Shopware 6 in de praktijk

De veranderingen in het e-commercelandschap gaan snel, een optimaal flexibel platform is een must-have. Waar jarenlang enkel gekeken werd naar de lijst met features, gaat het nu vooral om een flexibel platform. De trends volgen elkaar snel op. Om mee te gaan met de trends is een korte implementatietijd essentieel! Dat zegt Michel Doens van Shopware-partner Sition. Hij vertelt over de trends in 2021 en geeft een tweetal voorbeelden van recente Shopware 6-implementaties.

De top trends in 2021: 

 • Social commerce
 • Personalisatie door toepassen Artificiële intelligentie 
 • Marketplaces
 • Security
 • Big data
 • Mobile Payments

Shopware is zo’n pakket waar trends snel te implementeren zijn, zeker met de nieuwe Shopware 6 versie, welke API-first is opgezet. Social commerce is met de professional versie eenvoudig te implementeren, marktplaatsen zijn snel aan te sluiten en security updates zijn met een eenvoudige klik geïmplementeerd. Andere functionaliteiten zijn relatief eenvoudig te implementeren door het grote aanbod in de Shopware store. Dit is een store waarin alle plug-ins en koppelingen zijn opgenomen, vergelijkbaar met een Apple Appstore. 

Sition realiseerde dit jaar de eerste Shopware 6 projecten. Dat het een pakket is wat breed inzetbaar is, blijkt wel uit de volgende twee realisaties: Tonone en Jan Bax. Starten met een e-commerceplatform dat nog volop in ontwikkeling is, geeft altijd de nodige uitdagingen. Desondanks kunnen we spreken van succesvolle lanceringen. 

Tonone 

Tonone, bekend van hun verlichtingsarmaturen was op zoek naar een nieuw e-commerceplatform ter vervanging van hun maatwerk webshop. Sition realiseerde op basis van Shopware 6 een compleet nieuwe shop. De redenen om voor Shopware te kiezen waren:

Shopping experiences

Met shopping experience pages realiseerde Tonone pagina’s waarop zowel producten als interieurfotografie optimaal worden gepresenteerd. De e-commercemanager van Tonone ervaart nu pas wat flexibiliteit betekent na jaren met een custom made platform te hebben gewerkt.

Flexibiliteit

Een open platform met een grote community geeft veel voordelen ten opzichte van een gesloten systeem. Ontwikkeling gaat snel waardoor nieuwe trends al snel zijn te implementeren. 

B2B

Naast de B2C shop gebruikt Tonone de shop ook voor hun zakelijke klanten, Shopware bevat standaard al veel mogelijkheden om in die behoefte te voorzien. 

ERP

Exact online wordt gebruikt als ERP. Hiervoor is de – door Sition ontwikkelde – Exact connector ingezet, waarbij de orders, voorraden en klanten tussen de systemen worden uitgewisseld. 

De implementatie van Shopware is al met al soepel verlopen. 

Jan Bax

Een andere realisatie is de Jan Bax webshop voor consumenten en zakelijke bestellers. Jan Bax is specialist in ambachtelijk bereide delicatessen. Zowel voor de consumenten als de zakelijke klanten is een optimale bestelomgeving neergezet. 

Om aan de specifieke wensen te voldoen, heeft Sition diverse oplossingen als plug-in ontwikkeld:

 • Zakelijke registratieproces inclusief goedkeuring
 • Gescheiden zakelijke omgeving
 • Statiegeld afhandeling
 • Snelstart ERP-koppeling 
 • Voedingswaardetabellen
 • Bulk / staffel bestelling voor zakelijke bestellingen, direct vanuit de categorie 

Jan Bax was voor Sition een van de eerste meer uitgebreide B2B/B2C implementaties op het Shopware 6 platform. 

Al met al heeft dit de nodige inzet gekost zowel van de klant als van het Sition team. Het eindresultaat mag er dan ook zijn. Een eerste realisatie in een volledig nieuwe generatie platformen is altijd een uitdaging, eentje die we hebben overwonnen.

Toekomst

Met de toekomst zit het met de solide Shopware 6 basis meer dan goed. De ‘Enterprise’ versie biedt een uitgebreide B2B suite, voor B2C zal deze versie een uitgebreid content management systeem gaan bieden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*