Groothandel in bloemen en planten maakt online transitie

IBH Export, één van de grootste Nederlandse exporteurs op het gebied van snijbloemen, tuin- en kamerplanten, heeft met Shoxl een enorme moderniseringsslag gemaakt. De nieuwe B2B e-commerce suite bleek als een van de weinigen overweg te kunnen met het bestaande ‘custom build’ ERP-platform dat de ruggengraat vormt van de groothandel in bloemen en planten. De nieuwe B2B-suite bevat een aantal unieke functionaliteiten én is voor de klanten van IBH vooral heel herkenbaar.

De bestaande B2B-omgeving van IBH Export voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, weet Tim van Hout van Shoxl. “De webshop was verouderd, de functionaliteiten beperkt en de look and feel kon ook wel een update gebruiken. Uitgangspunt was wel dat de nieuwe omgeving op een rigide manier en real-time data zou ontsluiten uit het bestaande ERP-systeem. Een oefening waar maar weinig partijen hun vingers aan durven en kunnen branden.”

Geen standaard ERP

De uitdagingen voor het realiseren van de nieuwe B2B-omgeving waren meerledig. Van Hout: “IBH heeft twee inkoopstromen, één via de kweker met een vast assortiment en vaste prijzen, en één via de ‘klok’ op de veiling, de daghandel. Doel was om beide stromen samen te brengen in de webshop, ook nog eens real-time, rekening houdend met voorraadaantallen die continu wijzigen, en het op een gepersonaliseerde manier te presenteren aan de afnemers. IBH Export is opzoek gegaan naar een partij die een nieuwe B2B-suite kon inrichten die volledig integreert met het bestaande ERP-systeem en bovendien kan omgaan met de beperkingen binnen dat systeem.

Intensief traject

Shoxl is een complete e-commerce suite voor B2B e-commerce, die eenvoudig kan worden gekoppeld aan ERP-pakketten als SAP, Dynamics, Unit4 en Exact, maar ook aan maatwerk ERP-systemen zoals dat van IBH. “We hebben ons reeds bewezen met vele referenties in de B2B en hebben ons goed kunnen verplaatsen in de business en uitdagingen van IBH Export. Daartoe is eerst een uitgebreide analyse gemaakt van alle wensen en eisen die leven bij IBH. Vervolgens is gekeken in hoeverre we deze kunnen ondersteunen met standaard Shoxl-oplossingen. Op een paar elementen na hebben we alles met standaard componenten kunnen invullen. De uitbreidingen die zijn gerealiseerd, hebben we ondergebracht in de core, zodat ook al onze andere klanten gebruik kunnen maken van deze functionaliteiten. Neem niet weg dat het een intensief traject is geweest,” erkent Van Hout. “Met name vanwege het ontbreken van de interfacedocumentatie van het bestaande ERP-systeem.”

Hoog B2C-gehalte

De nieuwe B2B omgeving heeft een hoog B2C-gehalte qua look and feel. Van Hout: “Een bewuste keuze van IBH Export omdat veel afnemers, zoals inkopers bij supermarktketens, visueel georiënteerd zijn. We maken dan ook gebruik van grote sfeerbeelden, video waar mogelijk, enz. Uniek is bovendien dat afnemers na het inloggen in een vertrouwde omgeving terechtkomen. Alle primaire stylingselementen wijzigen in de huisstijl van de afnemer. Dat is herkenbaar, men voelt zich direct welkom, thuis. Omdat veel afnemers via centrale inkoopsystemen werken, wordt op de artikeldetailpagina een barcode weergegeven. Dat maakt dat inkopers met een handscanner kunnen bestellen. De handscanner zit gekoppeld aan het ERP-systeem van de afnemer die op zijn beurt de orders centraal inschiet in het ERP van IBH Export. En zo zijn er vele functionaliteiten die de business voor zowel IBH als voor de afnemers aanzienlijk vereenvoudigen.”

De implementatie van Shoxl is uitstekend verlopen. “De omgeving is inmiddels intensief getest en wordt nu gefaseerd uitgerold naar de verschillende klantgroepen van IBH Export. De samenwerking is dusdanig goed bevallen dat er alweer gesprekken lopen over uitbreiding met andere functionaliteiten, waarbij ook passanten (zonder account) een deel van een assortiment kunnen zien. We bieden IBH Export zelfs de mogelijkheid om ook particulieren te laten bestellen. Dat kunnen wij prima faciliteren, zelfs vanuit één webshop,” besluit Van Hout.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*