Groei door e-commerce en digital commerce

Exact Live 2020 zit erop. Een week vol inspiratie en innovatie. Ben je op zoek naar inspiratie of wil je meer weten over je Exact software? Alle sessies vanuit de Exact filmstudio’s zijn opgenomen en kun je op ieder moment terugkijken. Laat je informeren en inspireren door specialisten, experts en keynote sprekers zoals Jan Peter Balkenende en Bas Nijhuis. In dit artikel blikken we terug op de sessie ‘groei door e-commerce en digital commerce’ met onder meer Reinier Luitingh, CFO bij Flinders Design en Bram Streefkerk, Solution Marketeer bij Exact.

E-commerce is een volwassen kanaal. Ondernemers worstelen met zaken om concurrerend en onderscheidend te blijven. Corona heeft bovendien het verschil tussen winnaars en verliezers pijnlijk blootgelegd. Het hebben van een goede webshop is één, maar deze moet ook naadloos en digitaal aansluiten op je bedrijfssoftware. Alleen dan lever je de beste service aan je klanten en maak je de alsmaar stijgende klantverwachting waar. De rol van e-commerce wordt in tijden van corona nog eens extra onderstreept. 

Enorme pieken

Een webshop is essentieel voor de business. Reinier Luitingh, CFO bij Flinders Design kan dat als geen ander beamen. “De shift naar online is de afgelopen jaren gigantisch gestegen,” zegt hij. “Wie tien jaar geleden vertelde een bank of meubelstuk online te kopen, werd enigszins voor ‘gek’ verklaard. En kijk nu eens. Zonder e-commerce ga je het gewoon niet overleven. Er is geen weg meer terug. De huidige crisis heeft daar natuurlijk nog eens een extra boost aan gegeven.” Dat kan ook Bram Streefkerk van Exact onderschrijven. “Alle zaken die je remote kunt doen, ervaren een enorme boost. In onze cloud omgeving, bij elkaar zo’n 500.000 klanten die gebruik maken van onze software, zagen we zeker tijdens de eerste golf een enorme piek in webshop koppelingen en orderstromen die nu massaal online gaan.”

Menselijke touch

De basis van een goede webshop begint bij goede bedrijfssoftware die financiële, logistieke en administratieve bedrijfsprocessen weet te stroomlijnen en te integreren. De vraag is dan, hoe koppel je een webshop en bedrijfssoftware aan elkaar en hoe krijg je bezoekers op je webshop? Luitingh: “Het begint ermee dat alle informatie die je toont volledig accuraat is. De uitgebreide informatie die wij van leveranciers ontvangen, implementeren we op de website. Voor een deel is dat via koppelingen geautomatiseerd, maar we vinden het belangrijk om ook de menselijke factor mee te laten wegen voor de finishing touch. Daarnaast is het zaak de voorraadinformatie continu up to date te houden, wat vraagt om een goede integratie met het WMS.”

Droomreis

Door globalisering komen de producten van Flinders Design van over de hele wereld vandaan. “De assemblage vindt echter wel in Europa plaats. Neemt niet weg dat we door de crisis, vooral tijdens de eerste coronagolf, toch af en toe wat stagnatie in de leveringen ondervonden, ondanks onze goede voorraadposities. Door goed te blijven communiceren met klanten, hebben we ook die uitdagingen zonder problemen weten te tackelen.” Daar raakt Luitingh een ander belangrijk punt, de experience naar klanten. “Onze propositie is erop gericht altijd de beste experience aan klanten te bieden. Dat begint al op de webshop. We delen uitgebreide informatie en produceren ook eigen content met de mooiste teksten en plaatjes om bezoekers te inspireren en mee te nemen op hun droomreis. Dat maakt dat ze vrijwel zelfstandig, zonder interventie vanuit Flinders, keuzes kunnen maken op basis van de informatie die voorhanden is.”

Centrale hart

Onderscheiden met unieke content, inspireren en een goede service zijn voor een e-commercebedrijf enorm belangrijk, resumeert Luitingh. “Een hoge mate van automatisering is dan ook cruciaal om die propositie überhaupt te kunnen waarmaken. De software van Exact helpt ons daarbij om onze supply chain te digitaliseren en met elkaar te verbinden.” Streefkerk vult aan: “De bedrijfssoftware vormt eigenlijk het centrale hart, een single source of truth, van waaruit elk verkoopkanaal wordt gevoed. Alle bedrijfsinformatie staat dan op één plek en iedereen kijkt naar dezelfde waarheid. En dat is echt niet alleen interessant voor de grotere spelers zoals Flinders Design. Ook voor bedrijven met enkele bestellingen per dag is het al efficiënt om koppelingen te leggen tussen de boekhouding om klantgegevens en ordergegevens te synchroniseren. Sterker nog, ook Flinders is zes jaar geleden klein begonnen met Exact.”

Via het Exact App Center zijn er vele standaard koppelingen beschikbaar om heel eenvoudig koppelingen te realiseren en te sturen op data. Door het digitaliseren van je processen, schiet de leverbetrouwbaarheid omhoog. Wil je weten welke andere sessies voor jouw sector interessant zijn? Alle sessies zijn opgenomen en kun je terugkijken wanneer dit jou uitkomt via: exact.com/exactlive.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*