Innovatieve magazijnautomatisering

Knapp0318

Als gevolg van de populariteit van e-commerce schieten distributiecentra als paddenstoelen uit de grond. Voor de infrastructuur in deze centra wordt steeds meer een beroep gedaan op geautomatiseerde oplossingen. Een modern distributiecentrum staat immers voor vele uitdagingen, zoals een groot aantal verschillende artikelen, hoge eisen voor snelheid en kwaliteit bij orderverwerking, maximale flexibiliteit én een zo gunstig mogelijke benutting van de beschikbare ruimte. Knapp biedt de juiste automatiseringsoplossingen voor de steeds toenemende eisen in een magazijnomgeving.

OSR Shuttle EVO – ultieme flexibiliteit
Het Oostenrijks familiebedrijf kan als zeer innovatief worden bestempeld. “Vijftien jaar geleden al presenteerden we de eerste versie van ons shuttlesysteem, waarmee we tot op vandaag nog altijd zeer succesvol zijn,” zegt René Wolters, Managing Director van Knapp Benelux. “Ondertussen zijn we aangekomen bij onze OSR Shuttle EVO. Uniek voor de nieuwste generatie is dat de opslagcapaciteit en de performance niet meer zo hard aan elkaar gekoppeld zijn dan bij traditionele shuttlesystemen. Met andere woorden, de opslagcapaciteit kan worden uitgebreid zonder direct ook te moeten investeren in techniek om de snelheid te verhogen. Dat biedt natuurlijk de nodige extra flexibiliteit voor onze klanten.”

Open Shuttles
Volgens Wolters bestaat er steeds meer interesse in systemen met automatisch geleide voertuigen (AGV’s). “Ons Open Shuttle systeem bestaat uit autonoom rijdende transportvoertuigen die zich volledig vrij kunnen bewegen in het warehouse en niet afhankelijk zijn van enige aanpassingen of infrastructuur in het gebouw. Ze kunnen zich volledig afzonderlijk van elkaar verplaatsen (zwermtechnologie) maar bijvoorbeeld ook met elkaar samenwerken. En dat alles dankzij innovatieve navigatie en geavanceerde sensortechnologie. Dit systeem kent een breed scala aan toepassingsgebieden binnen een logistiek warehouse en combineert flexibiliteit, economische winstgevendheid, veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid. Het Open Shuttle systeem mag bovendien ingezet worden in een omgeving waar ook personen werkzaam zijn en heftruckverkeer plaatsvindt. Open Shuttles reageren namelijk dynamisch op de omgeving, vermijden obstakels en plannen zelfstandig hun route door het warehouse.”

Pickrobots
Behalve voor de verplaatsing van producten door een warehouse kan ook het picken geautomatiseerd verlopen. “Onze Pick-it-Easy Robot wordt reeds ingezet voor kleinere, fysiek stabiele artikelen, terwijl ook de eerste testen met bijvoorbeeld fashion artikelen reeds succesvol zijn afgerond. Hij kan een operator vervangen op een werkstation en volledig random goederen uit een bak oppikken en in een doos zetten. De Pick-it-Easy robot biedt een alles-in-één oplossing, doordat hij is uitgerust met een gearticuleerde robotarm, veranderbare grijpers, specifieke software en diverse veiligheidsmaatregelen. Deze volledig automatische pick oplossing combineert flexibiliteit met betrouwbaarheid en prestatie.”

Condition Based Maintenance
René Wolters heeft een aantal voorbeelden gegeven van aansprekende hardware oplossingen in een magazijnomgeving, maar ook aan de software kant vinden er voortdurend ontwikkelingen plaats. “Al onze hardware oplossingen zijn voorzien van eigen ontwikkelde software. Software die ook steeds intelligenter wordt. Zo capteren we data van de machines om bijvoorbeeld onderhoud slimmer te kunnen plannen. In plaats van periodiek onderhoud, steevast om de drie maanden, evolueren we nu naar technieken zoals Condition Based Maintenance (CBM). Ofwel het uitvoeren van onderhoud aan een machine wanneer uit metingen blijkt dat onderdelen aan vervanging toe zijn. Aan de operationele kant zijn we bezig met de ontwikkeling van systemen om de logistiek manager te helpen bij de inzet van medewerkers, machines, et cetera. En dat alles real-time op basis van de orderintake, al dan niet in combinatie met historische data.”

De innovatieve technieken van Knapp blijven niet onopgemerkt in de markt. “We hebben al vele distributiecentra mogen automatiseren. Zo hebben we recent voor Kramp in Varsseveld, een wereldspeler in reserveonderdelen voor de agrarische sector, ons OSR Shuttle EVO systeem geïmplementeerd. Daarnaast vertrouwen partijen zoals Wehkamp, Hugo Boss, Adidas, Nike en Zalando ook op onze innovatieve oplossingen voor magazijnautomatisering,” zegt Wolters tot besluit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*