Duurzaam vastgoed

groen bouwen

Volgens Rien van Ast van WDP Nederland, gespecialiseerd in de ontwikkeling en verhuur van logistiek vastgoed, komt er steeds meer vraag naar duurzame gebouwen voor opslag en distributie. Het wordt ook door veel partijen als marketingtool ingezet. Er kleeft echter voor de vastgoedinvesteerders één nadeel aan het duurzaamheidsaspect: men wil er niet extra voor betalen. Desondanks bouwt en verbouwt WDP gebouwen allemaal volgens de hoge Breeam eisen. En dat heeft een reden.

Het paradepaardje van WDP Nederland is toch wel het recent geopende distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle. “Het is het grootste geautomatiseerde magazijn voor e-commerce ter wereld,” zegt Rien van Ast tevreden. “We hebben het pand dan ook in nauwe samenwerking met Wehkamp gebouwd. Zij huren het pand van ons.” Met het nieuwe distributiecentrum speelt Wehkamp in op de enorme groei in e-commerce. Men denkt dat 50 procent van alle aankopen binnen nu en tien jaar online gedaan wordt. Wehkamp verwacht dan ook de komende jaren jaarlijks met dubbele cijfers te groeien. Bestellingen die gedaan worden in het nieuwe distributiecentrum zullen binnen dertig minuten klaar staan voor verzending en nog dezelfde dag worden thuisbezorgd.

Flexibel

Ondanks de hoge mate van automatisering is het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp het volgens Van Ast als je alle automatisering wegdenkt, gewoon een normaal magazijn. “We zijn van mening dat logistiek vastgoed in de basis universeel moet zijn, en relatief eenvoudig aangepast moet kunnen worden aan de doelgroep. Specifiek voor e-commerce zijn mezzaninevloeren van belang. In Zwolle hebben we alleen de vloeren boven de docks in beton uitgevoerd, de rest is van staal en kunnen dus in principe eruit gehaald worden, mocht het pand op termijn een andere bestemming krijgen. Bij de ontwikkeling van vastgoed houden we daar altijd rekening mee. We bouwen een schil om het logistieke proces heen, waarbij de stramienmaat, de hoogtes en de vloerbelasting bijna overal gelijk is. Want, hoe generieker je een pand maakt, hoe flexibeler je met contracten kunt omgaan.”

Breeam kwalificatie

WDP bouwt altijd met de intentie om de hoogst haalbare Breeam kwalificatie te realiseren, zegt Van Ast. “Dat heeft verregaande gevolgen ten aanzien van de materiaalkeuze, maar ook de bouwstromen en afvalstromen. Een warmte-/koude installatie (WKO), LED-verlichting en zonnepanelen is eigenlijk bijna altijd standaard. Met behulp van een WKO-installatie wordt in de zomer de warmte opgeslagen in bron(nen) in de bodem om die in de winterperiode weer te kunnen hergebruiken. In de zomer koelen we vervolgens met de koude die in de winter wordt opgeslagen. Een mooi systeem, waarbij wel van belang is dat het in balans is. Alleen dan rendeert zo’n systeem pas. In het ontwikkelingsproces wordt daar uiteraard goed over nagedacht. Het pand van Wehkamp heeft overigens nog een hogere Breeam Excellent kwalificatie.”

Project Zon

Van Ast ziet wel dat bedrijven over het algemeen niet bereid zijn extra te betalen voor duurzame maatregelen, tenzij het gecompenseerd wordt in lagere (verbruiks)lasten. “Toch investeren we juist in duurzame panden, omdat we zelf eigenaar zijn. We zijn ervan overtuigd dat duurzaam vastgoed steeds belangrijker wordt. Over pakweg vijf jaar laten deze duurzame panden zich makkelijker verhuren.”

Momenteel wordt hard gewerkt aan het uitrollen van het project Zon. Dat betekent het aanbrengen van 30mWp over de diversen panden in Nederland, waarvoor subsidie is verkregen. Het eerste project Wehkamp is kort geleden met succes opgestart en tevens met 10.000 zonnepanelen het grootste zonnedak van Nederland.

WDP is van origine een Belgisch bedrijf, opgericht in 1971 en sinds 1999 genoteerd aan de Euronext Brussel beurs. De firma bezit, ontwikkelt, verhuurt en beheert semi-industrieel en logistiek vastgoed. “We zijn marktleider in magazijnverhuur in de Benelux en vooral actief in België, Nederland en Noord-Frankrijk,” zegt Van Ast. “Ook in Roemenië groeien wij met nieuwe opslagoplossingen. Sinds 2003 is WDP in Nederland actief, zij het nog in beperkte mate. In 2007 hebben we ons eerste project in Nederland aangekocht en sindsdien groeien we gestaag. Ook tijdens de crisis hebben we een mooie groei weten te noteren. In die tijd zaten de banken in Nederland op slot, maar wij hadden toegang tot gelden in België, weet Van Ast. “Onze panden worden altijd vrij conservatief gefinancierd met het merendeel eigen vermogen. Ook in economische mindere tijden kunnen we panden aankopen zonder financieringsvoorbehoud. En daarin ligt onze kracht.”

Voor meer informatie: http://www.wehkampreporter.nl/lsc-zwolle

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*