Goudzoekers op marketplaces door coronavirus

Consumenten die momenteel mondkapjes of desinfectiemiddelen willen kopen moeten flink in de buidel tasten. Deze producten zijn bijna niet meer verkrijgbaar en worden tegen woekerprijzen verkocht door verkopers op online marketplaces. Het zijn de goudzoekers met een korte termijn visie die een slaatje willen slaan uit het coronavirus.

Mondkapjes voor woekerprijzen

Eerder verscheen het bericht al dat bol.com producten weert die zogenaamd beschermen tegen het coronavirus. In de teksten bij de producten staat het virus inmiddels dan ook niet meer benoemd, maar we zien wel nog steeds dat de producten waar men naar zoekt tegen enorm hoge prijzen worden aangeboden.

Bol.com treedt dagelijks op tegen deze verkopers en verwijdert producten van de marketplace, maar dat is dweilen met de kraan open. Elke dag zijn er weer nieuwe producten op de marketplace te vinden met extreem hoge prijzen.

Goudzoekers zorgen voor onzekerheden bij consumenten

Er worden in online marketplace Facebookgroepen flinke discussies gevoerd over de vraag of de huidige prijzen werkelijk woekerprijzen zijn of dat het gewoon marktwerking is; veel vraag en weinig aanbod leidt tot hoge prijzen. Want die vraag is fiks toegenomen de afgelopen maand, zo laat Google Trends zien op het onderwerp ‘mondkapje’.

Het nadeel van deze plotselinge opkomst van verkopers die voor snelle winst gaan is dat consumenten grote kans hebben op een slechte klantenservice als ze kopen via deze verkopers. Verkopersbeoordelingen zijn er vaak niet, iets dat consumenten wellicht niet direct opvalt, maar wel aangeeft dat deze verkopers nieuw zijn op het platform en zich dus nog niet bewezen hebben als betrouwbare verkoper.

In onderstaand voorbeeld zien we dat deze verkoper zichzelf ook nog wil indekken voor ontvangst van retouren (voor het geval dat blijkt dat de mondkapjes overbodig zijn). Al met al geen goede zaak en het zet goede verkopers, die wel een lange termijn visie en zich bewezen hebben, in kwaad daglicht.

Snelle winst geen goede marketplace strategie

Wat we verkopers op het hart willen drukken is dat het willen behalen van een snelle winst geen goede lange termijn strategie is. Als marketplace verkoper behaal je het beste resultaat als je een betrouwbare, stabiele organisatie realiseert die deugdelijke producten aanbiedt. Op die manier zullen er weinig klachten komen en zal je omzet stabiel kunnen groeien. Goudzoekers komen en gaan en zullen nooit stabiliteit vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*