Astro WMS® beheerst complexe logistieke operatie

MegaGroup Trade Holding BV is een technische groothandel in watermanagementsystemen. In 2013 zijn alle logistieke activiteiten voor heel Europa ondergebracht in een centraal Europees distributiecentrum (EDC) op industrieterrein Doornhoek in Veghel. Sindsdien vertrouwt het bedrijf op het brein van Astro WMS®, een product van Consafe Logistics, om de complexe logistieke operatie in goede banen te leiden.

MegaGroup Logistic Services BV is de logistieke entiteit van de technische groothandel en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het EDC. “We komen vanuit een situatie (vóór 2013) waarbij alle verkooplanden beschikten over eigen lokale warehouses,” zegt Supply Chain Manager Annette van der Hoek. “Op een gegeven moment is besloten om de logistieke activiteiten te centraliseren in Veghel en vanuit hier alle Europese landen te gaan beleveren. Om de complexe logistieke operatie in het warehouse in goede banen te leiden, waren we op zoek naar een professioneel WMS. Na enig marktonderzoek, zijn we bij Astro WMS® uitgekomen.”

Complexe operatie

De logistieke operatie van MegaGroup is zoals gezegd verre van standaard. Van der Hoek: “We beschikken over een enorme variatie aan producten. Dat is op zich niet zo heel bijzonder, maar wel de diversiteit aan formaten. Van kleine kranen, filters of afsluiters tot grote lengtegoederen zoals kratten of rollen van wel 6 meter. We hebben in ons EDC dus meerdere pickzones ingericht voor grote en kleine artikelen. Daarnaast ligt een deel van ons assortiment, met name de volumineuze producten, op het buitenterrein opgeslagen en maken we gebruik van slimme magazijnoplossingen, zoals Kardex-kasten en pick to light-systemen. Dat maakt de logistieke operatie allemaal behoorlijk complex. Om nog maar te zwijgen over de verschillende cut-off tijden die we hanteren voor de verschillende landen waaraan we leveren en momenten waarop transporteurs bij ons aan de deur staan.”

Geoliede machine

Al vanaf de opstart van het EDC vertrouwt MegaGroup op de kwaliteiten van Astro WMS®. “In het begin was het vooral even wennen aan elkaar,” weet Jan van Schadewijk, Systems- en Transportplanner. “Het heeft gewoon tijd nodig voordat alles zo efficiënt als mogelijk is ingericht. Dat ligt zeker niet aan het WMS-systeem, want vooral voor ons betekende het centraliseren van de logistieke activiteiten een omslag. Mensen moesten bovendien getraind worden en ervaring gaan opbouwen met het WMS. Inmiddels loopt het als een geoliede machine. De samenwerking met Consafe verloopt ook uitstekend. We kunnen waar nodig een beroep doen op een vaste consultant die al jaren aan ons verbonden is. Hij kent onze structuur als zijn broekzak. Dat maakt onze samenwerking alleen maar krachtiger. Zo hebben we recent nog een aantal veranderingen doorgesproken die binnenkort worden uitgevoerd in de software. Daar denkt Consafe heel goed in mee. In die zin zien we Consafe echt als een partner.”

Behalve het Europees distributiecentrum in Veghel beschikt MegaGroup ook nog over een depot in Polen. Daarnaast is sinds de Brexit een kleine hub in de UK opgezet. “Beide warehouses gebruiken momenteel nog de WMS-functionaliteiten van het ERP-systeem voor de logistieke operatie,” zegt Van der Hoek. “De bedoeling is om ook in deze externe warehouses met Astro WMS® te gaan werken. Sterker nog, op dit moment vindt er al een inventarisatie plaats door een team van Consafe in Polen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*