PIM in een totaaloplossing

De laatste jaren is een PIM systeem een hot topic in retail. Voor BrickX Software is het al meer dan tien jaar gemeengoed, ook nog eens als totaaloplossing geïntegreerd in het eigen ERP systeem. Ruud Wildenberg van BrickX Software vertelt over de meerwaarde van de alles-in-een softwareoplossing met eventueel ook toepassingen voor Point-of-Sale, Warehouse Management en Webshop koppelingen. 

Software hoort te ondersteunen. Eindgebruikers bepalen waaraan software moet voldoen, niet andersom. Onder dat motto ontwikkelt BrickX Software sinds 2006 oplossingen voor ondernemers in verschillende branches. “Omdat het ontbrak aan een degelijke alles-in-een-oplossing zijn we juist in samenwerking met verschillende ondernemers gestart met het bouwen van een softwareoplossing die wel in alle behoeften kan voorzien en zich niet toespitst op één enkel onderdeel. Zo is BrickX ontstaan: een complete oplossing die een ondernemer van A tot Z ondersteunt in alle kritische bedrijfsprocessen. Van PIM tot webshop tot kassa, BrickX biedt een volledige omnichannel oplossing.”

Configureerbare producten

Een unieke feature van BrickX PIM is de standaard ondersteuning voor configureerbare producten, ideaal voor producten in verschillende uitvoeringen, kleuren en maten. “Systemen van onze concullega’s maken voor iedere maat en kleur van bijvoorbeeld een t-shirt een losse SKU (stock keeping unit) aan,” licht Ruud toe. “Dat maakt dat hetzelfde t-shirt wordt opgesplitst in misschien wel 25 SKU’s ofwel 25 aparte producten. Als de prijs van dat t-shirt wijzigt, betekent dat je die prijs op 25 plaatsen moet aanpassen. In onze softwareoplossing is het ERP systeem geïntegreerd met het PIM en bestaat de mogelijkheid om een variatie op productniveau aan te brengen. Zo kunnen we die 25 variaties op dat ene t-shirt terugbrengen tot één product dat centraal wordt beheerd en gewijzigd kan worden. Dat levert een enorme efficiencyslag op. Zo hebben we laatst nog bij een klant het assortiment met aanvankelijk 60.000 unieke producten teruggebracht naar 7.500 te beheren producten.” 

Vele toepassingen

Behalve voor kleding kan BrickX voor de meest uiteenlopende markten worden ingezet. Ruud: “We hebben bijvoorbeeld dezelfde module draaien voor e-liquids voor e-sigaretten (verschillende inhouden en smaken), voor de configuratie van tenten (verschillende maten) en voor Perzische tapijten (verschillende afmetingen met prijsberekening per m2). Weer een andere klant zet onze oplossing in voor de prijsberekening en efficiënte opvolging voor het bedrukken van glas en porselein. In dit geval betreft het acht kleuren op negen verschillende posities, oftewel 72 verschillende variaties met ieder een eigen prijs per product. Het terugbrengen van het aantal unieke SKU’s biedt niet alleen voordelen in beheersbaarheid van het productbestand, maar sluit ook naadloos aan op de webshop.”

B2B en B2C

Een andere belangrijke specialistische feature in de softwareoplossing van BrickX is volgens Ruud de mogelijkheid om zowel B2B als B2C prijzen te registreren. “Dat maakt dat we de prijsberekening op de factuur op basis van inclusief of exclusief btw prijzen kunnen baseren, zodat er gen afrondingsverschillen optreden. Ook vergemakkelijkt het de stap vooral voor B2B bedrijven om (op termijn) ook de stap naar B2C te maken. Omdat het ERP en PIM volledig zijn geïntegreerd kunnen behalve zakelijke en consumentenprijzen worden gedefinieerd, maar ook bepaalde prijsafspraken en specifieke staffelkortingen voor zakelijke klanten. In het PIM wordt vervolgens de basisproductinfo verder verrijkt met afbeeldingen, video’s, maar ook samenstelling, materiaalgebruik, enz. Via de Webshop koppeling worden de producten al dan niet online getoond. En het mooie is dat al die unieke eigenschappen ingevoerd in het PIM direct ook als filter op de webshop worden aangemaakt. Op die manier kan zowel de eindklant als de gebruiker van de software snel het juiste product vinden dat aan de specificaties voldoet. Dat komt de conversie weer ten goede. Het feit dat ook het voorraadbeheer via de Warehouse Managementmodule gekoppeld kan worden, maakt de cirkel rond.”

Totaaloplossing

Omdat software hoort te ondersteunen, is BrickX voortdurend bezig met het optimaliseren van de software. “We ontwikkelen alles in eigen huis, gewoon in Nederland. Dat maakt dat we aanpassingen ook snel kunnen doorvoeren. Aanpassingen die het gevolg zijn van de soms groeiende behoeften van klanten. Dat maakt onze software steeds slimmer, beter en gebruiksvriendelijker.” De softwareoplossing is als totaaloplossing leverbaar of als individuele modules. De voorkeur gaat uit naar een totaaloplossing, vanwege de optimale integraties. Het is volgens Ruud ook het meest kosten efficiënt. “Op die manier hebben onze klanten bovendien het meeste profijt van de kracht van onze software en blijven altijd ‘in control’ over de kritische bedrijfsprocessen. Te meer, daar alle genoemde zaken als standaard functionaliteit wordt aangeboden.  We hoeven de software dus alleen maar in te richten naar wens van de gebruiker en dat verkort de implementatieperiode.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*