Een goede voorbereiding is het halve werk!

Steeds meer ondernemers starten een online winkel. In het derde kwartaal van 2020 zijn bijna 6,5 duizend webwinkels opgericht. Zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS. Dat is in vergelijking met het derde kwartaal van 2019 een toename van 47 procent. Misschien ben jij ook net voor jezelf begonnen. Leuk dat je bent gaan ondernemen! Om ervoor te zorgen dat jij het meeste uit je onderneming en je belastingzaken haalt, helpt de Belastingdienst je op weg met vijf tips.

1. Check of je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer.

Want als je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven,betekent dat niet automatisch dat je ook ‘Ondernemer voor de inkomstenbelasting bent’. Doe hiervoor de OndernemersCheck op belastingdienst.nl/starters. Als blijkt dat jij ‘Ondernemer voor de inkomstenbelasting’ bent, kun je in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals de MKB-winstvrijstelling en mogelijk ook de zelfstandigenaftrek. Je mag dan een extra bedrag van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

2. Houd vanaf het begin een goede administratie bij.

Dat is verplicht als je gaat ondernemen. Je moet je administratie zelfs 7 jaar bewaren. Maar een goede administratie zorgt er vooral voor dat jij op elk moment inzicht hebt in je kosten, omzet en winst. Hierdoor kan je op tijd bijsturen als dat nodig is. Werk bijvoorbeeld met online boekhoudsoftware. Hiermee kun je makkelijk facturen maken en verwerken. Ook bespaart het tijd bij je btw-kwartaalaangiften en jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

3. Ga na welke kosten je wel en niet zakelijk mag aftrekken.

Als je kosten voor zakelijke doeleinden maakt, zijn ze meestal aftrekbaar. Dat betekent dat je de kosten van je opbrengst mag aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Maar hoe weet je bijvoorbeeld welke kosten je zakelijk mag opvoeren als je vanuit huis werkt? Check het op belastingdienst.nl/starters.

4. Verkoop je aan of direct uit het buitenland? Check dan goed welke btw-regels gelden.

Dit hangt af van allerlei factoren. Bijvoorbeeld of je particuliere of zakelijke klanten hebt en of je binnen of buiten de EU verkoopt. Kijk op belastingdienst.nl/btw om te zien wat jij in jouw situatie moet doen.

5. Bekijk of de kleineondernemersregeling gunstig is voor jou.

Is jouw jaaromzet structureel lager dan €20.000? Misschien is de kleineondernemersregeling (KOR) dan interessant. Als KOR-deelnemer ben je vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Kijk voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden op belastingdienst.nl/kor.

Belangrijke data voor jou als ondernemer

Zet deze data alvast in je agenda:

Deadline btw-kwartaalaangifte: 31 januari, 30 april, 31 juli,

31 oktober. Deadline aangifte inkomstenbelasting: 1 mei

Ga voor meer informatie, tips en hulpmiddelen voor startende

ondernemers naar belastingdienst.nl/starters of neem deel aan één van de gratis online webinars.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*