Active Ants opent het e-fulfilment center van de toekomst

Active Ants, dochteronderneming van bpost group, heeft in Roosendaal een gloednieuw fulfilment center in gebruik genomen waar mensen efficiënt naast én met robots werken. In het ultramoderne warehouse worden duizenden goederen ingepakt voor webwinkels. Vanaf 2021 opent Active Ants ook een filiaal in België. 

“De opslag, order-picking en sorteren  zijn volledig geautomatiseerd. Voor het order-picken werken medewerkers efficiënt samen met robots. De retourstroom en de ontvangst van goederen blijven handmatige processen,” zegt Jeroen Dekker, managing partner bij Active Ants. “Deze mechanisering zorgt voor een efficiëntie, een hoge kwaliteit en een prettige werkomgeving voor onze medewerkers. De opzet is uniek in de wereld.”

Mens en robot werken samen 

65 “Autonomous Mobile Robots” (AMR’s) brengen lege dozen naar de medewerker die deze vult met goederen die weer door andere robots zijn aangeleverd. Vervolgens rijden de AMR’s naar verschillende inpakmachines die de dozen op maat sluiten – wegen en voorzien van een verzendlabel, zodat er geen opvulmateriaal nodig is en zo weinig mogelijk ‘lucht’ wordt vervoerd naar de klant. Daarna pakken de AMR’s de gesloten doosjes weer op en sorteren ze deze naar de  respectievelijke vervoerders.

Voor de opslag wordt gebruik gemaakt van een Autostore opslagbakken systeem waarbij ook hier weer een veertigtal speciale robots goederen uit het systeem halen en naar de medewerkers brengen. Ook bij dit good-to-man systeem is aan een zeer lage footprint gedacht. Het systeem slaat tot zes keer meer voorraad op per vierkante meter, en de robots hergebruiken hun eigen energie waardoor het elektrisch verbruik minimaal is.

Vlnr. Jeroen Dekker en Jean Lahaye, Managing Partners van Active Ants

Ecologisch en gepersonaliseerd inpakken

Speciaal voor Active Ants werd een sluitmachine ontwikkeld met ingebouwde printer. Hierdoor kan iedere klant zijn eigen maatwerk geprinte doos krijgen. “Door deze unieke functionaliteit stellen we grote maar nu ook kleinere webwinkels in staat om een maatwerk verpakking te voeren,” verklaart Jean Lahaye, managing partner van Active Ants. “Het op voorraad houden van honderden pallets  met voorbedrukte dozen is verleden tijd. Dit scheelt onze klant kosten en zorgt ook weer voor een lagere footprint.” 

Internationale expansie

bpost wil ook de belangrijkste e-commerce operationele speler blijven in eigen land en Belgische webshops klein en groot ondersteunen met een breed palet aan oplossingen om te blijven groeien. Met de opening van een filiaal van Active Ants in het voorjaar van 2021, in een bestaand gebouw van de group in Boom, tussen Mechelen en Antwerpen.

“Ik ben fier op deze nieuwe stap binnen onze e-commerce logistiek activiteiten in Nederland,” zegt Jean-Paul Van Avermaet, CEO van de bpost group. “Het bewijst niet enkel dat we via de juiste business transformatie goed inspelen op de nieuwe noden van onze klanten maar dat we ook durven gebruik maken van de allernieuwste technologie en innovatie op de markt om wereldwijd onze stempel te drukken. Ik wens de collega’s van Active Ants zeer veel succes in deze nieuwe stap en kijk uit naar de volgende opening in België.”

Active Ants is in 2010 opgericht met het idee om e-fulfilment door middel van innovatie, automatisering en het werken met robotjes, accurater en efficiënter te laten zijn. Active Ants is inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere spelers in Nederland met meer dan 250 klanten en ruim 3 miljoen orders per jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*