Laden...

Facebook advertising; 4 tips

FB

Nog te vaak zetten adverteerders Facebook in zonder te profiteren van de vele voordelen die het kanaal kan bieden. Vaak wordt redelijk plotseling besloten om te beginnen met Facebook advertising, schudt men bij de targeting opties een aantal relevante interesses uit de mouw om vervolgens te duimen voor extra leads of sales. Ik wil in dit blog niet stilstaan bij de vraag of Facebook het meest geschikte kanaal is om harde conversies binnen te tikken, maar ik wil wel een aantal tips meegeven hoe je Facebook campagnes het beste in kunt zetten en hoe je ook indirect van je Facebook campagnes kan profiteren. Segmentatie en synergie zijn dan ook dé sleutelwoorden die het succes van je Facebook strategie bepalen.

Tip 1: Maak gebruik van de specifieke segmentatie mogelijkheden
Dit is misschien een inkopper voor iedere adverteerder met een beetje ervaring, maar de uitgebreide en specifieke targeting opties bieden heel veel mogelijkheden. Targeten op onderwerpen en interesses is ook mogelijk met display advertenties en ook (dynamische remarketing) is niet uniek. Echter is Facebook één van de weinige kanalen waar je de targeting nog specifieker kan maken door middel van social-demografische kenmerken. Bij display is het nog maar de vraag of je advertentie aan de juiste persoon wordt vertoond, er kunnen immers meerdere personen gebruik maken van dezelfde laptop of tablet. Verkoop je sportkleding en wil je een nieuw merk promoten? Waarschijnlijk wil je een ander product laten zien aan een vrouw van 23 met interesse in hardlopen dan aan een man van 45 met voetbal als grootste hobby. Stem in deze gevallen zowel de boodschap als de tone of voice af op de doelgroep van je advertentie.
Een bijkomend voordeel van deze specifieke manier van segmenteren is dat je ook echt iets kan zeggen over de doelgroepen die wel en niet werken. Wanneer je tien interesses in één keer target kan je wel iets zeggen over de prestaties van de gehele advertentieset, maar weet je niet welke specifieke interesses wel of niet goed presteren. Wellicht levert je advertentie nog meer op wanneer je al je budget alloceert aan de twee best presterende interesses.

Tip 2: Let op de frequentie
Dit is zeker belangrijk als je gebruik maakt van zeer specifieke targeting. Facebook hanteert verschillende definities voor ‘impressies’ en ‘bereik’. Het aantal impressies betreft het totale aantal keer dat een bepaalde advertentie is vertoond. Bereik betreft het aantal unieke personen die je met je advertentie hebt bereikt. De frequentie van je advertentie hoeft natuurlijk niet per se 1 te zijn (liever niet zelfs), het kan immers meerdere impressies kosten om een gebruiker de gewenste actie te laten ondernemen. Ligt de frequentie hoger dan 5, dan zou je kunnen overwegen je bod en/of budget te verlagen, je doelgroep uit te breiden of misschien is het wel tijd voor nieuw advertentiemateriaal.

Tip 3: Gebruik het verkeer uit Facebookcampagnes in andere kanalen
Dit is een punt waar voor mijn gevoel te weinig aandacht aan besteed wordt. Gebruikers die via een Facebook campagne op je website belanden tonen immers interesse in je organisatie. Misschien hebben ze niet direct een product afgenomen, maar dat betekent niet dat ze dat in de toekomst ook niet zullen doen. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld Google Analytics kun je een segment maken van gebruikers die via een (bepaalde) Facebook campagne op je website belanden. Vervolgens kun je in AdWords dit segment als doelgroep importeren om te gebruiken voor retargeting of het verkrijgen van inzichten. Let er wel op dat je de juiste UTM tags aan je bestemmings-URL meegeeft zodat je het verkeer in Analytics ook daadwerkelijk kan onderscheiden.

Tip 4: Testen, testen, testen!
Naast het feit dat niet iedere doelgroep dezelfde resultaten zal laten zien, geldt dit ook voor andere elementen uit je campagne. Test daarom naast doelgroepen ook verschillende advertentievormen. Het zal je verbazen in hoeverre de prestaties van verschillende advertentievormen kunnen verschillen binnen dezelfde doelgroep. Dit kan je terugzien in je bereik, de CTR of het aantal reacties, maar Facebook heeft ook haar eigen methoden om de prestaties van je advertentie te beoordelen. Zoals je waarschijnlijk wel weet kent Facebook een relevantiescore (vergelijkbaar met de kwaliteitsscore in AdWords) die gebaseerd is op de prestaties van je advertentie. De kosten en het bereik van je campagne kunnen worden beïnvloed door deze relevantiescore, Facebook toon immers liever geen irrelevante advertenties aan haar gebruikers. Door te blijven testen en te kiezen voor de best presterende advertenties, krijg je uiteindelijk dus het meeste waar voor je geld.

Tot slot
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog beseft dat er meer bij een Facebook campagne komt kijken dan het kiezen van een leuke afbeelding en het uit de mouw schudden van interesses om te gebruiken als targeting. Besteedt genoeg aandacht aan de campagne en neem de tijd voor de creatie van het advertentiemateriaal, het uitdenken van de doelgroep(en) en de uiteindelijke setup. Vergeet dus ook niet om ook alvast na te denken over de opvolging van je Facebook campagne. Hoe ga je de geïnteresseerde doelgroep warm houden? Op welke manier ga je deze groep opnieuw bereiken? Ga op tijd aan de slag met deze vragen en het opbouwen van segmenten en doelgroepen in Analytics en AdWords. Dit zal je uiteindelijk helpen om het maximale uit je Facebook campagne te kunnen halen.

Over de auteur Rob Terstall
Online advertising consultant met de focus op SEA en Social Advertising, maar daarom niet minder geïnteresseerd in andere disciplines. Heeft zijn geluk gevonden doordat hij nu marketing kan combineren met zijn ‘data analyse knobbel’. Verder kan je hem altijd wakker maken voor voetbal en lekker eten.

  • DELEN