Odoo: net zo innovatief als Tesla

Al meer dan tien jaar helpt Cravit bedrijven de overstap te maken naar Odoo. Het is de snelst groeiende bedrijfssoftware ter wereld en volgens Peter Dijkstra, mede-eigenaar van Cravit, qua innovatieve karakter, benadering en cultuur vergelijkbaar met de visie van Tesla die de gevestigde orde in de automotive heeft wakker geschud. Overigens houdt Cravit er zelf ook een geheel eigen visie op na die anders is dan gebruikelijk in de wereld van software-implementaties.

Odoo is in 2005 opgericht door een student aan de Universiteit van Brussel, begint Dijkstra. “Tien jaar geleden waren ze nog met honderd medewerkers, inmiddels is Odoo uitgegroeid tot een heuse unicorn en telt meer dan 2.500 medewerkers. Het is mooi om te zien dat de software nog iedere dag in een hoog tempo evolueert.” Na in het verleden veel met SAP en Dynamics gewerkt te hebben, focust Dijkstra zich met Cravit nu al tien jaar uitsluitend op Odoo. Cravit is Odoo Gold Partner en heeft een indrukwekkend track record van implementaties voor bedrijven aan de bovenkant van het MKB en de onderkant van het grootbedrijf, veelal met een internationaal karakter.

Standaardiseren

Het merendeel van onze klanten begeleiden we in de overstap naar Odoo, vervolgt Dijkstra. “Over het algemeen komt het voort uit de wens om verouderde systemen te vervangen of een landschap van meerdere systemen te migreren naar één platform. De kern van dit alles is dat wij processen van bedrijven zoveel mogelijk proberen te standaardiseren. Enerzijds door processen te automatiseren, zeker als het gaat om administratieve handelingen zoals debiteuren- en crediteurenbeheer -dat kan allemaal automatisch. Door die verregaande standaardisatie wordt het voor bedrijven mogelijk om vervolgens uitsluitend te gaan sturen op afwijkingen. Voor diverse e-commercebedrijven hebben wij een dergelijke implementatie gerealiseerd. Zij draaien nu met relatief weinig mensen hele hoge volumes, omdat in 50% van de orders geen menselijke inbreng meer nodig is. Met heel weinig mensen, heel veel werk verzetten, dat is zeker in deze uitdagende tijden van grote meerwaarde.”

Blauwdruk

Cravit hanteert een geheel eigen filosofie bij implementatie- of migratietrajecten. “Aan de hand van een kleine analyse bieden we een ‘proof of concept’ aan, zodat klanten een afgewogen keuze kunnen maken. Na akkoord, starten we met een diepgaande analyse naar de huidige methodiek en de bestaande systemen. Wij maken de vertaalslag en ‘gieten’ alles in een standaard Odoo-omgeving”, legt Dijkstra uit. Cravit vermijdt dus bewust het traditionele gesprek tussen consultant en kerngebruikers. “Dan loop je het risico dat je het oude systeem gaat nabouwen met ‘bakken’ aan maatwerk. En juist dát willen we voorkomen. Vervolgens organiseren we een workshop waarin we de oplossing presenteren. Het bedrijf moet ons dan aantonen waarom het niet zou kunnen zoals wij denken. Daarmee forceren we mensen zoveel mogelijk in standaard processen te denken en zo min mogelijk in maatwerk. Dat is uiteindelijk de blauwdruk voor de verdere implementatie.”

Eén klantteam

Reken op een gemiddeld implementatietraject van ongeveer 9 tot 12 maanden, zegt Dijkstra. “Het heeft meerdere redenen. Ten eerste zijn het hele zware trajecten met een grote impact. Het is een investering die je voor tien jaar doet als bedrijf. Veel sneller gaat ook niet, want de kerngebruikers moeten ook vrij gepland worden. En laat dat nu vaak de mensen zijn die cruciaal zijn in de dagelijkse operatie. Veel langer dan 15 maanden moet het traject ook niet gaan duren. Er moet wel een bepaalde druk op projecten staan. Wij formeren overigens een klantteam dat niet alleen de implementatie begeleidt maar ook na livegang aan de klant gekoppeld blijft. Er is geen overdracht naar een supportafdeling. Ook weer een bewuste keuze, want de doelstelling van ‘management by exception’ bereiken, gaat niet vanzelf. Het vraagt om een proactieve houding, ook vanuit ons. Bovendien ontwikkelt Odoo in heel hoog tempo. Daar nemen we onze klanten ook continu in mee door innovaties te omarmen, processen te optimaliseren, enz. Afhankelijk van het tempo waarin onze klanten groeien, plannen we periodiek – jaarlijks, halfjaarlijks of per kwartaal – een stuurgroepmeeting om gezamenlijk de nieuwe mogelijkheden te bekijken en verbeterpunten te bespreken.”

Met inmiddels ruim tien jaar ervaring in Odoo heeft Cravit enorm veel kennis in huis. “We beschikken over een uitgebreid team aan specialisten en kunnen onze klanten op elk domein van gericht advies voorzien. Want Odoo is een heel breed platform en ondersteunt bijvoorbeeld ook omnichannel structuren met meerdere vestigingen in meerdere landen, koppelingen met kassasystemen, met marktplaatsen, enz. Zie het als een business suite dat alle informatieverwerking binnen 1 modulair platform regelt. Ook de webshop kan gemaakt worden in Odoo, waarbij de hele back- en frontend volledig is geïntegreerd. Met 75 kernmodules is werkelijk alles mogelijk. En omdat het platform 100% web based is, kun je bijvoorbeeld vanaf de Bahama’s onder een palmboom meekijken met de business of zelfs een specifieke order goedkeuren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*