Tijd om je handelsprocessen te stroomlijnen

E-commerce heeft de supply chain aardig opgeschud. De frequentie van leveringen neemt toe, maar tegelijk worden individuele orders steeds kleiner en meer specifiek. Daarnaast neemt ook de zakelijke klantverwachting toe, staan marges onder druk en wordt de complexiteit in de supply chain alsmaar groter. Aan het woord is Bram Streefkerk van Exact, leverancier van bedrijfssoftware. Volgens hem is het dan ook de hoogste tijd om handelsprocessen te gaan stroomlijnen met geïntegreerde oplossingen.

Een geïntegreerde oplossing voor je financiële administratie en je logistieke processen is de voorwaarde voor een maximale leverbetrouwbaarheid, zegt Streefkerk. “Zo ben je niet alleen maximaal in controle, maar realiseer je ook optimale marges.” Exact software brengt financiële, logistieke en administratieve bedrijfsprocessen onder in één systeem. “Kleine, startende handelaren kunnen op die manier eindelijk afstappen van Excel en écht gaan ondernemen. Maar ook internationale groothandels met meerdere magazijnen kunnen perfect uit de voeten met onze software. Inmiddels maken al meer dan 500.000 klanten hun ambities waar met onze software.”

Hoofdpijndossier

Retouren zijn inherent aan e-commerce, ze kosten altijd geld en zijn moeilijk in de hand te houden. Streefkerk: “Retailers staan hierin overigens niet alleen. Het retourbeleid is voor veel handels- en productiebedrijven eveneens een hoofdpijndossier nu de serviceverwachtingen ook in de zakelijke markt stijgen. Daar zijn wij op in gesprongen door een gepland retourproces in de software in te bouwen. We adviseren onze klanten om een retourpakket door hun klanten online te laten registreren. Het administratieve proces kan dan al op gang worden gebracht, nog voordat het pakket arriveert, zodat het boekhoudkundig netjes wordt afgehandeld. Eenmaal gearriveerd in het magazijn, weten magazijnmedewerkers na het scannen ook direct wat er met de teruggestuurde pakketten moet gebeuren. Zo voorkom je dat goederen op een pallet in de hoek van het magazijn belanden of zelfs willekeurig worden teruggeplaatst in de stellingen.”

Het nut van voorraadtellen

Het op orde houden van de voorraad is een ander struikelblok in menig magazijn, weet Streefkerk. “Ook al verplicht de fiscus slechts eens per jaar een voorraadinventarisatie, het frequent voorraadtellen is allesbehalve een overbodige luxe. Zelfs als gebruik wordt gemaakt van een WMS. Beschouw het ook als een steekproef om te bekijken of hetgeen het WMS beweert, ook daadwerkelijk klopt. Voorraadtellen zorgt er tevens voor dat medewerkers betrokken blijven bij het bedrijf, zeker als je alle afdelingen (afwisselend) betrekt bij het voorraadtellen. Om bedrijven te helpen bij foutloze voorraadinformatie, is Exact Online voor Handel en Productie uitgebreid met een mobiele app. Deze app maakt voorraadtellen wel heel eenvoudig. De Exact Voorraadbeheer App is makkelijk in gebruik, brengt je in control over het voorraadniveau en maakt je magazijn in no time digitaal.”

Bovengenoemde softwareoplossingen helpen bedrijven bij het digitaliseren van het magazijn. Volgens Streefkerk is het een trend die niet meer is te stoppen. “Connectivity in de supply chain zet nu echt door. Afgelopen jaar werd voor het eerst een omslag bereikt. Waar tot vorig jaar het aantal ‘echte’ gebruikers dat inlogde op Exact Online altijd hoger lag, is afgelopen jaar het aantal API’s dat inlogt voor het eerst hoger dan het aantal ‘echte’ gebruikers dat inlogt. Steeds slimmere systemen en meer connectivity in de supply chain maken dat het aantal handmatige handelingen in softwareoplossingen de komende jaren sterk zal dalen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*