Topa ook in 2023 klimaatneutraal

Topa gaat voor minder. In 2022, uitgerekend tijdens het 100-jarig bestaan, kon het verpakkingsbedrijf zich voor het eerst kronen tot ‘klimaatneutraal bedrijf’. Topa compenseerde de CO2 uitstoot met het klimaatproject ‘Windenergie Noordoost Brazilië’. Dit jaar zijn de handelsactiviteiten Topa Verpakking, Topa Packaging en Topa Thermal opnieuw gecertificeerd.

Nu is gekozen om de uitstoot te compenseren door een windmolenproject in Chili te ondersteunen. Als de windmolens gebouwd zijn, zal dit project zo’n 197.420 ton CO2 uitstoot per jaar besparen. CEO Hein Stevens: “Onze ambitie is om steeds groener te worden. Ons doel voor 2022 was een reductie van 15%. Maar we zijn er met z’n allen in geslaagd om onze uitstoot te verminderen met ruim 27% en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op.” 

Het verpakkingsbedrijf heeft de uitstoot verlaagd van 1.660 ton CO2 naar 1.212 ton CO2. De groene aanpak van Topa levert dus maar liefst een afname van 448 ton CO2 op. Hein Stevens: “Op verwarming hebben we bijvoorbeeld 75 ton bespaard door betere isolatie en bewuster te verwarmen. Op afval 2 ton door efficiënter te recyclen. Op elektriciteit maar liefst 200 ton door over te stappen naar groene stroom, afkomstig van Nederlandse windmolens. Alleen de CO2 uitstoot van ons wagenpark is met 9 ton gestegen, omdat we veel meer kilometers hebben gereden dan in de coronatijd. Onze hybride en elektrische wagens hebben dit niet gecompenseerd. Hier kunnen we wellicht nog een slag maken door uitsluitend op te laden met groene stroom.” 

Verschillende Europese landen hebben de laatstejaren werk gemaakt van concrete doelstellingenom de CO2 uitstoot verder te reduceren om zo betertegemoet te komen aan de ambitieuze doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs. En zo is er ook het Klimaatakkoord met een reductietarget van 49% in 2030 ten opzichte van de uitstoot in 1990. Topa heeft de doelstelling om hierop ruimschoots voor te lopen. De doelstellingen kunnen elk jaar naar beneden bijgesteld worden, als dit haalbaar is.

Naar beneden bijstellen doen we dan ook in 2023: Hein Stevens: “Ons lange termijnplan is om in 2023 in totaal 25% reductie te behalen ten opzichte van 2021, maar gezien de uitkomst van het eerste jaar is dit ondertussen alweer achterhaald. Daarom leggen we de lat nog iets hoger om onze CO2 uitstoot nog verder teverlagen: 10% reductie in 2023 wordt het uitgangspunt.”

In 2023 gaat het verpakkingsbedrijf voor het eerst een volledig jaar groene stroom gebruiken. Topa wil nog bewuster omgaan met verwarming. Daarnaast gaat het werken aan een mobiliteitsplan voor de toekomst. “We starten en optimaliseren allerlei kleine en grote duurzame initiatieven. Zo gaan we het afvalplan verder uitrollen. We bekijken het verpakkingsgebruik in de medische sector. En als de aandrijving van airco’s of klimaatkamers vervangen moet worden, vervangen we de koelvloeistoffen door een milieuvriendelijk alternatief”, besluit de CEO.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*