Replatforming in B2B: zo pak je dat aan

Waar informatietechnologie B2B organisaties zoals groothandels en fabrikanten altijd heeft gesteund in het verleden, zie je nu het tegenovergestelde gebeuren. Verouderde software remt de ontwikkeling richting e-commerce en verdere procesondersteuning af. Aan het woord is Jurriën Kerstholt, directeur van De Nieuwe Zaak en voorzitter van de expertgroep Advanced B2B E-commerce bij ShoppingTomorrow. Hij legt uit hoe je als B2B organisatie kunt anticiperen op de veranderende wereld.

Door corona is het gedrag van klanten versneld veranderd. “In B2B was men gewend om het accountapparaat op de weg te hebben, maar dat kwam plots tot stilstand in maart 2020 en is sindsdien blijvend veranderd”, zegt Kerstholt, die met De Nieuwe Zaak bedrijven helpt om digitaal te groeien. “In de ideale situatie worden alle marketing-, sales- en serviceprocessen ondersteund door digitalisering waarbij de klant veel meer in staat is om zelf zaken te regelen. Die transitie was al een tijdje gaande, maar heeft een enorme versnelling gekregen door corona.” 

SaaS

Groothandels en fabrikanten beschikken volgens Kerstholt van oudsher over een solide ERP systeem met soms ook nog wel een online bestelformulier (mini-webshop), maar daar blijft het dan bij. “Dat maakt ze niet bepaald wendbaar en maakt het bovendien lastig omgaan met veranderingen. Wat wij vervolgens adviseren is om allereerst in gesprek te gaan met je klanten. Wat zijn de behoeften? Pas als je dit inzicht hebt kan je een oplossing kiezen die tegemoetkomt aan de veranderende wensen. Je zal de verkoop- en serviceprocessen moeten ondersteunen met nieuwe techniek. De sleutelwoorden daarin zijn SaaS enerzijds en best of breed anderzijds. Vroeger zat alles in het ERP. Dat blijft weliswaar behouden, maar trekken we volledig uit elkaar. We ontdoen het ERP van alles wat met digitale klantprocessen te maken heeft en zetten daar een e-commerceplatform voor in de plaats, maar ook een koppeling naar marketplaces, een component die het mogelijk maakt om verregaand te personaliseren, een krachtige zoekmachine, etc. Al die deeloplossingen in een zogenaamde composable architectuur maken dat je snel en flexibel kunt inspelen op het continu veranderende klantgedrag.”

Schaalbaar en wendbaar

Alle deeloplossingen draaien via SaaS in de cloud. “Die zet je aan”, verduidelijkt Kerstholt. “Jaren geleden kostte het vele maanden om een softwarepakket te implementeren, vandaag draaien ze vrijwel allemaal in de cloud en is het een kwestie van hier en daar misschien nog wat tweaken en vervolgens kun je er direct mee aan de slag. Ook naar updates of issues over performance en security heb je geen omkijken. Dat wordt gewoon geregeld. Sterker nog, je hebt elke dag de beschikking over de nieuwste versie. SaaS oplossingen staan garant voor snelheid, gemak en veel flexibiliteit. Ook de TCO is aanzienlijk lager. En als er een nieuw initiatief op de markt komt en je merkt dat klanten daar behoefte aan hebben, dan zetten we die specifieke SaaS applicatie er gewoon naast en laten we via API’s met elkaar praten. Dat maakt je in die zin ook schaalbaar, wendbaar en toekomstvast.” Kerstholt adviseert wel om de overstap gefaseerd te laten verlopen. “Je moet er langzaam ingroeien en vooral niet alles in één keer op de schop willen gooien. Nee, maak gefaseerd de overstap en schakel stapsgewijs nieuwe modules (lees: SaaS applicaties) in. Bijvoorbeeld eerst voor een bepaalde klantengroep, land of regio om het zo steeds verder uit te bouwen.”

Als je de nieuwe structuur eenmaal hebt staan, zal je voortdurend moeten werken aan een optimale user experience. “Laat de data voor je werken en stem daar het productaanbod op af, pas de webshop daarop aan en stuur je accountapparaat met die knowhow in het achterhoofd op pad. B2B organisaties beschikken doorgaans over veel waardevolle informatie, maar doen er vaak heel weinig mee. Ook dat vraagt om een transitie en andere mindset, een uitdaging die wij in samenspraak met de klant heel graag aangaan.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*