Kies voor een ERP met een ‘open architectuur’

Er komt een enorme vervangingsmarkt op ons af als het gaat om oude ERP-systemen. Daarnaast werken ontzettend veel bedrijven nog met spreadsheets die, willen ze aan een schaalvergroting denken, ook moeten investeren in een ERP-systeem. Aan het woord is Elise van Maarschalkerweerd van Odoologic. Zij adviseert bedrijven om te investeren in een ERP-systeem met een open architectuur voor maximale flexibiliteit ook in de toekomst. “De klassieke watervalmethode is niet meer van deze tijd.”

Met meer dan 20 jaar ervaring in ERP voor handelsbedrijven, technische bedrijven en (zakelijke) dienstverlening heeft Odoologic een behoorlijk portfolio opgebouwd. Toch kiest het bedrijf zijn klant zorgvuldig. “Ons doel is om duurzame, innovatieve MKB-bedrijven veelal met een internationale focus bij te staan ​in hun ambities om te verbeteren”, zegt Van Maarschalkerweerd. “Om in de toekomst ‘impact’ te kunnen blijven maken, is het voor deze bedrijven noodzakelijk om processen te structureren en te organiseren in een geïntegreerd ERP-systeem. En dan bij voorkeur een systeem met een open architectuur.”

Ruimte voor optimalisaties

Odoologic vertrouwt al vele jaren op de kwaliteiten van Odoo, een geïntegreerde totaaloplossing met inderdaad een open architectuur. “Die open structuur biedt ruimte voor het aanbrengen van specifieke verbeteringen en optimalisaties die de eindklant écht nodig heeft”, benadrukt Van Maarschalkerweerd. “Dat resulteert in een veel beter passende inrichting dan klassieke ERP-leveranciers laten zien. De klassieke watervalmethode past niet meer in deze tijd. Je moet als bedrijf in staat zijn om voortdurend te anticiperen op nieuwe (en soms onverwachte) ontwikkelingen. Dat lukt niet met een star ERP-systeem.”

All-in-one

Odoo is een all-in-one in de cloud gebaseerde bedrijfsbrede oplossing. “Uniek aan de ‘open software’ architectuur is de data-gedreven opzet. Workflows en gebruikersinstellingen zijn dus in hoge mate aan te passen aan de klantwensen naar de lokale processen”, verduidelijkt Van Maarschalkerweerd. “Het is bovendien een uiterst compleet pakket. Zo biedt Odoo bijvoorbeeld een geïntegreerde website, webshop met klantenportaal, digitale werkbonnen en digitaal aftekenen out-of-the-box, OCR van inkoopfacturen en vele, vele aanvullende functionele add-ons.” 

Gebruikersparticipatie 

Odoologic ziet zichzelf als een questioneer (questionnaire?) en solutioneer bij het implementeren van oplossingen. “Voldoende inbreng van de gebruikers aan het begin van een traject, door interviews en gebruikersparticipatie tijdens het traject zijn essentieel”, vindt Van Maarschalkerweerd. “Gebruikers weten vaak pas aan het einde van het project wat ze écht willen, als het eindresultaat er staat. Wij hanteren daarom frequente sessies (korte tijd tussen iteraties) aan de hand van een werkend systeem dat daardoor steeds beter ingericht wordt. Het werkt ook veel beter in de adoptie van het nieuwe systeem en de nieuwe werkwijze. Tegelijkertijd worden medewerkers getraind. Het mes snijdt dan aan twee kanten.”

Odoologic heeft een mooie klantenkring opgebouwd. “Het gaat veelal om innovatieve bedrijven met wie we een duurzame relatie onderhouden, zoals de Daedalus Aviation Group, die wereldwijd teams leveren voor onderhoudswerkzaamheden in de militaire luchtvaart. Of Perfect Plant Deal die verantwoorde plantendeals samenstellen voor verschillende B2B marketplaces en voor B2C marketplaces met hun eigen merk. Ondanks de hoge volumes maakten ze vóór de Odoo-implementatie zo’n twee jaar geleden, nog gebruik van Excel. Dankzij Odoo zijn ze nu veel beter georganiseerd en in staat om de torenhoge ambities voor de toekomst waar te maken. En daar helpen wij ze graag bij. We zijn namelijk niet alleen implementator maar vooral een long term IT-partner voor onze klanten.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*