Aan de slag met automatisering

Corona, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis…, de markt is nogal volatiel. Ondanks die onzekerheden is er een aantal bedrijven die het onverminderd goed blijft doen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zeker nu is het essentieel om de slag naar automatisatie te maken om op de lange termijn kosten te besparen. Want hoe langer je wacht, hoe meer het kost om de inhaalslag nog te maken. Aan het woord is Menno Verbon van Logitail. 

In het KMO segment zijn nog veel bedrijven die niet goed geautomatiseerd zijn, weet Verbon. “Soms is slechts een deel van de processen geautomatiseerd, maar dan zijn de verschillende applicaties weer niet gelinkt aan elkaar zodat eilandjes ontstaan, anderen vertrouwen volledig op Excel, enz. Het is vaak geen coherent verhaal en vraagt veel inspanning om informatie boven water te krijgen. Als het goed gaat met de business, zie je die problemen niet. Maar in een mindere periode, waar je echt op de kosten moet letten, is het een ander verhaal en zou je wensen dat je beter georganiseerd en gestructureerd was om inzicht te hebben in welke zaken nu winstgevend zijn en welke niet.”

Stapsgewijs

Automatisatie is voor iedereen bereikbaar en wordt in de toekomst alleen maar belangrijker om de vinger aan de pols te kunnen leggen, volgens Verbon. Maar waar start je? “Wij beginnen eigenlijk altijd met het in kaart brengen van de noden en pijnpunten bij onze klanten. Dan gaan we kijken hoe we in eerste instantie een aantal ‘quick wins’ kunnen realiseren door een goed en solide ERP te implementeren. Dat is fase 1.” Logitail opereert stapsgewijs. “We gaan niet meer eerst een compleet systeem bouwen en alles implementeren voor een go live. Nee, dat gebeurt gefaseerd, zodat klanten al veel eerder van de voordelen kunnen profiteren. Daarbij proberen we de processen bij de klant zoveel mogelijk te laten conformeren aan de software in plaats van andersom. Dan gaat de implementatie ook veel sneller. We sturen zoveel mogelijk naar de standaard. Met 20 jaar ervaring in ERP implementaties hebben we een goed beeld van de gemeenschappelijke deler bij heel veel bedrijven. Een goed moment voor een bedrijf om de hele organisatie tegen het licht te houden.”

Cloud first

Bedrijven die veranderen en durven innoveren, zowel intern als extern, zijn bedrijven die succesvol zijn, meent Verbon. “De wereld rondom ons heen verandert heel snel. Als je niet flexibel genoeg bent om mee op de trends te springen, wordt het in de toekomst een lastig verhaal om succesvol te blijven. Kijk naar de ontwikkelingen bij je klanten en je publiek, en verander met ze mee. Onze software helpt daarbij. Het voordeel Netsuite is dat het een native cloud oplossing is die ondertussen al 15 jaar op de markt is. De software is ontwikkeld vanuit de cloud first gedachte en staat daarmee mijlenver voor op andere pakketten. Dat merk je aan alles. Netsuite behoort volgens de Gartner Magic Quadrant tot de visionairs en staat zeer hoog aangeschreven. Een heel sterk punt is bijvoorbeeld de multi-currency en multi-company functionaliteit. Het is in de kern van de software ingebouwd. Je hoeft een artikel of klant maar één keer aan te maken om in te zetten op velerlei divisies. De software is modulair opgebouwd en met de verschillende modules kunnen we een allesomvattende en geïntegreerde oplossing inrichten.”

Data in Europa 

Belangrijk om te weten is dat alle data zich bevindt in Europese datacenters en dat alles wordt geback-upt. “Daar moet je je dus niets van aantrekken. Het enige wat je nodig hebt is een pc en een browser, van waaruit je wereldwijd real-time toegang hebt tot alle data.” In de loop der jaren heeft Logitail een groot aantal referenties opgebouwd van bedrijven in de dienstensector, groothandels en logistieke bedrijven. Het gros zit in de Benelux, maar ook buiten Europa timmert Logitail hard aan de weg, met name vanwege de perfecte e-commercefunctionaliteiten van Netsuite. “We zijn als een van de weinige partners EMEA gecertificeerd en bedienen vanuit België ook klanten in Australië, Amerika en het hoge noorden.” Ambities heeft Verbon te over. “Als erkende en solide specialist in Netsuite zijn we voornemens om onze omzet de komende jaren te verdubbelen in zowel e-commerce en ERP als de groothandel en zakelijke dienstverlening.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*