waarde-verhogend, zo bewijst Covid-19 eens te meer.

Inzetten op multi-carrier oplossingen

Veel bedrijven vertrouwden vóór Covid-19 veelal op één vervoerder voor het verzenden van hun pakjes. “Dat is ze duur komen te staan,” weet Slegers. “De plotseling en onvoorziene toegenomen volumes leverden de nodige capaciteitsproblemen op bij veel vervoerders met als gevolg (veel) langere wachttijden en klantverwachtingen die niet werden ingelost. Aanvankelijk werd dat nog wel geaccepteerd, de pandemie kwam immers voor iedereen als een verrassing, maar op de lange(re) termijn natuurlijk niet. Bovendien is het met een geolied TMS-systeem heel goed mogelijk om wél aan de klantverwachtingen te kunnen voldoen, zo bewijzen wij al meer dan 7 (!) jaar. Ook in de piekperiodes. Onze geavanceerde logistieke software-oplossing verdeelt namelijk op basis van real-time data de pakketjes over verschillende vervoerders, zodat je ook hogere volumes op tijd kunt wegwerken.”

Capaciteitsmodule

DeliveryMatch is volgens Tom van Dam het enige TMS-systeem dat aan real-time ketenregie doet, direct al in de check-out. “Een goede logistieke sturing van de keten wordt steeds belangrijker, anders ervaar je elke dag de pijn. Op basis van rekenregels wordt voor iedere zending de juiste vervoerder geselecteerd. Dat gebeurt niet alleen op prijs of op snelheid, maar zoals gezegd ook op beschikbaarheid als de situatie daarom vraagt. Uniek daarin is onze capaciteitsmodule die vooral tijdens Covid-19 een enorme boost heeft gehad. Deze module richt zich op de capaciteit van de warehouses en de beschikbaarheid van personeel. Op basis van de voorraadinformatie, productkenmerken en warehousecapaciteit in combinatie met de aflevercapaciteit – die in ons systeem staan of waarvan we de data real-time ophalen bij alle vervoerders – kan een webwinkel in de check-out heel betrouwbare afleveropties voorstellen.” 

Multiwarehouse

Behalve de multi-carrier insteek, verbindt het TMS-systeem van DeliveryMatch desgewenst ook meerdere warehouses met elkaar. Slegers: “Ideaal voor bedrijven die niet met een eigen voorraad werken (dropshipment) of die over meerdere warehouses beschikken, al dan niet nog via een e-fulfilmentpartij, enz. Het gebeurt nog te vaak dat een gecombineerde order van bijvoorbeeld drie producten gefaseerd (tot soms wel drie drops) wordt uitgeleverd. Simpelweg omdat de producten vanuit verschillende warehouses moeten komen. Zonde. De webwinkel maakt onnodig hoge kosten en de consument ervaart het ook nog eens als behoorlijk onprettig en irritant. Dankzij onze multiwarehouse-oplossing zijn bedrijven in staat om gecombineerde orders vóór de last mile te bundelen. Daarbij maken we gebruik van de timing van de processen van verschillende vervoerders en het op het juiste moment verzenden vanuit de warehouses, zodat de producten in één keer afgeleverd worden. Door het multi-colli tarief levert het ook nog eens aanzienlijke besparingen op. Deze module is niet nieuw, maar gebruiken onze klanten al vele jaren,” benadrukt Slegers.

Het TMS-systeem van DeliveryMatch is heel breed inzetbaar, zowel in B2B, B2C en C2C als een combinatie daarvan. “We leggen koppelingen met vervoerders, afhaalpunten, webwinkelsoftware, ERP- en WMS-systemen en brokers. In totaal zijn er nu zo’n 200 systemen gekoppeld. Niet voor niets staan we in de top van de Logistieke Tech bedrijven in Europa en hebben we daar een award voor gekregen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*