Betaalbaar en modulair automatiseren

Ondanks de steeds grotere krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende volumes hebben sommige bedrijven nog altijd een bepaalde angst om te gaan automatiseren. “Soms wordt automatisering als star, weinig flexibel en vooral kostbaar gezien. Onterecht,” vindt Jan Hulsmann van Valor Material Handling. De material handling specialist bewijst het tegendeel met het slimme en modulaire Qliqflow automatiseringsconcept, waarvan steeds meer bedrijven de voordelen ervaren, zoals ook de Bijenkorf.

Van distributiemagazijn tot voedselproductie en van 3 PL tot pakketdienst, sinds 2015 heeft Valor prachtige systemen in verscheidende branches opgeleverd. “Wij redeneren op de eerste plaats niet in techniek, maar in een business case,” zegt Hulsmann. “Dat is het uitgangspunt. Vervolgens kunnen we met onze slimme oplossingen alle processen van A tot Z automatiseren.” Het Qliqflow concept is daar Valor in eigen beheer ontwikkeld. “Dankzij de modulaire opbouw van het systeem is in de meest voorkomende logistieke situaties – van distributiemagazijn tot voedselproductie en van 3 PL tot pakketdienst – ongekend snel een voorspelbaar rendement te behalen.”

2,5 kilometer transportbanen

Het Qliqflow systeem is een deel van het geheim en maakt mogelijk wat voor velen onbetaalbaar of onmogelijk leek. “Binnen een paar weken is een material handling systeem te implementeren en operationeel opgeleverd,” legt Hulsmann uit. Diverse vooraanstaande logistieke specialisten hebben het concept reeds omarmd, waaronder de Bijenkorf die Qliqflow inzet voor zowel de leveringen naar de winkels als naar consumenten. “In de eerste fase hebben we in totaal ruim 2,5 kilometer aan transportbanen geïmplementeerd over vier verdiepingen van het magazine in combinatie met een pick to belt naar de verpakkingszone. In de verpakkingszone staan circa honderd inpaktafels en twee automatische inpakmachines opgesteld. Van hieruit worden de goederen via de transportbanen naar de begane grond geleid over een sorteermachine. Het geheel wordt aangestuurd door onze Valor Material Flow Controller (MFC). Tevens is voorzien in een lege bakken transport en diverse banen voor kartonafval.”

Gouden combinatie

De case in het warehouse van de Bijenkorf toont aan dat het modulaire concept volledig is doorgevoerd in alle facetten van Qliqflow, zegt Hulsmann. “Behalve de transportsystemen zelf is ook de besturing modulair van opzet. Dat biedt ongekende flexibiliteit, ook om systemen later te demonteren en hergebruiken op bijvoorbeeld een andere positie of configuratie. Zeker voor 3 PL partijen is dat laatste uitermate interessant als er wijzigingen plaatsvinden in het klantenbestand. Qliqflow is snel te implementeren met behoud van flexibiliteit. Een gouden combinatie in deze veranderende tijden. In de tweede fase hebben we het Qliqflow concept in het warehouse van de Bijenkort uitgebreid met de integratie van een pocketsorter ten behoeve van de consolidatie van de uitgaande orderstroom met toevoer en afvoer van producten en een workload balancing module voor optimale productiviteit en beheersing van de goederenstroom.”

Kostenefficiënt automatiseren

Qliqflow maakt het mogelijk om kostenefficiënt te gaan automatiseren met een goede balans tussen mens en machine. Hulsmann: “We zetten daarbij ook hoog in als het gaat om het milieu. Ons automatiseringsconcept is volledig gebaseerd op elektriciteit. Pneumatiek is in onze visie uit den boze en vervuilend. Er wordt immers via een compressor elektriciteit omgezet in lucht, gecomprimeerd en door een leidingstelsel gestuurd om er vervolgens op de verschillende eindstations weer een beweging van te maken. Met elektrische apparatuur of cilinders bereik je hetzelfde resultaat, zonder pneumatische infrastructuur te hoeven aanleggen. Ook dat maakt dat Qliqflow uniek en komt de snelheid en flexibiliteit opnieuw ten goede. Een businesscase is dan ook snel gemaakt. Die angst proberen we met ons concept weg te nemen.”

Modernste technologieën

Grote voordeel van Valor is dat de jonge automatiseringsspecialist een paar generaties heeft overgeslagen. “Wij hebben geen verleden met oude technieken of plc’s, maar zijn gestart met technieken van de toekomst: elektrische concepten en zogenaamde modulaire communicatie-units.” Hulsmann maakt een treffende vergelijking met de smartphone van nu versus de mobiele telefoon van tien jaar geleden. “Wij maken gebruik van de meest moderne chiptechnologie die direct met elkaar communiceren. Op basis daarvan hebben we ons productportfolio opgebouwd: dus geen pneumatiek, geen koperdraden, geen kabelgoten, maar alles via modulaire chips. Dat maakt dat we supersnel gegevens kunnen uitwisselen tegen lagere kosten.”Het mooie van het Qliqflow automatiseringsconcept is bovendien dat het ook equipment van derden toelaat. “We kunnen ons eigen productportfolio combineren met reeds bestaande apparatuur van derden in een warehouse. Er ligt onwijs veel potentieel in warehouses. Op alle vlakken is er nog veel winst te behalen in automatisering. Met Qliqflow kan dat heel snel, heel flexibel en tegen zeer gunstige kosten.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*