Snellere laadtijden dankzij geoptimaliseerde afbeeldingen

Een trage website of webshop vormt een steeds grotere bron van ergernis, mede door een toename in het gebruik van mobiele devices. De laadsnelheid is onder meer afhankelijk van de grootte van je afbeeldingen. Afbeeldingen zijn vaak niet geoptimaliseerd, en al helemaal niet voor mobiel. Quicq is een nieuwe en innovatieve tool die de laadtijd van je website of webshop tot wel 80% versnelt, omdat afbeeldingen worden gecomprimeerd en altijd op maat van het scherm van de bezoeker worden geserveerd. Resultaat: bezoekers blijven langer ‘hangen’ en je scoort beter in zoekmachines.

Quicq is een ontwikkeling van Afosto, dé alles-in-1-oplossing voor retailers die via meerdere kanalen (online en offline) verkopen. “De nieuwste versie, Afosto 4.0, is opgebouwd als een ‘gereedschapskist’ waaruit retailers allerlei functionaliteiten (lees: apps) kunnen halen en inzetten voor eigen gebruik,” zegt Sander Kah van Afosto. “In de basis is de SaaS-oplossing een platform om orders overzichtelijk op één plek te kunnen afhandelen, ongeacht het verkoopkanaal. Daarnaast hebben we aanvullende tools en applicaties ontwikkeld die voorzien in de behoeften van onze klanten. Het ontwikkelen is een continu proces en heeft geleid tot onder meer een specifieke WMS-module en nu tot Quicq. Het mooie is, dat deze modules ook separaat inzetbaar zijn door niet-Afosto gebruikers.”

Moderne indelingen 

De snelheid waarmee een website laadt is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Elke byte die door een browser geladen moet worden, kost tijd. Afbeeldingen zijn vaak goed voor het grootste deel van die bytes. “Een besparing op het aantal bytes van afbeeldingen leidt vaak direct tot een grote verbetering in de prestaties van een pagina,” vervolgt Sander. “Met Quicq zorgen we ervoor dat dat afbeeldingen altijd in het juiste formaat worden getoond, zonder in te leveren op de kwaliteit van de afbeeldingen. In plaats van de standaard bestandsformaten zet Quicq de afbeeldingen om in JPEG 2000, JPEG XR en WebP en slaat ze op in Google Cloud CDN. Het zijn bestandsformaten met superieure compressie- en kwaliteitskenmerken in vergelijking met hun oudere JPEG- en PNG-tegenhangers. In deze formaten zijn de afbeeldingen aanzienlijk kleiner, laden sneller en verbruiken minder dataverkeer. In sommige gevallen reduceert de bestandsgrootte tot wel 90%.”

Afbeeldingen on-the-fly optimaliseren

Wat nu vaak gebeurt, is dat hetzelfde bronbestand wordt gebruikt voor alle devices, merkt Sander. “Zonde,” vindt hij. “Het komt de snelheid niet bepaald ten goede. Quicq zorgt ervoor dat afbeeldingen on-the-fly worden geoptimaliseerd, op basis van de browser van de bezoeker. Zo zullen we bijvoorbeeld bezoekers die een Chromebrowser gebruiken automatisch het WebP formaat serveren. Ook schakelt de slimme techniek automatisch tussen verschillende ‘next-gen’ afbeeldingsformaten (de genoemde JPEG 2000, JPEG XR en WebP) op basis van de schermresolutie van de bezoeker. Een mobiele bezoeker krijgt op die manier geen onnodig grote afbeeldingen voorgeschoteld. Bovendien serveert Quicq de afbeeldingen altijd vanuit een locatie dicht in de buurt van de bezoeker, dankzij Google Cloud CDN. Ook dat draagt bij aan de supersnelle reactietijden. Tevens worden de afmetingen van de afbeelding meegegeven in de URL. Heel handig voor posts op Facebook of Instagram. Afbeeldingen worden ook hier altijd in het juiste formaat weergegeven. Dat staat veel netter.”

“Zoekmachines hebben aangekondigd websites en webshops te gaan bevoordelen die het goed voor mekaar hebben. Quicq komt dus precies op het juiste moment,” zegt Sander. “De tool hebben we een half jaar lang uitgebreid getest met een aantal Afosto-klanten en is sinds begin oktober dit jaar voor iedereen beschikbaar. Een primeur voor Nederland! Benieuwd? Scan je website of webshop op onze site – quicq.io – , zie direct wat je bespaart en probeer Quicq 14 dagen volledig gratis.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*