Wereldwijd 10% meer robots geïnstalleerd

Robotica blijft records breken en de cijfers spreken voor zich. De International Federation of Robotics (IFR) heeft onlangs een rapport gepubliceerd over de ontwikkeling van robotica wereldwijd. Hieruit blijkt dat er nu wereldwijd meer dan 3 miljoen industriële robots worden gebruikt, een stijging van 10%.

In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan van 50.000 robots meer dan in 2020, een groei van 0,5% ondanks de gevolgen van de pandemie.

Wereldwijd blijft Azië de belangrijkste speler op het gebied van industriële robotica, waar in 2020 maar liefst 71% van het totale aantal robots zijn ingezet. Europa kende een daling van 8% als gevolg van de coronacrisis. Met name de autobranche daalde sterk met 20%, terwijl de industriële sector met 14% juist groeide. Hoewel deze terugval te verwachten was, blijft de sector groeien. Duitsland behoort tot de top vijf afnemers robots wereldwijd (samen met China, Japan, de VS en Korea). In Europa volgt Italië met 13% en Frankrijk met 8%.

Ook in Nederland ontwikkelt de markt voor robotisering zich snel. Vorige maand opende PostNL een sorteercentrum voor kleine pakketten in Nieuwegein. Het sorteercentrum gebruikt 175 robots en robotarmen voor het sorteren, waardoor andere PostNL-locaties meer capaciteit hebben om grotere pakketten te verwerken. Gartner kondigde onlangs ook aan dat datacenters robots inzetten om personeelstekorten op te vangen. Vooral omdat robots – en met name cobots – uitblinken in repetitieve, vervelende en gevaarlijke taken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*