Het belang van een ERP voor jouw B2B webshop in uitdagende tijden

ERP-systemen zijn onmisbaar voor moderne, gestroomlijnde bedrijven. Vooral nu, in een uitdagende situatie waarin veel vanuit huis gewerkt wordt, wil je dat iedere medewerker zijn werk kan blijven doen. Een ERP-systeem helpt hierbij en zorgt ervoor dat alle medewerkers toegang hebben tot up-to-date informatie. 

Cijfers laten zien dat steeds meer bedrijven gebruikmaken van B2B e-commerce. Logisch, want zakelijke klanten willen steeds vaker online kopen. De webshop die er het best in slaagt relevant te zijn voor de zakelijke inkoper wint. Relevant ben je door een ‘business personal’ benadering van je klant, rekening houdend met zijn specifieke behoefte. Prijs is belangrijk, maar het mag iets duurder zijn als je als leverancier automatisch rekening houdt met het feit dat de klant bijvoorbeeld enkel op donderdagmiddag beleverd kan worden. Relevantie betekent ook dat productinformatie en communicatie proactief is, en beschikbaar op het moment dat de klant erom vraagt.

Blijvende groei met een goede basis

Om bovenstaande goed en precies te kunnen managen, moet de basis van jouw webshop op orde zijn. Dit betekent dat je inzicht hebt in de actuele voorraad, je weet waar de producten liggen, je goed geregistreerd hebt wat er binnenkomt en uitgaat en weet wanneer je moet inkopen om jouw leverbetrouwbaarheid te waarborgen. Het bijhouden van dit soort informatie in spreadsheets is foutgevoelig en tijdrovend. Wanneer deze processen automatisch en digitaal verlopen, kun je eenvoudiger het overzicht bewaren en heb je minder risico op fouten tijdens het invoeren. Dit is waar een goed ERP-systeem om de hoek komt kijken. Voor jou als ondernemer is dit ook belangrijk en kostenbesparend. Een goed ERP-systeem zorgt voor minder tijdverlies, effectieve communicatie en lagere saleskosten.

Marktaandeel vergroten

Bij een ERP-systeem voor B2B e-commercebedrijven bestaat de kern uit ondersteuning voor logistieke-, administratieve- en relatiebeheerprocessen. Zo weet je precies wat er op voorraad ligt en waar. Daarnaast koop je op het juiste moment in, tegen de scherpste prijzen en onder de juiste condities. Bovendien heb je een gedetailleerd inzicht in de kosten en de overige administratie. Een ERP-systeem klinkt daarom vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Veel B2B-bedrijven werken met losse systemen. Deze zijn niet altijd aan elkaar gekoppeld. Een adreswijziging moet dan in alle systemen doorgevoerd worden. Dat is niet alleen dubbel werk, het ook foutgevoelig. Een ERP-systeem lost dit op en kan gekoppeld worden aan modules zoals een Warehouse Management Systeem en e-commerceplatforms. Ook is een ERP te verbinden met systemen van vervoerders en fabrikanten of met hardware als barcodescanners. Zo worden je orders, voorraadberichten, productgegevens, pakbonnen en facturen digitaal en centraal bewaard. Als je dit beter en transparanter doet dan jouw concurrent, vergroot je jouw marktaandeel.

Digitalisering van kantoor én werkvloer 

Met een ERP zijn gegevens uit digitale operaties ook direct gekoppeld aan je eigen (financiële) boekhouding. Op deze manier combineer je de digitalisering van je kantoor met de digitalisering van de werkvloer. En als beide onderdelen perfect gedigitaliseerd en gestroomlijnd zijn, is dit voor jouw webshop een grote sprong vooruit. Denk aan een automatische kredietlimietcheck bij orderinvoer, of het aanmelden van retouren. Kantoorprocessen en vloerprocessen komen door B2B e-commerce integraal samen met het verkoopproces.

Essentieel voor succes 

Een ERP-systeem implementeren klinkt misschien lastig en kan gezien worden als een grote investering. Maar een ERP als basis voor jouw B2B-webshop is essentieel voor een succesvolle onderneming. Er moet een positieve ROI zijn. Dit vertaalt zich in tijdwinst, lagere kosten, minder fouten en een hogere efficiency. Als je de stijgende verwachtingen van de klant waar wilt maken, heb je als webshopeigenaar te maken met steeds lastigere processen. Denk aan next day delivery, gratis retourneren, online betalingen. Tegemoetkomen aan deze wensen is mogelijk met een goed ERP. Veel webshopprocessen zijn van nature ERP-processen. Denk aan inkopen, leveranciersmanagement (contracten), verkopen, kortingen, verzendingen, deelleveringen en retouren op operationeel vlak. Maar ook kortingen, facturatie, betalingen en btw (niet onbelangrijk!) op financieel gebied. Klanten willen daarnaast real-time zijn geïnformeerd over voorraden, (klantspecifieke) prijzen, kortingen, levertijden en bestelhistorie. Dit zijn allemaal ERP-data. Daarnaast is een ERP te koppelen met andere processen buiten jouw webshop, zoals een koppeling met online betaalsystemen, een PIM-systeem en met systemen van logistieke dienstverleners.

370+ zakelijke softwareprogramma’s

Exact ondersteunt sinds 1984 de behoeften van ondernemers en mkb’ers. Van kleine lokale bedrijven tot aan gevestigde middelgrote bedrijven met internationale activiteiten. Er is een duidelijke focus op het ontwerpen van een geïntegreerde productsuite die specifiek is afgestemd op de behoeften van e-commercebedrijven. Je krijgt alleen de functies die je nodig hebt voor een bedrijf als het jouwe, waardoor de implementatie gemakkelijker gaat. Er is geen herimplementatie nodig wanneer je het ERP wilt uitbreiden met geavanceerde modules voor bijvoorbeeld WMS, P2P, expense management, salaris, HR, CRM, Process Modelling/Automation, Business Intelligence. Uitbreiden kan ook eenvoudig via het App Center van Exact waar je koppelingen vindt met 370+ zakelijke softwareprogramma’s. Een groot aantal programma’s is in minder dan vijf minuten te koppelen. Geen ander softwarebedrijf levert koppelmogelijkheden op dit niveau. Het ERP ondersteunt wetgeving in ruim veertig landen en kent flexibele deployment opties: volledig beheerde cloud service, private cloud en on premise.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*