Coronavirus verhoogt druk op de logistiek

Het coronavirus zorgt voor een enorme piek in e-commercebestedingen. Hoe gaan bedrijven om met deze onverwachte toename in logistieke handelingen en hoe kunnen zij zich aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’? We vragen het Johannes Panzer, Head of Product Strategy E-Commerce bij Descartes, specialist in softwareoplossingen voor de logistiek en supply chain.

E-commerce noteert jaar na jaar een gestage groei, maar 2020 vormt nu al een uitzondering op de reeks. “Zagen we begin maart nog een kleine dip in de e-commercebestedingen als gevolg van de maatregelen die werden genomen om het coronavirus in te dammen, eind maart was dat ‘verlies’ al volledig weggepoetst,” blikt Panzer terug. “Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar ligt het aantal e-commercebestedingen momenteel tot wel 20% hoger. Natuurlijk is een en ander wel brancheafhankelijk. Sommigen sectoren noteren een extreme groei (denk aan huis-, tuin- en keukengerei, maar ook voeding, speelgoed en home office artikelen), andere sectoren hebben het lastiger – de aanschaf van een feestjurk of gala-outfit wordt uitgesteld.”

Tevreden klanten

Als specialist in software-oplossingen voor de logistiek en supply chain wordt in deze periode meer dan ooit vertrouwd op de expertise van Descartes. “Dankzij onze cloudgebaseerde aanpak kunnen we heel snel op- en afschalen,” legt Panzer uit. “We wisten de onverwachte piek die ontstond in de logistiek en de supply chain voor onze klanten perfect op te vangen om hun klanten weer tevreden te houden. Al merken we wel dat de consument juist in deze tijden veel meer loyaal is naar leveranciers dan voor de coronaperikelen. Men toont begrip voor de situatie, ook als de levering iets langer op zich laat wachten. We zijn wel benieuwd naar hoe het klantgedrag en de loyaliteit verandert na de lockdown, en wat de impact zal zijn op e-commerce. Ik kan me voorstellen dat de consument er straks weer graag op uit trekt als de maatregelen versoepeld gaan worden. Dat zal ongetwijfeld ook weer impact gaan hebben.” 

Flexibiliteit

Met de oplossingen van Descartes zijn bedrijven snel in staat zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid en straks ook aan het ‘nieuwe normaal’. Panzer geeft enkele voorbeelden. “Ondanks de ‘intelligente lockdown’ sloten veel winkeliers in Nederland hun deuren. Om de winkelvoorraad niet verloren te laten gaan, kan met onze software snel worden geschakeld om bijvoorbeeld e-commercebestellingen ook vanuit de winkel te versturen. Zeker in sectoren waar houdbaarheid een issue is, is dat van grote toegevoegde waarde. Doordat we nauw samenwerken met onze klanten, kunnen we snel inspelen op aangepaste behoeften of innovatieve ideeën. Snel ‘onboarden’ is belangrijker dan ooit om ideeën tot uitvoering te brengen of snel te kunnen switchen. Zo kondigde Amazon Fulfilment bijvoorbeeld in Duitsland tijdens de lockdown aan dat ze op een bepaald moment alleen de ‘high priority’ goederen nog zouden verwerken. Val je niet binnen die categorie, heb je wel een probleem. Behoud dus je flexibiliteit, ook in termen van technologie om snel vanuit bijvoorbeeld een ander of eigen warehouse te kunnen leveren.”

Flexibiliteit is key. “Onze oplossingen bieden de flexibiliteit om e-commercegoederen zo efficiënt mogelijk en zonder faalkosten te verwerken, zodat onze klanten hun beloftes kunnen waarmaken,” resumeert Panzer. “De lockdown is overigens een perfecte gelegenheid om het warehouse te herorganiseren en bijvoorbeeld stofvangers uit te verkopen. Maar ook om alvast na te denken over het implementeren van de 1,5 meter economie in het warehouse en werkprocessen opnieuw vorm te geven. Groot voordeel van onze softwareoplossingen is dat warehousemedewerkers desgewenst hun eigen Android device kunnen gebruiken. Het is een kwestie van de app installeren op de smartphone en men kan aan de slag. Kortom, ook in tijden van lockdown zijn er volop kansen om de logistiek en supply chain naar een hoger plan te tillen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*